Asgari ücretle çalışan işçilere müjde

Yargıtay, milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, Bursa'da ikamet eden vasıflı bir kıdemli işçinin, asgari ücretle çalışmasının hayatın olağan akışına ters olduğuna hükmetti.

Asgari ücretle çalışan işçilere müjde
Asgari ücretle çalışan işçilere müjde
GİRİŞ 26.02.2018 11:45 GÜNCELLEME 26.02.2018 11:45
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bursa'daki bir fabrikada pres operatörü olarak çalışan işçi, işveren tarafından tazminat ödenmeden kapı önüne konuldu. 7 yıl emek verdiği fabrikadan haksız şekilde atıldığının şokunu yaşayan işçi, Bursa 3. İş Mahkemesi'ne dava açtı. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini isteyen işçi, iş akdinin haklı bir neden olmaksızın işverence feshedildiğini iddia etti.

Davalı işveren ise davacı işçinin iddialarına cevap vermeyerek duruşmalara katılmadı. Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanarak davayı kabul etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dava dosyasını inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı.

 

 

9. Hukuk Dairesi kararında, iş sözleşmesinin taraflarının, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabileceklerine dikkat çekildi. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olmasının, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmeyeceği hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Ücretin miktarı, işçinin kişisel özellikleri, işyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan işin niteliği, iş sözleşmesinin türü, işyerinin özellikleri, emsal işçilere o işyerinde ya da başka işyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir. Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir. Somut uyuşmazlıkta, davacı net 1.300 TL ücret aldığını iddia etmiş, davalı ise davayı takip etmemiş ve herhangi bir savunmada bulunmamıştır. Mahkemece, SGK kayıtlarına itibar edilerek davacının asgari ücretle çalıştığı kabul edilmiş ise de, işyerinde pres operatörü olarak çalışan davacı 6,5 yılı aşkın kıdeme sahiptir. Vasıflı işçi durumunda olan ve uzun süre kıdeme sahip bir işçinin bu ücretle çalıştığının kabulü hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu nedenle emsal ücret araştırması yapılıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır. Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir".

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 13
  • Hacı ibrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    İşçi kendini düşünüp konuşuyor işveren de kendini işçi maaşını biliyor önüne gelen işi yapıyor başka sorumlulugu yok bence şuan çalışan şanslı çünkü ara eleman yok ondan kimse aç kalmamış aç kalsa hiç kimse nankörlük yapmaz çünkü kimse yaptığı işi layıkıyla yapmıyor aldığı parayı hak etmiyor nasıl olsa diyor burdan çıksam başka iş bulurum diye düşünüyor buda şu değil tabi işverende işçinin hakkını verecek yanlız insan önce kendini sorgulamalı hiç kimse sütten çıkmış ak kaşık değil işçi şuan fırsatı değerlediriyor işverende makineleşme peşinde çünkü işçiden bıkmış bıktırıyorlar makineleşme olduktan sonra işçi tekrar iş arayan olacak bunu unutmasınlar herkez hakkıyla önce bir çalışsın
    Cevapla
  • MESUT 5 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim hacı bey. siz annenizden patron doğmuşsunuz belli. türkiyede 8 saat çalıştırıp, resmi tatillerin tümünü veren, aldığı maaşı çalmadan bodro ya işleyen, maaşını günü gününe veren, yemekhanede insan gibi yemek çıkartan, yani kısacası işçinin hakkını yemeyen bir patron gösterin bize ki daha sonra işçi kaytarıyormu çalışıyormu ona bakalım. cehennemde yiyemezsiniz o paraları. e tabi inancınız varsa tabi. adınız hacı ya. RIZKI VEREN ALLAHTIR. SEN DEĞİLSİN.
    Cevapla
  • İsa durmus 6 yıl önce Şikayet Et
    Hacı bey herhalde konusmanıza bakılırsa iş verensiniz iş veren patronların çoğu işcinin hakkını yiyor bunu bilin önce işcinin hakkı verilecek ondan sonra performansı yeterli değilse ona göre konuşacsksınız
    Cevapla
  • Ramazan 6 yıl önce Şikayet Et
    Patron bir işçiye 3 makinaya bakıcan derse 1 adam hangisine kaç gün koşacak mecbur başka fabrika arayacak
    Cevapla
  • işçi yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    hacu mustafa arkadaşım beğenmiyorsan işçilerin yaptıklarını kendin çalış al elini küreği v.s aleti çalış dur siz işverenler önce işçiye değer vermeyi öğrenin unutmayın ağam işçilerde siz işverenler gibi insandır köleniz değildir.
    Cevapla
  • hacı mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir işverenim,çalışanlarım çok iyiler,malıma işime gözü gibi bakıyorlar,hiç kaytarmıyorlar,hiç saate bakmıyorlar,hiç bindiğim araca göz dikmiyorlar,işi çok kaliteli yapıyorlar,çok özverililer,benim canım çıkmadan onların teri çıkıyor, onların sayesinde hiç beynim yorulmuyor,bedenim her gün tatil yapıyor,elim daima ılık suda,zarar etmeme asla razı olmuyorlar,hiç haset etmiyorlar,aman patronun hakkı geçmesin diye daha gayretli çalışıyorlar,istemeden,azami dikkat etmelerine karşın malıma bir zarar gelirse hiç ağzımı açtırmadan hemen parasını bedelini veriyorlar,gerçekten devlet destek verdikçe nankörülük haşa,daha müteşekkir oluyorlar,daha hakkını ödemeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu duygularla ahlak çalışan ve çalıştıran olduğu sürede bizi kimse boynunuzu bükemezzz
    Cevapla
  • insaallah 6 yıl önce Şikayet Et
    yani asgari ucret haktir, degil mi insaallah asgari ucretli calisan olmayi da rabbim nasip etsin size ki siz rahat edesiniz biraz da onlar zahmet ceksin
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Özel sektör öncelikle çalışanına bordro versin personelini ne kadar kaç saat çalıştırmış karşılığında ne vermiş vs.Çalışma Bakanlığı çalışandan yana olsun birazcık da ne çıkar bundan ezilen hakkı gaspedilip sömürülen bu ülkede hep işçi emekçi insanlardı yazık günah birçok eksiklikler var hala şu çağda yazıyoruz söylüyoruz dikkate alan yok nasıl kalkınacağız peki biri söylesin lütfen..
    Cevapla
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    özel sektörde çalışan personeller için çift bordro yapılır biri resmi diğeride resmi ile reel arasındaki ücret farkı bordrosu resmi bordro rakamı personelin bankadaki hesabına yatırılır fark bordrosu rakamıda elden verilir ve resmiyete konulmaz. İşverenler sgk ve gelir vergisinden çalmış olurlar. Personel emekli olduğunda da düşük emekli maaşı bağlanır. Personelden de çalmış olurlar. Bir an evvel İlgili bakanlıklar bu sorunu çözülmeli.
    Cevapla
  • Aytekin ZARPLI. 6 yıl önce Şikayet Et
    İhsan bey yorumunuzu okuduğum kadarıyla bu konularda bir hayli bilgilisiniz. Eşim 4.5 yıldır Bursa,da bir gelinlik atölyesinde çalışıyor, ilk başlarda asgari ücret ile anlaşıldığı halde ,onun altında maaş verildi bizlerde aman emekliliği doolsun diye ses çıkarmadık, ve halen bordo vermiyorlar, ve halen asgari ücret ile çalışıyor. Emekliliğine de 2,5 senesi kaldı acaba bu bordo konusun ne yapmamız gerekiyor. Şimdiden teşekkür ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle