Yürürlüğe girdi! Savunma sanayinde yeni dönem

Savunma sanayisi projelerinin yürütülmesine yönelik süreçlerde düzenlemeye gidildi.

Yürürlüğe girdi! Savunma sanayinde yeni dönem
Yürürlüğe girdi! Savunma sanayinde yeni dönem
GİRİŞ 22.03.2018 15:35 GÜNCELLEME 22.03.2018 15:35
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

"Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale  Kanununun 3'üncü Maddesinin (b) Bendi Kapsamında Yapılacak İhalelere İlişkin  Esaslar"a yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Buna göre, SSM ile Müsteşarlığın doğrudan ya da dolaylı olarak  sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu her çeşit kuruluş, müessese,  birlik, işletme ve şirketler tarafından, savunma, güvenlik veya istihbarat  alanlarıyla ilişkili, gizlilik içinde yürütülmesi gereken mal ve hizmet alımı,  yapım işi, araştırma geliştirme projeleri, etüt ve danışmanlık hizmetlerine  ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
 
Düzenlemenin kapsamı daha önce SSM ile sınırlı iken Müsteşarlığın  çoğunluğuna sahip olduğu yapılar da kapsama dahil edildi.
 
Yürütülecek süreçlerde ulusal menfaatin korunması, standardizasyonun,  modernizasyonun, güvenliğin, gizliliğin sağlanması, rekabetin korunması ve  maliyet etkinliği esas olacak. Proje faaliyetleri, gizlilik içinde ve "bilmesi  gereken prensibi"ne göre, güvenlik ve gizliliğe ilişkin mevzuata uygun yürütülecek.
 
PROJELERDE "YARIŞMA" YÖNTEMİ
 
Projelerde alım yöntemi olarak teklif alma, tek kaynaktan temin ve  yarışma yöntemleri kullanılabilecek.
 
Teklif alma yönteminde, idarece uygun görülenlerden teklif alınacak ve  ihale konusu işin teknik detaylarıyla teklif fiyatları görüşülecek.
 
Tek kaynaktan temin yönteminde, ihtiyaçlar istekliden doğrudan temin  edilecek. Bu yöntem ancak ulusal menfaatin gerektirmesi, gizliliğin ve/veya  teknolojik kazanımın sağlanması, teknolojik birikimin tek bir yerde bulunması  ve/veya teknoloji düzeyleri arasında istekli lehine önemli bir fark olması,  standardizasyonun sağlanması sebeplerinden en az birinin varlığı durumunda  kullanılacak.
 
Yarışma yöntemi ise teknoloji gösterimi için prototip ürün/platform  gerçekleştirmeyi hedef alan projeler kapsamında ihtiyaçların, aynı ihale ya da  sözleşme yürütüm sürecinde, birden fazla isteklinin/yüklenicinin kabiliyetlerinin  karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi şeklinde uygulanacak. Bu yöntemde, idare  tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda teklif veren istekliler/sözleşme  imzalayan yükleniciler içinden uygun bulunanların, uygun görülen maliyetleri  ödenecek.
 
YERLİ MALI FİYAT AVANTAJI
 
İdare tarafından başlatılması uygun görülen projeler için proje türü  belirlenecek ve başlama kararı taslağı hazırlanacak. Başlama kararı, müsteşar  tarafından onaylanacak.
 
Ar-Ge projelerine ilişkin başlama kararları, ilgili daire başkanlığı  tarafından teklif edilecek ve Ar-Ge Paneli tarafından onaylanacak.
 
Başlama kararının alınmasının ardından, idare tarafından uygun görülen  hallerde teklife çağrı dosyası hazırlanacak ve yayımlanacak. Yerli malı/yerli  istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması hususu da dahil, teklife çağrı  dosyasında yer alacak asgari hususlar idare tarafından belirlenecek.
 
Teklife çağrı dosyasının firma, kurum ve kuruluşlar tarafından  alınması ve/veya ihaleye ilişkin duyurunun idarenin internet sitesinde  yayımlanmasıyla ihale süreci başlayacak.
 
İhale yapılmadan önce idare tarafından yaklaşık maliyet hesaplanacak  ancak ihale konusu alımlarla yapım işlerinin özgün nitelikte ve/veya karmaşık  olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte  belirlenememesi halinde yaklaşık maliyet hesaplanmamasına idare tarafından karar  verilebilecek.
 
ACİL ALIM VE AR-GE PROJELERİ
 
Projelere ilişkin değerlendirme sonuçları Savunma Sanayii İcra  Komitesi'ne (SSİK) arz edilecek ve sözleşme imzalanacak firmanın seçimi SSİK  kararı ile yapılacak. SSİK uygun gördüğü durumlarda bu yetkisini sınırlarını  belirlemek kaydıyla SSİK üyelerine veya müsteşara devredebilecek.
 
Acil alım projeleri, Ar-Ge projeleri, yapılabilirlik etütleri ve  danışmanlık hizmetlerine ilişkin projelerin değerlendirme sonuçları, müsteşara  sunulacak ve müsteşarın vereceği karar doğrultusunda işlem tesis edilecek.
 
Seçim kararında, kaynak üst sınırı belirlenecek. Seçim kararları  doğrultusunda yapılan sözleşme görüşmeleri sonucunda sözleşmenin imzalanmasıyla  ihale süreci tamamlanacak.
 
TEMİNAT UYGULAMASI
 
İhalelerde isteklilerden idare tarafından belirlenen oranda geçici  teminat alınacak ancak teklife çağrı dosyasında belirtilmesi şartıyla geçici  teminat alınmayabilecek.
 
Sözleşmenin yapılmasından önce, istekliden sözleşme bedelinin yüzde  6'sı oranına kadar kesin teminat alınacak. Buna karşın özellikli durumlarda ve  gerekçe belirtmek suretiyle müsteşarın onayıyla kesin teminat alınmamasına karar  verilebilecek.
 
PROJE KAYNAĞI
 
Genelkurmay Başkanlığı ve bağlıları, Milli Savunma Bakanlığı ve kuvvet  komutanlıkları dahil tüm bağlıları, İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel  Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı için), Savunma Sanayii Müsteşarlığı,  Milli İstihbarat Teşkilatının istihbarat ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçlarıyla  İçişleri Bakanlığının (Emniyet Genel Müdürlüğü için) istihbarat ve güvenliğe  ilişkin acil ihtiyaçları için gerekli kaynak, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na  aktarılması şartıyla fondan karşılanacak ancak gerekli durumlarda aktarım şartı  aranmayacak.
 
Emniyet Genel Müdürlüğünün acil ihtiyaçları dışındaki tedarikleriyle  belirtilen istisna dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının  ihtiyaçlarının tedariki ise ancak kaynağının Bütçe Kanunu veya ilgili kanunlarda  yer alan hükümlere istinaden fona aktarılması şartıyla yapılacak.
 
Ar-Ge projeleri, acil alım projeleri, yapılabilirlik etütleri ve  danışmanlık hizmetleri için fondan ayrılacak kaynak, yıllara sari olarak SSİK kararıyla belirlenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • ugur 6 yıl önce Şikayet Et
    bu Yeni sitemin imzası Temel Kotil!!
    Cevapla
  • Üretelim 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun üretenlerimizden daima yeni özellikler daima üretim daima ARGE yapalım.
    Cevapla
  • Adler 6 yıl önce Şikayet Et
    Başkalari kendileri CHP ğibi masadan başka içki düşünmüyor...
    Cevapla
  • Adler 6 yıl önce Şikayet Et
    Allaha çok şükürler olsun. Birazda ğizli silahlarimizda varmi acaba.
    Cevapla
  • Diyarbakirli Sevcan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak cok acil kıtalar arasi balistik füzeler üretmek zorundayız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle