SGK erken emeklilik müjdesi! Öne çekilecek

Çalışanların çoğu bir iş yerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. Bu nedenle yasa, primi eksik yatana ya da sigortası yatırılmayana 'hizmet tespit davası' açabilme hakkı tanıyor. Bu sayede binlerce kişi emekliliğini öne çekebilme imkanı elde edebilecek.

SGK erken emeklilik müjdesi! Öne çekilecek
SGK erken emeklilik müjdesi! Öne çekilecek
GİRİŞ 26.02.2018 14:17 GÜNCELLEME 26.02.2018 14:30
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ( TÜİK) son açıkladığı verilere göre çalışanların yüzde 35.2'si kayıtdışı. Yani 10 milyon kişi sigortasız olarak çalışıyor. Sigortasız çalışılan sürede, işveren  SGK'ya işe giriş bildirgesi vermiyor. Dolayısıyla prim yatmıyor veya eksik yatıyor. Asgari ücret üzerinden yatan primler de var. Bu nedenle yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana 'hizmet tespit davası' açabilme hakkı tanıyor. Bu sayede binlerce kişi emekliliğini öne çekebilme imkanı elde edebilecek.

DAVA İÇİN SÜREYE DİKKAT!

 

 

Yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana 'hizmet tespit davası' açma hakkı tanıyor. Bu yolla binlerce kişi emekliliğini öne çekti.  Yargıtay da  SGK'yı değil işçiyi haklı buluyor. Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ölmüşse, hak sahipleri de dava açabiliyor.

ŞAHİT VE BELGE YETER...

Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa 'iş mahkemesine' mutlaka tespit davası açın. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar:  SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi.

MUTLAKA SORGULATIN!

Hizmet tespit davasını kazandığınız halde  SGK, 'hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi' diye emeklilik talebinizi reddederse, en yakın İş Mahkemesi'nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını SGK'ya giderek ya da 'turkiye.gov.tr (e-devlet)' sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

YORUMLAR 35
  • hakkı yanık 6 yıl önce Şikayet Et
    sgk çalışanlarıda bakurlu gibi eksik günleri borçlanmalı bir ülkede iki ayrı kanun
    Cevapla
  • Şevket yıldız 6 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım şey Türkiyede bir insan bir gün bağ kurda kaydı olsa gerye dönük hiç bir hakını kayıp etmiyor benim 88 ssk girişim var işim gereği kendim pirim yatırdım şuan 54 yaşındayım geriye dönük ödeme yok ben arada boşlukları yatıra bilsem emekli olacam benim gibi binlerce insan var eminim lütfen buna birçare bu yaştan iş bulmaıyoruz
    Cevapla
  • Deniz 6 yıl önce Şikayet Et
    Paşammmyurtdışı emeklilikten ne haber
    Cevapla
  • Emine şimşek 6 yıl önce Şikayet Et
    Doğum öncesi sigortası olmayana borçlanması istiyoruz bizleri niçin dile getirmyosunuz bizde emekli olmak istiyoruz
    Cevapla
  • faryk 6 yıl önce Şikayet Et
    staj magdurlarına verdıgınız,ssk noları gecersız,borclanma hakkıda tanımıyorsunuz,sonra meslek liseleri boş..
    Cevapla
  • Omer 5 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf izmirli sen kendi adina konus benim adima konusma bir hak var mi yok mu asil mahkeme mahserde allah karar versin benim adima karar verme
    Cevapla
  • Omer 5 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf izmirli sana cevabimdir sen hakkim degil diyorsan sen hakkini isteme bende hakkim diyorum hakkimi istiyorum. Avukat doktor stajlarinda prim yatti mi ki onlara taninan hak bana taninmiyor. Bu hak var yok buna sen karar veremezsin mahserde ben ve ulke yoneticisi kim ise allahin huzuruna cikacagiz sıratda ona allah karar versin. Sen kendi adina konus magdurlar adina konusma.
    Cevapla
  • Omer 5 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf izmirli 1987 de staj yaptim belki o yillarda dunyada yoktun bana ogretmenler bana ve benim gibi bir cok kisi var staja gidenler icin sigortaniz basladi denildi. Nerden bilelim o yillarda sigortanin baslamadigini. Ayrica terbiyesizce arkadasa zirlama demisin. Ayip ayip kul hakki dir devlet bu sorunu cozmeli.
    Cevapla
  • Yusuf izmirli 6 yıl önce Şikayet Et
    Stajda senin adına işveren prim mi yatırdı sanıyorsun? Merak etme aynı sorun bende de var ama zırlamanın anlamı yok çünkü hakkımız değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle