Çalışanın yemeğiyle ilgili yeni gelişme!

Yemek kartı şirketlerine yönelik yönetmelik taslağı hazırlandı. Buna göre yemek kartı şirketi esnaftan en fazla yüzde 4,5 komisyon kesebilecek. Yemek çekiyle market alışverişi ise taslakta yer almadı.

Çalışanın yemeğiyle ilgili yeni gelişme!
Çalışanın yemeğiyle ilgili yeni gelişme!
GİRİŞ 09.03.2018 17:19 GÜNCELLEME 09.03.2018 17:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan "yemek kartı"  düzenlemesine ilişkin yönetmelik taslağı kamuoyu görüşüne açıldı. 
 
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi  Hakkında Kanun kapsamında yemek kartlarına ilişkin "Perakende Ticarette  Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair  Yönetmelik Taslağı" kamuoyu görüşüne sunuldu.
 
Sektörle istişare kapsamında hazırlanan yönetmelik taslağı, ilgili  bakanlıklarla diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, dernek  ve federasyonların görüşüne açılarak, Bakanlık internet sitesinden erişimi  sağlandı. Söz konusu taslağa, görüşlerin değerlendirilmesi neticesinde nihai  şekli verilecek.
 
DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
 
Yemek kartı ve benzeri uygulamalar ilk defa mevzuatla düzenlenirken,  sektörde yüksek komisyon oranlarının sebebi olarak görülen iskonto uygulamasına  son verilmesini hedefliyor.
 
Yemek kartı kuruluşlarının, sözleşme yaptıkları özel ve kamu  sektöründeki işverenlere, kendileri veya başka bir teşekkül üzerinden doğrudan ya  da dolaylı herhangi bir iskonto uygulayamayacakları ve farklı adlar altında  menfaat sağlayamayacakları hüküm altına alınıyor. Ayrıca işverenlerin yemek kartı  kuruluşlarından iskonto ya da başka bir menfaat talep edemeyecekleri  belirtiliyor.
 
YÜKSEK KOMİSYON ORANLARINA TAVAN SINIR
 
Yüksek komisyon oranlarına da üst sınır getirecek düzenlemeyle, yemek  kartı kuruluşlarının esnaf ve tacirden komisyon dışında, uygulama barındırma,  kira, sarf malzemesi, işletim, teknik destek ve bakım bedeli ile depozito gibi  adlar altında herhangi bir bedel talep etmesinin de önüne geçiliyor.
 
Esnaf ve tacirin yemek kartı kuruluşları karşısında sözleşme  koşullarını belirlemede etkili olamadığı ve sözleşmelerde ödeme sürelerinin yemek  kartı kuruluşları lehine belirlendiği yönündeki şikayetlere son vermek amacıyla  ödeme süresine üst sınır getiriliyor.
 
Yemek kartı kuruluşları tarafından esnaf ve tacire yapılacak  ödemelerin süresinin, fatura tarihinden itibaren otuz günü geçemeyeceği hüküm  altına alınıyor. Öte yandan, yemek kartı kuruluşlarına, faaliyetlerine başlamadan  önce yazılı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirimde bulunma yükümlülüğü  getirilerek bu kuruluşların kamu tarafından bilinir ve takip edilebilir olması  sağlanıyor.
 
YEMEK KARTI SEKTÖRÜNE DENETİM GELİYOR
 
Yönetmelik değişikliğine eklenen geçiş maddesiyle değişiklik öncesinde  yemek kartı kuruluşlarıyla işverenler veya esnaf ve tacir arasında düzenlenen  sözleşmelerin değişikliğe uygun olmayan hükümlerinin, söz konusu sözleşmelerde  belirtilen sürenin sonuna kadar geçerliliğini koruyacağı ancak bu sürenin  yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yılı aşamayacağı öngörülüyor.  Bununla birlikte, sözleşmenin komisyon oranını düzenleyen hükümlerinde, sözleşme  süresinin bitiminden önce de değişiklik yapılabilmesine imkan sağlanıyor.
 
Düzenlemeler denetim ve yaptırım mekanizmalarıyla desteklenerek, uyum  sürecinin hızlandırılması, sektörün dengeli büyüme ve gelişimine katkıda  bulunulması, haksız rekabet yaratan hususların engellenerek sektörde şeffaflığın  artırılması, adil ve hakkaniyete dayalı bir ticaret anlayışının sağlanması  hedefleniyor.
 
Yönetmelik değişikliği ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar  hakkında denetim ve idari yaptırım öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • çalışan 6 yıl önce Şikayet Et
    çalışan zaten 3 kuruş maaş alırken market alışverişine ufakta olsa katkı yapan yemek kartlarının marketlerde kaldırılması çalışanın mutfağına yapılan en büyük ihanettir. Sanki tüm işletmelere 100 metrede mesafede gece gündüz demeden yemek kartının geçecek lokantalar mevcut, alın şimdi yemek kartlarını başınıza çalın
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Yemek kartları Gercek ihtiyacı olanlara verilse bu memleket bir kısmı Daha Mutlu olur du
    Cevapla