Yüzde 70 zam gelmişti! SGK'dan müjde geldi

Geçtiğimiz günlerde gelen zamla dikkatleri çeken bebek mamaları üzerine SGK'dan müjde geldi.

Yüzde 70 zam gelmişti! SGK'dan müjde geldi
Yüzde 70 zam gelmişti! SGK'dan müjde geldi
GİRİŞ 21.03.2018 12:38 GÜNCELLEME 21.03.2018 12:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle inek sütü ve protein alerjisi olan bebeklerin mamalar için çocuk metabolizma uzmanı olmayan hastanelerdeki tüm pediatri uzmanları rapor verebilecek ve raporla birlikte tüm hekimler mama için reçete yazabilecek. Sürekli olarak metabolizma uzmanlarına rapor ve reçete için başvurmayacak aileler kararla rahatlamış oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapıldığını, söz konusu tebliğin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

 

 

Tebliğde iki yaşına kadar inek sütü veya çoklu gıda protein alerjisi olan bebekler için de mama müjdesi yer aldı.

İleri derecede hidrolize mamanın tolere edilemediği durumlarda, anafilakside (Anafilaksi, ani başlangıçlı, hızlı seyirli, tüm doku ve organları etkileyebilen, ölüm ile sonuçlanabilen acil bir durum), enteropatide (Bağırsağın herhangi bir hastalığı veya bozukluğu), eozinofilik özofajitte (gıda sıkışması sendromu), besin protein ilişkili enterokolit sendromunda (besin proteini nedeniyle çocukların ishal ve kusma durumu geçirmesi) veya çoklu besin alerjileri gibi ağır vakalarda aminoasit bazlı veya pirinç proteini bazlı mamalar (Alerjik bebekler için özellikle süt alerjisi olan bebekler için sütsüz, süt içermeyen mamalar) kullanmak zorunda olan bebekler tebliğin kapsamını içeriyor.

MAMA İÇİN PEDİATRİ UZMANLARI DA RAPOR VERECEK

Bundan sonra bu durumların belirtildiği mamalar çocuk gastroenteroloji veya çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzman hekimlerince, bu uzman hekimlerin bulunmadığı hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerince düzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilebilecek. Normal hekimler tarafından da reçete edilebilecek mamalar SGK geri ödeme kapsamına alındı.Bu tür mamaların piyasa fiyatları ise 117 lira ile 155 lira arasında değişiyor. Normal mama fiyatları da 34 ile 50 lira arasında. Ek gıda alınmayan altı aylık süreçte bebekler ortalama 6-8 kutu arasında mama tüketiyor. Böyle bir durumda reçete edilmeden alınan aminoasit bazlı ve pirinç bazlı mamalara aileler en yüksek bin 240 lira ödüyor. SGK rapor ve reçete ile yüzde 80'ini ödüyor. Rapor ve reçeteyle bir kutu mama 31 liraya denk geliyor. Ayda ise bu rakam 248 lira ediyor. Her mama bittiğinde reçete yazdırmak zorunda olan aileler SGK'nın kararıyla hem zaman kaybetmeyecek hem de hekim peşinde koşturmak zorunda kalmayarak büyük ölçüde rahatlamış olacak.

"HASTALARIN İŞİ KOLAYLAŞTI"

SGK'nın bu kararını çok olumlu bulduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Musa Bostancıoğlu, "İnek sütü alerjisinde ilk 6 ay bu alerji ileri derecedeyse bebek yanında annenin kendisi de süt ve süt ürünlerinden kaçınması gerekiyor. Bebeğe de hidrolize mamalardan verilmesi gerekiyor. Altı aydan sonra da bebeklere peynir ve yoğurt yedirme denemesi yapılıyor. Eğer alerji devam ediyorsa, 1 yaşa kadar süt ürünleri kesiliyor. Bu tür mamalar kullanılıyor. SGK'nın kararı olumlu bir karar. Hastaların işi kolaylaşıyor. Bu ayrıca farkındalık yaratacak da bir durum. Ayrıca aile hekimleri de raporla birlikte reçete edebilecek bu mamaları. Asgari ücretle çalışan bir ailenin bu mamayı reçeteye ulaşamadığı takdirde karşılayabilmesi çok zor olur. O nedenle de aileler büyük ölçüde rahatlayacak" şeklinde görüş verdi.

BEBEK BU MAMALARI KULLANMAZSA NELER OLUR?

Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen alerji mamaları yerine normal inek sütü ya da anne sütü alan bebekler şiddetli rahatsızlıklardan ölüme kadar risklerle karşı karşıya kalabiliyorÖrneğin besin proteini ilişkili enterokolit sendromunda bebeklerin hem ince hem de kalın bağırsaklar etkilenir. Çocuklarda uzun süren ishal ve kusmalar görülür. İnek sütü en sık nedenlerden biridir. Daha da önemlisi çocuklarda büyüme gelişme geriliği, kansızlığa, hatta tansiyon düşüklüğüne ve su kaybı nedeniyle şok gelişmesine neden olabilir.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

İnek sütü ve protein alerjisi olan bebeklerde bu tür besinler alındığında şişme, kurdeşen, düşük kan basıncı, kan damarlarında genişleme gibi belirtilerle kendini gösterir. Çok ciddi vakalarda kişi şoka girer. Anaflaktik şok eğer tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Eozinofilik özofajiti olan küçük çocuklarda bulantı, öğürtü, kusma, erken doyma, gıdayı almama, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gelişme geriliği olur.

MAMAYA BÜYÜK ZAM

Geçtiğimiz günlerde genel anlamda bebek mamalarına yapılan yüzde 70 oranında zam eczacıları da isyan ettirmişti. Eczacılar, "Mama fiyatlarına bakınca üçüz bebekleri olan bir aileyi düşünmek bile istemiyorum. Yani bin liraya yakın mama giderleri olur. Diğer giderleri de hesaplarsanız ailenin bütün maaşı sadece bebeğin maması ve diğer giderlerine gidebilir” demişti.

YORUMLAR 1
  • Mama mağduru... 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberde bahsedilen mama hangi tür mamadır? Aptamil gibi olanlar mı?
    Cevapla