3. havalimanı açılmadan piyasaları etkiledi

İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys tarafından yapılan çalışmada İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılmadan Körfez pazarını etkileyemeye başladığını belirtti.

3. havalimanı açılmadan piyasaları etkiledi
3. havalimanı açılmadan piyasaları etkiledi
GİRİŞ 22.02.2018 16:22 GÜNCELLEME 22.02.2018 16:47

 İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşların önceki yıla göre yüzde 21 arttığına da değinilen çalışmada havayolu şirketlerinin de benzeri görülmemiş bir lojistik projeyle karşı karşıya kalacağı öngörüsünde bulunuldu.

İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys tarafından yapılan çalışmada, İstanbul Yeni Havalimanı'nın, daha şimdiden Körfez pazarını etkileyemeye başladığı kaydedildi. İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys, kısa bir süre önce, yaklaşık 1,7 milyon rezervasyon işleminden yola çıkarak, devam eden üç aylık kış dönemi için trendleri değerlendirdi.

 

 

İSTANBUL ÜZERİ UÇUŞLAR YÜZDE 21 ARTTI

Buna göre İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşlar önceki yıla göre yüzde 21 artarken, Dubai ve Doha aynı seviyede kaldı, Abu Dabi yüzde 14 geriledi. Çalışmada, Dubai ve Abu Dabi’deki aktarma merkezlerinin şimdiden Türkiye’nin aktarmalı yolcular üzerindeki çekim etkisini hissetmeye başladığı belirtildi.

BOĞAZ'A DOĞRU KAYIYOR

Körfez’in "üç büyüğünün" toplamda İstanbul’un dört katı transit gerçekleştirdiği ancak Hindistan, Çin ve Rusya gibi önemli transfer pazarlarının artık iki haneli rakamlara ulaşan yüksek oranlarda Boğaz’a doğru kaydığına vurgu yapılan çalışmada Avrupa ve ABD’deki kaynak pazarlarda da bu eğilimin gözlendiği hatırlatıldı.

TALEP ARTIYOR

Çalışmada ayrıca İsrail, Orta Doğu, İran ve Kuzey Hindistan yönündeki ABD ve Avrupa çıkışlı uçuşlar için talebin arttığı da vurgulandı.

15 TEMMUZ SONRASI GÜÇLÜ TOPARLANMA

ForwardKeys Üst Yöneticisi (CEO) Oliver Jäger bu rakamların göreceli olduğunu belirterek, İstanbul’daki durumun 15 Temmuz darbe girişiminden sonra piyasanın güçlü bir şekilde toparlanmasından, Doha’daki durumun ise Katar Emirliği’ne karşı olan Arap yaptırımlarının sonuçlarından kaynaklandığını aktardı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ LOJİSTİK PROJE

Çalışmada, operatör ve havayolu şirketlerinin benzeri görülmemiş bir lojistik projeyle karşı karşıya kalacağı öngörüsünde bulundu.

ATATÜRK HAVALİMANI YOLCU TRAFİĞİNE KAPATILACAK

En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş taşınma planına göre yolcu trafiğinin 48 saat içerisinde Atatürk Havalimanı’ndan, yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki yeni havalimanına naklinin konu edildiği çalışmada Atatürk Havalimanı'nın yolcu trafiğine kapatılacağı da belirtildi.

Açıklamada kargo hizmeti ve özel ulaşımın yeni havalimanındaki altyapının tamamlanıncaya kadar buradan yürütülmeye devam edileceği kaydedilirken Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da taşınma işleminden etkilenmeyeceği görüşüne yer verildi.