Meslek liseliye kısa dönem askerlik formülü!

Yıllardır gündeme gelen ara eleman sorununun önüne geçebilmek için TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu'dan flaş öneri geldi. Aydoğdu Meslek lisesi mezunlarının kısa dönem askerlik yaparak bir an önce işlerinin başına geçmesi gerektiğini, böylelikle ara eleman sorununu da çözmüş oluruz dedi.

Meslek liseliye kısa dönem askerlik formülü!
Meslek liseliye kısa dönem askerlik formülü!
GİRİŞ 09.03.2018 10:59 GÜNCELLEME 09.03.2018 11:03

Meslek liselilerin yüzde 80’inin sanayide çalışmak istemediğine dikkat çeken TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, "Kalan da askerlik nedeniyle üniversiteye gitmek istiyor. Bu sorunu aşmak için meslek liseliye kısa dönem askerlik getirilmeli" dedi.

Başlıktaki öneriyi Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu gündeme getirdi. “Nerden çıktı?” demeyin, argümanın arkasında meslek liselerinin “vahim durumu” yatıyor. 

 

 

Ara eleman sorunu sık sık gündeme geliyor. Takım tezgahları endüstrisinde de aynı sıkıntı var. Sektör, küresel bir oyuncu olmak için üretimden çok tasarıma güveniyor. Peki o tasarımcılar nerde? İşte burada gözler meslek liselerine çevriliyor. Hakan Aydoğdu’nun çizdiği tablo şöyle:

“Tasarımı geliştirmemiz lazım. Sanayici meslek lisesi öğrencilerinin ihtiyaca uygun olmamasından şikayet ediyor. Çözüm yaratabilmek için; Tezmaksan Eğitim Üssü Derneği ile birlikte Maktek 1. Altın Pergel Ulusal CNC Takım Tezgahı Tasarım Yarışması’nı düzenliyoruz. 10 okulu destekleyeceğiz. Meslek liselerinin durumu içler acısı. Okul kursanız da müfredat yeterli değil.

Meslek liselerinde okuyanların yüzde 80’i sanayide çalışmak istemiyor. Tablo vahim! Kalan yüzde 10’u askerlik nedeniyle üniversiteye gitmek istiyor. Bu sorunu aşmak için meslek liseliye kısa dönem askerlik getirilmeli. Almanya’yı geliştiren meslek lisesi çıkışlılar. Biz bu sorunu hala çözemedik.”

"Müfredat çok yetersiz"

Dünya'dan İbrahim Ekinci'nin haberine göre, Meslek liseliye üretim ilgisi ve kapasitesi kazandırmak gerekiyor. Aydoğdu’ya göre mevcut müfredat bundan çok uzak. Milli Eğitim ile bu konu çözülemez mi? “Birçok kez gündeme getirdik” dedi ve ekledi: “Çok köklü değişiklikler gerekiyor. 

Eğitim, ülkemizin en büyük problemi ve aslında sorunların çözüm noktasının da ilk basamağı... Şu an sistemi yeniden yapılandırmaya başlasak, geri dönüşler 10-20 yıl alacak. Bir an önce yol almamız gerekiyor. Gençlerin özendirilmesi şart. ‘Okumazsan seni sanayiye veririm’ diyor aile. Okuyan ve donanımlı gençlerin sanayide yeri yok algısı var.”