Uzmanlardan uyarı: Son dakika mağduru olmayın

Bu yıl Türkiye’ye hem Batı Avrupa’dan hem de Rusya’dan gelen, tatil için erken rezervasyon talepleri yerli tatilcileri de erken davranmaya sevk ediyor.

Uzmanlardan uyarı: Son dakika mağduru olmayın
Uzmanlardan uyarı: Son dakika mağduru olmayın
GİRİŞ 26.03.2018 14:28 GÜNCELLEME 28.05.2018 11:04

2016’da 25 milyon 352 bin turistin geldiği Türkiye’ye, 2017’de 32 milyon 410 bin turist gelirken, 2018 Ocak ayında ise gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38’lik artışla 1 milyon 55 binden, 1 milyon 461 bin kişiye yükseldi.

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) verilerine göre Almanya, Hollanda ve İngiltere’den gelen taleplerin geçen yıla göre yüzde 70 oranında artış gösterdiğini belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Gökhan Doğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB öncülüğünde 2009 yılında 300 bin kişi ile başlayan erken rezervasyon kampanyası 2015 yılında 3.5 milyon kişiye, Türk turizmi açısından zorlu geçen 2016 yılında ise vatandaşlarımızın desteği ile 4.2 milyon kişiye ulaştı.

 

 

2018 yılı için ise 10 milyon kişinin erken rezervasyonla tatilini satın alması bekleniyor. Dış talepte ise Batı Avrupa’dan gelen yüksek talebin yanı sıra Rusya’dan da rekor bir talep artışı söz konusu. Ancak yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle otelcilerin iç talep pazarını ikinci plana atmasından endişe ediliyor. 

Yani Türkiye’de iç turizm pazarının bu yıl hem tüketici hem de iç turizm ağırlıklı çalışan firmalar için geçen yıla göre daha zor olacağı savunuluyor. Öyle ki firmalar, dış talepteki artış nedeniyle otellerin iç pazara yeteri kadar oda vermeyebileceğini öngörüyor. Bu nedenle yerli tatilciler oda bulmakta zorlanmamak ve buldukları yerleri sezonda daha pahalıya satın almamak için erken rezervasyon yapmalı" dedi.

Son dakika mağduru olmayın

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir Umutlu ise internette yer alan ve ucuza tatil vadeden her sitenin güvenilir olmadığının altını çizdi. 

Öncelikle tatil paketi satın alınan acentenin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) üyesi olmasının şart olduğunu belirten Umutlu, "2006 yılına kadar katı kurallara sahip olan erken rezervasyon koşulları günümüzde çok daha esnek kurallar sunuyor. Ayrıca 6502 sayılı Kanun ve paket tur sözleşmeleri yönetmeliği hükümleri doğrultusunda tatilcilerin elde ettiği pek çok hak mevcut. 

Buna göre tatilciler seyahat güvence paketi sözleşmesi ile turun nitelikleri, süresi, ödeme planı, rehberlik hizmeti ve zorunlu sigorta ile seyahat iptal güvencesi gibi konularda güvence altına alınıyor. Tüketici bu şartları kabul edip sözleşmeyi imzaladıktan sonra seyahate güvenle çıkabiliyor. 

Ancak son dakika mağduru olmamak için çalıştığınız acentenin mutlaka TÜRSAB üyesi olup olmadığını sorgulamanız gerekir. Kaçak bir acente ile çalışmanız durumunda herhangi bir hak iddia edemeyebilirsiniz. 

Ayrıca erken rezervasyon indirimiyle paket satın alan kişiler özellikle satın aldıkları paketin içeriğine çok dikkat etmeliler. Oda tiplerinin yanı sıra yeme içme hizmetinin sınırına ve ekstra hizmetlerin fiyatlarına da dikkat edilmeli" dedi.