Türk iş adamlarından Güney Amerika çıkarması

Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile Brezilya ve Şili'ye düzenlenen ziyaretlerin heyet başkanlığını üstlendi.

Türk iş adamlarından Güney Amerika çıkarması
Türk iş adamlarından Güney Amerika çıkarması
GİRİŞ 21.03.2018 13:10 GÜNCELLEME 21.03.2018 13:15

Ziyaretler kapsamında heyetin ilk durağı Brezilya’nın ticari başkenti San Paulo kenti oldu. Sao Paulo Ticaret Odası Başkan Vekili Roberto Ticoulat ile görüşen heyet, fikir alışverişinde bulundu. 

Ziyarete Aymen'in yanı sıra, demir-çelik, hazır giyim ve tekstil, makine ve aksamları, elektrik-elektronik, otomotiv, kozmetik, kimyevi ürünler, çimento, madencilik, medikal, petro kimya, alüminyum, küçük ev aletleri, yaş meyve-sebze ile zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde faaliyet gösteren 21 firmadan 27 iş adamı katıldı. 

 

 

Aymen, Brezilyalı katılımcılara iki ülke arasındaki dış ticaret verilerini aktararak, yüksek gümrük vergilerinin daha makul seviyelere çekilmesini ve tarife dışı engellerin kaldırılmasını arzuladığını belirtti. Ziyarette ayrıca Aymen ve Roberto Ticoulat tarafından iş birliği zaptı imzalandı. 

Heyetin 2. durağı ise Şili’nin başkenti Santiago oldu. Türkiye-Şili İş Forumu’na 80 Şilili firma temsilcisi katılım gösterdi. 

Aymen, program kapsamında Şili Sanayiciler Federasyonu'na (SOFOFA) bir nezaket ziyareti gerçekleştirerek, söz konusu kurumun üst düzey yöneticisi Manuel Jose Prieto ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Aymen, iki ülke olarak en büyük hedefin 2012 yılında yakalanan 650 milyon dolarlık ticaret hacminin çok daha üstüne çıkmak olduğunu belirterek, 2017 yılında yakalanan 520 milyon dolarlık hacmin iki ülke arasında yarı yarıya paylaşıldığının altını çizdi. Aymen, Şile ile ortak projeler yürütebileceklerini de sözlerine ekledi.