Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Bu belge olmadan çalışamayacaklar...

Belirli meslek gruplarında zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen vatandaşlar nereden alacaklarını, nasıl başvuru yapacaklarını vb. detayları merak ediyorlar. Peki, mesleki yeterlilik belgesi nereden ve nasıl alınır, başvuru şartları nelerdir? İşte, mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu olan meslek grupları...

Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Bu belge olmadan çalışamayacaklar...
Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Bu belge olmadan çalışamayacaklar...
GİRİŞ 13.11.2018 16:56 GÜNCELLEME 13.11.2018 16:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İnşaat işçilerinden, sıvacı, boyacı, kalıpçı vb. meslek gruplarının mesleki yeterlilik belgesi adı verilen belgeleri almaları zorunluluğu vardır. Birçok çalışan mesleki yeterlilik belgesini nereden alacaklarını sorguluyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen kuruluşlar tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi başvurusu nasıl yapılır? Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen vatandaşlar bu işlemi nasıl gerçekleştirecekler? Mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu olan meslekler neledir? İşte, mesleki yeterlilik belgesine dair tüm merak edilenler...

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR? 

 

Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi, belirli meslek gruplarında çalışacak kişilere veren yeterliliğin ibrazı demektir. Mesleki yeterlilik belgesi için başvuruda bulunan kişi belirli sınavlardan sonra bu belgeyi almaya hak kazanır. 

MYB ZORUNLU OLAN MESLEKLER NELERDİR?

5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamamaktadır. Kanun kapsamında mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına giren meslekler de belirlenmiştir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler İçin Tıklayınız

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.

Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden  sorgulama yaparak öğrenir.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki verilen kurumlar Türkiye genelinde istenen iller ve meslekler sorgulanarak öğrenilebilir. Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından mesleki yeterlilik belgesine başvuran kişiler kurumun açtığı sınava girer ve başarılı olanlar belge almaya hak kazanırlar. Yetki verilen bu durumlar Türkiye genelinde sınav açma yetkisine sahiptir.

Öncelikle www.myk.gov.tr/nerede internet adresinden meslek ve şehir seçimi yapılarak yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının iletişim bilgilerine ulaşılmalıdır. Kuruluşlar ile iletişime geçilmesi ve sınavlara başvuru yapılması gerekmektedir. Kuruluşların gerçekleştireceği teorik ve performansa dayalı sınavlar sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmaktadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar Listesi İçin Tıklayınız

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDEN ALINMALI?

Ulusal yeterlilik sistemi orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlar. Nitelikli ve belgeli işgücü istihdamının artması daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de destekler.

Birey için avantajları;

*Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı vermektedir.

*Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir.

İşveren için avantaları;

*İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmekte ve teşvik imkânlarından yararlanabilmektedir.

*İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırmakta, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olmaktadır.

*Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır. 

YORUMLAR 1
  • nazim 5 yıl önce Şikayet Et
    Elektronik belgesi almak istiyorum
    Cevapla