Emeklilikte yüksek maaşın formülü

Herkes ne zaman emekli olacağını ve ne kadar emekli maaşı alacağını merak ediyorlar. Emeklilikte yüksek maaş almak istiyorsanız işte püf noktaları...

Emeklilikte yüksek maaşın formülü
Emeklilikte yüksek maaşın formülü
GİRİŞ 25.02.2018 11:19 GÜNCELLEME 26.02.2018 09:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın, yurt dışında bulunanlar için borçlanma hakkı var. Borçlanma yaparken dikkatli olunmalı. Eğer 2000’den önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa mutlaka bunu değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanın. Bu kapsamda borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar artış oluyor.+

ERKEN MAAŞ HAKKI

 

 

SSK, emeklilikte çoğu zaman daha avantajlı. Bu nedenle çoğu kişi Bağkur’dan SSK’ya geçiyor. Özellikle 2000 öncesi kaydı olan Bağkurlu’ların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha yüksek bağlanıyor.

ASGARİ ÜCRETE RAZI OLMAYIN

Aylık kazancınız emekli maaşını belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı...), bunların da brüt kazanca eklenmesini sağlayın..

SGK’ya bildirilen matrah artıyor ve emekli aylığı yükseliyor.

YÜZDE 50 KATKI YAPAR

2000 TL brüt ücretle çalışan kişi, ek iş olarak da aylık brüt 1000 TL’lik bir iş yapıyorsa, bu, kişinin alacağı emekli aylığını yüzde 50 oranında artıracak anlamına gelir. 500 TL kazançla ek iş yapıyorsa, aynı kişinin aylığı yüzde 25 artacak anlamına gelir. Bu artışlar, ek işin de SGK’ya bildirilmesi halinde mümkün.

YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YAŞA DİKKAT

Aylık hesaplanırken önce 2000 öncesi çalışmalara bakılıyor. Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 artıyor. Kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek bağlanır. 60 yaşını doldurursa artış yüzde 10’a çıkar.

MAAŞTA TAVAN AYARI

İster SSK’lı olun ister Bağkurlu, son 3.5 yılda SGK’ya tavandan (15 bin 221 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 15-20 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 liraya yakın artış görülebilir.

EK İŞİNİ DE DAHİL ET

Ek işte çalışan çok ve bunların neredeyse tamamının ikinci iş için sigortası yok. İkinci sigortanın yararsız olduğu düşünülür. Ama yapılan ek iş için sigorta primi ödendiğinde 

FORMU DOLDURURKEN ÖNEMLİ DETAY

Emeklilik başvurusu yaparken ‘Tahsis Formu’ndaki ‘bakmakla yükümlü kişi’ hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı mutlaka ekleyin. Maaş hesaplarken aylık bağlama oranını yükseltici etki yapacaktır.

MUTLAKA TESPİT ETTİR

Çalıştığınız işyerinde sigortanız yapılmadıysa, geç yapıldıysa veya kazancınız gerçek üzerinden SGK’ya bildirilmediyse ‘hizmet tespit davası’ açma hakkınız var. Bu yönde haksızlığa uğrayan çalışanlara daha düşük aylık bağlanıyor.

YORUMLAR 8
  • EYT ÖNERİ-312 5 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan EYT'liler, hazır işiniz varken yaşınız gelene kadar çalışın NOKTA. Ama inşaat sektörünün durmasıyla, yaklaşık 200 iş kolunda ciddi işsizlik var. Aylardır işsiz kalmış, ilerlemiş yaşıyla gençlerin arasından sıyrılıp iş bulamamış, işe girdi-çıktı yapıldığı için işsizlik maaşı alamamış veya maaşı düşük gösterildiğinden işsizlik maaşını çok az ve kısa süreli almış vs. Her ay Genel Sağlık Sigortası primi borçlanıyor, kendi ödemeden sağlıktan faydalanamıyor. Akıp giden ev kirası, faturalar, çoluk çocuğun masrafları vs. Bu durumdaki EYT’liler için bir çözüm şart. İşe alımlarda, EYT’liler öncelikli olur. Yaşı gelene kadar yarım maaşla emekli olur, yaşı gelince maaşından kesilir vb.
    Cevapla
  • ALO MALİYE 5 yıl önce Şikayet Et
    İzmir'de özel bir şirkette elektrik mühendisi olarak çalışıyorum. Şirketteki 15 yıllık tecrübeli mühendisler, yeni mezun mühendisler, teknikerler, şoförler, ustalar, muhasebeciler bütün çalışanların maaşları asgari ücret gösteriliyor. Maliye bilmiyor mu bütün bu elemanların maşlarının aynı olamayacağını. İşverene neden kendi sormuyor, "Tecrübeli bir mühendisle yeni mezun bir mühendis ve onun altında çalışan tekniker ve ustanın maaşları aynı olamaz, demek ki sen primleri eksik yatırıyorsun" diye. Biz nasıl şikayet edelim, kendimizi işten mi attıralım, maliyenin amacı ne? Devlet her meslek için ve her 5 yıllık tecrübe için asgari bir maaş belirlesin olay çözülsün.
    Cevapla
  • emekli ali 5 yıl önce Şikayet Et
    yüksek maşın formülü devlettir kamudan işçi emeklisiyim 2009 emekli oldumda işgünüm 9206 gün ama 2018 de yine kamudan arkadaş emekli oldu 8000bin günle nasıl oluyor benden 500 tl fazla alıyor devlet bu yanlışları düzelt meli yoksa intibaklar bitmez bunun önü arkası gelmez yoksa
    Cevapla
  • eyt liler 5 yıl önce Şikayet Et
    emeklikte yaşa takılanlar hepsi işsiz geziyor maalesef üstüne birde sağlık primi ödüyorlar devletimz acil çözüm üretmeli eyt için.
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben asgari ücret üzerinden maaşımı alıyorum fakat son 10 yılda düzenli olarak fazla mesai almaktayım bunun bana emekli olurken ne gibi faydası olur.Bu arada ben 19.08.2020 itibariyle emekli olacağım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle