KDV iadesine yeni formül! Yüzde 20'si ödenecek

KDV iadelerinin nakden ödenmesine ilişkin formül netleşti. Alacaklı firmalara devlet bütçeye ekleyeceği ödenek karşılığı Hazine özel tertip devlet iç borçlanma senedi (DİBS) çıkaracak.

KDV iadesine yeni formül! Yüzde 20'si ödenecek
KDV iadesine yeni formül! Yüzde 20'si ödenecek
GİRİŞ 26.03.2018 10:38 GÜNCELLEME 26.03.2018 10:38

KDV iadelerinin nakden ödenmesine ilişkin formül netleşti. Maliye’nin 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle uygulayacağı söz konusu iade işlemleri devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ile yapılacak. Kuponlar halinde olacak DİBS’ler bir kamu bankası tarafından işletmelere iade miktarı şeklinde verilecek. Vade tarihlerini, hangi sektörlerin önceliğini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Maliye Bakanı Naci Ağbal belirleyecek.

ŞİRKETLER İÇİN AVANTAJ

Bir firmanın KDV alacağı, firmanın sattığı mal karşılığı aldığı KDV’yi vergi dairelerine yatırmasıyla doğuyor. Uzun yılları alacak ödeme süreci için de formül bulundu. Şimdi ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren cari dönem KDV iadeleri en geç 3 ay içerisinde firmalara ödenecek. Böylece yeni birikimler önlenecek. Asıl önemli olan yıllardır birikmiş, net olarak 67 milyar lirayı bulan, totalde ise 167 milyar lira olarak tahmin edilen devreden KDV’nin ödenmesi.

HER YIL YÜZDE 20’Sİ ÖDENECEK

Birikmiş KDV iadesi için maliye her yıl bütçeye ödenek koyacak. Nakden, mahsuben ya da firmanın borçlarına karşılık ödemelerin dışındakiler böylece DİBS ile ödenecek. Bu oranın her yıl yüzde 20’ler seviyesinde olabileceğine dikkat çekiliyor. Ancak bütçenin durumuna göre yüzde 40’lara da çıkabileceği dile getiriliyor. Bu durumda firmalardan örneğin 100 bin lira alacağı olan ilk etapta 20 bin lirasını alabilecek.

KAMU BANKASI GÖREVLİ

Hazine birikmiş KDV alacakları ile ilgili bir kamu bankasını görevlendirecek. Banka toplu DİBS çıkaracak. Örneğin, iade tutarı 5 milyar lirayı bulduğu zaman banka hazineye başvuracak. Hazine DİBS çıkaracak. Bunun vadesini, ödeme tarihlerini, arada faiz olup olmayacağını tamamen Hazine belirleyecek. Bu kapsamda hazinenin vade, faiz ara ödeme gibi her türlü imkanı rahatlıkla kullanması için 4749 sayılı kanuna atıfta bulunulduğuna dikkat çekilerek, örneğin, 5 yıl geri ödemeli, aralarda kupon faiz ödemeli şeklinde her hakkın olduğu geniş yetkili bir imkanının bulunduğu belirtiliyor.

MALİYE’DEN DİBS YAZISI ALINACAK

İade alacak olan firmalar, Maliye Bakanlığı’na başvuracak. Maliye nakden de olsa, iade de olsa, mahsuplaşma da olsa şirketin bütün KDV’leri için inceleme başlatacak. İnceleme elemanı inceledikten sonra sahte fatura gibi sıkı kontrolün ardından iade tutarı düşebileceğine de işaret ediliyor. Sonra Maliye’den iade miktarı hakkında ‘DİBS’e dönüştürülebilir’ şeklinde yazı alınacak ve hazinenin yetkilendirdiği kamu bankasına başvurulacak. Banka aldığı bu DİBS’leri vadelerine ve miktarlarına göre kuponlar halinde dağıtacak.

TEMİNAT İÇİN KULLANIMI GÜNDEMDE

Bu çerçevede öncelikle imalat sanayiinde faaliyet gösteren işletmelerin KDV iadelerinin hızlandırılması, böylece firmaların üretim maliyetleri üzerindeki yükü hızla düşürmelerine destek verileceği belirtiliyor. İşletmelerin söz konusu DİBS kuponlarını teminat olarak da kullanmaları planlanıyor. İşletmelerin alacakları KDV iade kuponlarını vadesi gelinceye kadar başka kredilerinden dolayı teminat olarak verebileceği gibi kredi çekerken de teminat olarak kullanabileceği dile getiriliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK