İnternetten para saçtık! Tam 8.5 milyar lira...

BKM verilerine göre kartların internet alışverişinde kullanılabilmesi için getirilen onay şartı internetten alışverişi olumsuz etkilemedi. Son 4 ayın verileri incelendiğinde şubatta işlem adetleri diğer aylarla paralel seyretti.

İnternetten para saçtık! Tam 8.5 milyar lira...
İnternetten para saçtık! Tam 8.5 milyar lira...
GİRİŞ 16.03.2018 14:05 GÜNCELLEME 16.03.2018 14:06

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kartların online alışverişlerde kullanılabilmesi için 31 Ocak itibariyle getirilen onay şartının internetten ödemeleri etkilemediğini açıkladı.

BKM'den yapılan açıklamada, ocakta internet üzerinden günlük ortalama 1.09 milyon adet kartlı ödeme yapılırken, şubatta bu sayının 1.1 milyon olduğu kaydedildi.

 

 

Açıklamada, son 4 aya ait internetten kartlı ödeme adedi incelendiğinde, günlük ortalama ödeme adedinin şubatta 1.1 milyon adet ile diğer aylara paralel seyrettiği, bunun da işlemlerin başarılı şekilde gerçekleştiğinin önemli bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Kredi kartı sayısı yüzde 7 arttı

BKM verilerine göre, şubat ayı sonunda kullanımda 62,9 milyon adet kredi kartı ve 133,7 milyon adet banka kartı bulunuyor. Şubat 2017 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7 ve banka kartı sayısında yüzde 12 artış kaydedildi.

Banka kartı ile ödemeler yüzde 40 büyüdü

BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile şubat ayında toplam 55,3 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 49 milyar TL'si kredi kartları ile ödenirken, 6,3 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı.

Büyüme oranları incelendiğinde banka kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 40 olurken, kredi kartı ile ödemelerde ise bu oran yüzde 16 olarak gerçekleşti.

İnternette 8.5 milyar lira harcandı

Öte yandan şubatta 8,5 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme gerçekleşti. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla internetten kartlı ödemeler yüzde 37 arttı. Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 13,2 olurken, 2018 yılı şubat ayında ise yüzde 15,3 olarak gerçekleşti.