Araç sahipleri dikkat! 10 katı cezaya vize

Anayasa Mahkemesi (AYM) köprü ve otoyoldan ücret ödenmeden geçiş yapılması halinde, “tahakkuk eden geçiş ücreti” ve “geçiş ücretinin 10 katı tutarında ceza alınması” uygulamasına vize verdi.

Araç sahipleri dikkat! 10 katı cezaya vize
Araç sahipleri dikkat! 10 katı cezaya vize
GİRİŞ 27.02.2018 17:07 GÜNCELLEME 27.02.2018 17:07
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi (AYM) köprü ve otoyoldan ücret ödenmeden geçiş yapılması halinde, “tahakkuk eden geçiş ücreti” ve “geçiş ücretinin 10 katı tutarında ceza alınması” uygulamasına vize verdi. Geçiş ücreti ödenmemesi halinde, sürücülere 10 katı ceza uygulaması devam edecek.

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, İstanbul’da bir şirket aracının köprü ve otoyoldan ücret ödemeden geçtiği iddiasıyla uygulanan geçiş ücreti ve 10 katı cezanın tahsili amacıyla yapılan icra takibi mahkemenin oldu.

Davaya bakan Bakırköy 6. Ticaret Mahkemesi uygulamanın anayasaya aykırı olduğu iddiasını ciddi buldu ve AYM’ye başvurdu. Bu cezanın “idari para cezası” niteliğinde olduğunu, idari müeyyidelerin ancak kanunen yetkilendirilen idarece uygulanabileceğini ve bu yetkinin özel hukuk tüzel kişilerine devredilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu savunan yerel mahkeme, iptal ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

 

 

AYM: İDARİ PARA CEZASI DEĞİL

AYM, getirilen bu cezanın devletin koymakla yetkili olduğu “idarî para cezası olmadığı” ve “nev’i şahsına münhasır bir mahiyet taşıdığı” gerekçesiyle iptal talebini 18 Ocak’ta oyçokluğu ile reddetti. AYM kararında, işletme hakkı verilen otoyolun “yap-işlet-devret modeli” çerçevesinde devlet yollarına alternatif olarak, yüksek standartlı ve kullanılması muhtemel muhatapların tercihine bırakılmış otoyol olarak inşa edilip işletildiği vurgulandı. AYM kararında özetle şöyle denildi:

“Özel hukuka tabi şirketlerin işletimindeki otoyollar veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının yapım, işletme usul ve esaslarındaki farklılıklar dikkate alındığında, itiraz konusu kural kapsamında ücret ödenmeden geçiş yapılması şeklinde gerçekleşen eylemin kabahat olarak nitelendirilmesi ve bu sebeple ödenecek cezanın da kolluk faaliyeti içinde yer alan idari nitelikte bir yaptırım olarak kabul edilmesi mümkün değildir. İtiraz konusu kuralda geçiş ücreti ile beraber tahsil edileceği öngörülen ceza, idari yaptırım niteliğindeki idari para cezalarından nitelik, yaptırım kararı verme yetkisini kullanan merci, kanun yolları ve tabi olunan hükümler yönünden farklılık arz etmektedir.

ANAYASAYA AYKIRILIK YOK

İtiraz konusu kuraldaki cezanın, klasik anlamda idari yaptırım niteliğindeki idari para cezalarından farklı, idare hukuku alanından ziyade özel hukuk alanına yaklaşan, kendine özgü (sui generis) bir niteliğe sahip olduğu anlaşılmaktadır.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 24
  • dr. zeynel yetgin 6 yıl önce Şikayet Et
    10 kat ceza olur demek, 50 katta olabilir demektir.yanlış bir karar.iyi düşünülmeli.bu işte bir iş var.cumhurbaşkanımız bu işe el atmalı.zira vatandaşla devleti karsı karşıya getirmek isteyenler olabilir.
    Cevapla
  • bir garip yolcu 6 yıl önce Şikayet Et
    bu karar hiç iyi olmadı ...
    Cevapla
  • adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    Hiç geçmediğim bir yoldan geçmişim gibi hgsden para kesilmiş. edevletten bakarken farkettim ve cimer e yazdım. hemen iade ettiler. Fakat bu tür yanlışlar çok oluyor. Sistemin açıkları çok fazla. Plakaları yanlış okuyabiliyor, haketmeyene ceza kesiliyor. Düzeltilmeye çalışılmalı
    Cevapla
  • Isimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah.belalarini versin
    Cevapla
  • zıtzıt 6 yıl önce Şikayet Et
    olmuşken 20 katı olsun. AYM ne yapsın. idarenin yetkisi var ama vicdanıda olmalı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle