İş dünyasından Moody's'in kararına sert tepki!

Moody’s Türkiye’nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1’den Ba2’ye düşürüp, kredi notu görünümünü ise negatiften durağana çevirmesine iş dünyası ve ekonomi uzmanlarından tepki yağdı.

İş dünyasından Moody's'in kararına sert tepki!
İş dünyasından Moody's'in kararına sert tepki!
GİRİŞ 08.03.2018 13:09 GÜNCELLEME 08.03.2018 16:52

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki yağdı. Moody's, günün ilk saatlerinde Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürerek "Ba1"den "Ba2"ye çekti, notun görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Söz konusu karara gerekçe olarak "kurumların direncindeki süregelen bozulma" ve "dış şok risklerindeki artış" gösterildi. Söz konusu gerekçeler, Moody's'in daha önceki not değerlendirmelerinde de yer alırken, analistler kredi derecelendirme kuruluşlarının notlandırmasında "siyasi" nedenlerin baz alınmasının artık bilinen bir gerçek olduğunu belirtiyor.

''SİYASİ KARAR''

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararına tepki göstererek, "Not düşürülmesi, ekonomik gerekçelerden yoksun siyasi bir karar. Hükümetimiz ekonomimizi canlı tutmak için gerekli tedbirleri alıyor ve bu tedbirlerin sonuçları rakamlara yansıyor. 2017 yılını yüzde 7 gibi bir ortalama büyümeyle bitirmeyi bekliyoruz. Dünyanın büyüme sancıları yaşadığı dönemde böyle bir rakamı yakalamak her ülkenin başarabileceği bir durum değil." değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİSTLER DE ŞAŞKIN!

Moody's'in kararını değerlendiren ekonomistler de şaşkın... QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, olağan Türkiye gözden geçirme tarihi olmamasına karşın alınan kararın kendisi için sürpriz olduğunu söylerken, Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı ise Moody's'in kredi notu görünümünü neredeyse bir yıldır aynı seviye ve "negatif"te tuttuğunu belirtti. ÜNLÜCo Ekonomisti Esra Şimşek ise Moody's'in Türkiye'nin not görünümüyle ilgili olarak bir takvim açıklamadığını, bu açıdan Moody's'in kararının beklentiler dahilinde olmadığını belirtti.

''NOT SİLAHINA SARILDI''

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran da Moody's'in Türkiye'nin kredi notu kararına ilişkin çok sert konuştu. Oran, “Sınırına yerleşmeye çalışan terörü yok etmek üzere 80 milyonun yekvücut olduğunu görenler, yine not silahına sarıldı. Büyük tezgahta sıra Moody's'te..." ifadelerini kullandı.

PİYASALAR TEPKİ VERMEDİ

Moody's'in günün ilk saatlerinde yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde, kredi notunun düşürülmesine karşın borsa yükseliş eğilimini sürdürdü, döviz kurları ve faizler ise uluslararası piyasalara paralel sınırlı artış kaydetti.

BIST 100 118 BİNE DOĞRU GİDİYOR

Moody's kararı ve Avrupa borsalarındaki değer kayıplarına karşın dünkü pozitif seyrini devam ettirerek güne artışla başlayan BIST 100 endeksi, açılışın ardından devam eden alımlarla 117.400 puana kadar çıktı.Önceki kapanışa göre yüzde 0,4 değer kazanan Borsa İstanbul'da, hesaplanan sektör endekslerinin şu dakikalarda 4'ü hariç tamamının artıda olması da dikkati çekiyor. Avrupa borsaları ise güne yaklaşık yüzde 0,1 değer kayıplarıyla başladı.

DÖVİZDE SINIRLI ARTIŞ

Dün yurt içi piyasaların kapanışında 3,80'in hemen üzerinde işlem gören dolar/TL, bugün 3,79-3,82 bandında dalgalanmasının ardından yüzde 0,4 artışla 3,8150 seviyesinde dengelendi. Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izlerken, avro/TL de 4,7330’dan satılıyor. TL'nin aynı sepette değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimlerinden Güney Afrika randı şu dakikalarda yüzde 0,8 değer kaybederken, Güney Kore wonu yüzde 0,4, Hindistan rupisi yüzde 0,3 ve Brezilya reali de yüzde 0,1 geriledi.

MERKEZ'İN KARARI SONRASI YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Tahvil-bono piyasasında, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 13,32’den yüzde 13,45’e çıkarken, 10 yıllık tahvil faizlerinin ise dünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararlarının ardından başlayan yükselişini sürdürerek yüzde 12,2'den yüzde 12,8'e çıktığı görülüyor. TCMB dün beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmezken, karar metni “şahin” olarak değerlendirildi.

EKONOMİK GERÇEKLERLE UYUŞMUYOR

Analistler, Moody's'in not indirimi ve değerlendirmelerinin ekonomik gerçeklerle uyuşmadığını belirterek, kredi derecelendirme kuruluşlarının 2008 küresel krizindeki büyük hataları ve sonrasındaki siyasi kararları nedeniyle tüm dünyada etkilerinin azaldığı bir döneme girildiğini kaydetti.

KREDİ KURULUŞLARINA OLAN İHTİYAÇ AZALIYOR

Gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak hem bilgiye erişim hem de verileri işleme kabiliyetinin arttığı bu dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarına olan ihtiyacın her geçen gün daha da azaldığını kaydeden analistler, piyasa oyuncularının kredi derecelendirme kuruluşlarının çok önünde hareket ettiğini ve fiyatlamalarını yaptığını söyledi.

'ŞAHİN' DURUŞ SÜRÜYOR

Analistler, TCMB’nin, yüzde 10,26’lık enflasyonun yaklaşık 250 baz puan üzerinde bir fonlama maliyeti ile sıkı para politikası uyguladığını ve söylemlerinde "şahin" duruşunu sürdürdüğünü belirtti.

BAŞARILI DİPLOMATİK ADIMLAR İLE SORUNSUZ YÜRÜYOR

Mali politikalardaki genişleme adımlarının da büyümeyi desteklediğini ve böylece Türkiye'nin 2017 yılında dünyaya parmak ısırtan bir büyüme ivmesi yakaladığını söyleyen analistler,jeopolitik riskler açısından öne çıkan Suriye'de ise Türkiye'nin başarılı diplomatik adımlarıyla sorunsuz bir şekilde ilerleme sağlandığını dile getirdi.