Yüzde 100 yerli elektrikli motor ürettiler

Pamukkale Üniversitesi, yüzde 100 yerli elektrik motoru tasarlayarak imal ettiği başardı.

Yüzde 100 yerli elektrikli motor ürettiler
Yüzde 100 yerli elektrikli motor ürettiler
GİRİŞ 07.03.2018 09:08 GÜNCELLEME 07.03.2018 09:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Pamukkale Üniversitesinden (PAÜ) yapılan yazılı açıklamada, üniversite tarafından elektrik motoru tasarlandığı, böylece hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlanacağı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, ülkenin ürettiği enerjinin yarısının sanayideki elektrik motorları tarafından harcanmakta olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kullanılan motorların neredeyse tamamının düşük verimli olduğunu ifade eden Öner, şunları kaydetti:

"Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikardır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. PAÜ olarak bu konu üzerinde 17 yıldan beri yapılan çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan 'IE4' verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde 'senkronrelüktans motor' olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testleri sonucunda "IE4" verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • tosun 6 yıl önce Şikayet Et
    pau tebrik ediyorum tıbta mühendislikte her konuda öne çikiyor çalışınca oluyor demekki tebrik ediyor çalişmalarında başarılar diliyorum
    Cevapla