Türkiye, Senegal için harekete geçti

150’den fazla Türk iş insanı Senegal’deki yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirme ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buldu.

Türkiye, Senegal için harekete geçti
Türkiye, Senegal için harekete geçti
GİRİŞ 02.03.2018 17:05 GÜNCELLEME 02.03.2018 17:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda DEİK’in organizasyonu ile Cezayir, Moritanya ve Senegal’e düzenlenen 2018 yılının ilk büyük Kuzey ve Batı Afrika iş heyeti ziyaretleri Senegal programı ile tamamlandı. 27 Şubat 2018- 2 Mart 2018 tarihleri arasında Cezayir, Moritanya ve Senegal’e düzenlenen iş heyeti ziyaretleri kapsamında 150’den fazla Türk iş insanı Senegal’deki yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirme ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buldu.

DEİK organizasyonu ile düzenlenen Senegal-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Senegal Cumhuriyeti Ticaret, Tüketim, Yerel Ürünleri Teşvik ve Kobiler Bakanı Alioune Sarr, DEİK Başkanı Nail Olpak, Dakar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (CCIAD) Başkanı Daouda Thiam, Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, Senegal-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Amar’ın katılımları ile 1 Mart 2018 tarihinde Senegal’in başkenti Dakar’da gerçekleştirildi. Forumda, Türk ve Senegalli yaklaşık 1000 iş insanı ikili iş görüşmelerine katılarak, yatırım fırsatlarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Forumun kapanış konuşmasında, Senegal ile ilişkileri çeşitlendirmek ve geliştirmek için çok fazla çaba harcanması gerektiğini belirtti. Erdoğan, müşterek iradenin ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için şart olduğunu hatırlattı. İki ülke arasındaki ticaretin potansiyelin altında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret hacminin ilk etapta 400 milyon ABD Dolarına çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Türkiye’nin de Senegalli üreticiler için önemli bir pazar olabileceğine atıfta bulunan Erdoğan, ECOWAS ile Türkiye arasında hayata geçirilmesi önerilen Serbest Ticaret Anlaşmasının şartlarının Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından belirleneceğini, asimetrik bir anlaşma önerildiğini belirtti. Finansman ihtiyacına karşılık barter ticaretinin gündeme alınabileceğini belirten Erdoğan, Türkiye nezdinde Afrika ile ilişkilerin gelişiminde uzun vadeli planlama yapıldığını, Afrika’nın kaynaklarını tüketmek amacı taşınmadığını vurguladı. Türk müteahhitlerinin Senegal’de gerçekleştirdikleri büyük projelere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş insanlarının Senegal ile her alanda iş yapmasını teşvik etmek gerektiğini vurguladı. Uçak seferleri, Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi toplantıları, fuarlar ve alım heyetlerinin ilişkilerin gelişimine verilen önemi gösterdiğini belirten Erdoğan, Türk müteahhitleri tarafından üstlenilen 29 proje arasında bulunan Dakar Uluslararası Havalimanının kısa zamanda Senegal ekonomisine vereceği katkıya dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Türk firmalarını Senegal’e yatırıma davet etti.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, söz konusu ziyarette iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade etti. Sall, iş insanlarının bu anlaşmaları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Sall, Türkiye’nin Dakar’da inşa edeceği yeni büyükelçiliğinin Afrika’daki Türkiye prestijini göstereceğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bugüne kadar iki ülke arasında 28 farklı anlaşma yapıldı. Senegal’in tarım alanında kendi kendine yetmesi için Türkiye ile daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var. Senegal’da altın ve fosfat madenlerinin yaygın olarak bulunuyor. Sonra 2021 için petrol ve doğralgaz yatakları için hedeflerimiz var. Türkler maden, inşaat, turizm, sağlık ve enerji alanında Senegalli iş insanlarıyla iş birliği yaparak ülkeme yatırım yapabilirler” Ülkenin turizm potansiyelini daha iyi kullanmak için otellere ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Sall, yurtdışına giden hasta sayısını azaltmak için de sağlık yatırımlarına gereksinim duyduklarını anlattı. Sall, Senegal’de iş yapmanın bir riski olmadığının altını çizerek, “Bizimle işbirliği yapmak isteyen her ülkeye kapımız açıktır. Türk iş insanlarının tecrübelerini paylaşarak, işbirliğini artırmalarını çağrısı yapıyorum” diye konuştu.

Senegal Cumhuriyeti Ulusal işverenler Konfederasyonu Başkanı Mansour Cama, Senegalli iş insanlarının işbirliklerine hazır olduğuna vurgu yaptı ve Senagal özel sektörünün desteğini kazanan “Yükselen Senegal” projesine dikkat çekti. İki ülke ticaret hacminin dengeye kavuşması ve 250 milyon dolarlık hacme ulaşabilmesi için daha çok çalışmak gerektiğini ifade eden Cama, yatırım hammaddelerinin dönüşmesine ihtiyaç olduğunu belirtti ve yatırım imkanlarının geniş olduğunu söyledi.

Senegal ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin Türkiye’nin Afrika Açılım Politikası ile her geçen gün geliştiğini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak ise, “Türkiye gibi Senegal de, genç nüfusuyla, dinamik bir büyüme trendinde. “Yükselen Senegal” projesi, bizi de heyecanlandırıyor. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da, Ekonomi Bakanlığımızın ev sahipliğinde, Senegal’in de üyesi olduğu, 15 ülke ve 300 milyonluk bir pazara hitabeden, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu’nu gerçekleştirdik. Senegal Ticaret Bakanı Sayın Alioune Sarr’ı da bu vesileyle İstanbul’da ağırladık. 32 yıl önce kurulan, 144 İş Konseyinin 43 tanesi Afrika’da olan, tüm üyeleri özel sektör temsilcilerinden oluşan DEİK olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanımız ve Ekonomi Bakanımızın desteğiyle, Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan platformu olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.

Ayrıca, Türkiye ile Senegal hükümetleri arasında, demir yolu, turizm, enerji ve madencilik alanlarına ilişkin iyi niyet ve iş birliği anlaşmaları imzalandı.

TÜRKİYE-SENEGAL TİCARİ İLİŞKİLER (Ekonomi Bakanlığı, 2017)

Toplam Dış Ticaret Hacmi: 249 milyon ABD Doları

Türkiye’den Senegal’e yapılan ihracat: 244 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Demir veya çelikten çubuklar, makarna, demir çelik profiller, unlu mamuller, plastik ambalaj malzemeleri.

Türkiye’nin Senegal’den yaptığı ithalat: 5 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Maden cevherleri ve konsantreleri, balık, yağlı tohumlar, işlenmemiş kurşun

Dış Ticaret Dengesi: 239 milyon ABD Doları