ANKA ilk kez yerli motorla uçtu

İnsansız hava aracı platformlarından ANKA'da kullanılmak üzere ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi kapsamında yurt içinde geliştirilen motorla ilk uçuş gerçekleştirildi. 155 beygir gücündeki motorla farklı irtifalarda ve hızlarda gerçekleştirilen uçuş testleri başarıyla tamamlandı.

GİRİŞ 22.02.2018 14:44 GÜNCELLEME 22.02.2018 22:33
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

ANKA platformunun önemli parçalarından biri olan itki sisteminin geliştirilmesi konusunda farklı alternatifler üzerindeki çalışmalar başarıyla sürdürülüyor.

TUSAŞ ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), ANKA platformlarının motor ihtiyacına çözüm sağlamak amacıyla 31 Ekim 2014'te imzaladıkları sözleşmeyle ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi'ni başlattı. Projeyle tamamen özgün olarak TEI tarafından tasarlanıp geliştirilmesi hedeflenen PD170 motorunun hizmete girişine kadar, ANKA'nın motor ihtiyaçlarına çözüm hedeflendi. Böylece TEI'nin yurt içindeki insansız hava aracı motorlarına yönelik projelerine bir yenisi eklenmiş oldu.

 

Proje kapsamında, TUSAŞ tarafından seçilen sivil havacılık motoru, ANKA'nın ihtiyaçları doğrultusunda modifiye edilerek insansız hava aracı motoruna dönüştürüldü.

Çalışmalar 155 beygir gücünde, 165 kilogram ağırlığında, 30 bin feet irtifada görev yapabilen bir motora yönelik olarak yürütüldü.

Yapılan modifikasyonla motorun yüksek irtifada verdiği güç ve elektrik güç üretimi artırılarak insansız hava aracında kullanımı sağlandı.

TEI tarafından yapılan kapsamlı doğrulama testlerinin ardından ilk paket ürün teslimatı Aralık 2017'de tamamlandı.

TEST 20 ŞUBAT'TA BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

TAI ise entegrasyon, doğrulama, yer ve taksi testleri sonrasında 20 Şubat'ta farklı irtifalarda ve hızlarda uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Yeni motorla ilk uçuş hatasız geçerken, ANKA üzerindeki doğrulama ve kalifikasyon faaliyetleri devam edecek.

Milli insansız hava aracı motor teknolojileri açısından oldukça önem taşıyan projede, seri üretim kapsamındaki motorların imalatları da sürüyor.

TEI ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 27 Aralık 2012'de imzalanan Operatif İnsansız Hava Aracı Motoru Geliştirme Projesi kapsamında tamamen özgün tasarlanarak geliştirilen üstün teknik özelliklere sahip 170 beygirlik motorlar da geçen günlerde TAI'ye teslim edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 101
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Balistik ve uzun menzilli seyir füzesi yapın. Nükleer savaş başlığı sahibi olmamız lazım. Yoksa söz sabihi olmak zor bu coğrafyada
    Cevapla
  • Abdullah38 6 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim işlerinizi rast getirsin kolaylaştırsın
    Cevapla
  • Can 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı uğurlu olsun. Darısı hürjetin başına...
    Cevapla
  • Terazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayirli ugurlu olsun
    Cevapla
  • ismet 6 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim en iyi donanımı neden hala getirmiyorlar.. yakıt hüçresi diye birşey var direk yakıttan elektrik üretmek hem eğsozu yok hemde sessiz neden bu yolda adım atılmıyor geri teknolojilere uğraşılıyor. gerekirse nükleer pilelrle çalıştır bakım haricinde yer yüzüne indirme gerekirse havada yakıt ikmalini yaptır. bunlar zor şeyler değil ki
    Cevapla
  • Kantaroğluna 6 yıl önce Şikayet Et
    Adam ne demişki bozdun attın şimdi amacın ne birader mutlu oldunmu verince azarı
    Cevapla
  • Eloğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu yazdıklarını bir rapor halinde ilgililere ulaştır. Bari vatana millete faydan olsun.
    Cevapla
  • sucukcu 6 yıl önce Şikayet Et
    Öyle dediğin gibi basit olsa onları her ülke yapardı. Öyle onu yap bunu yap gibi basit değil bu işler. Çok bildiğini sanıyorsun ama bir şey bilmiyorsun aslında.
    Cevapla
  • Can 6 yıl önce Şikayet Et
    Fazla amerikan filimleri seyrediyorsun.
    Cevapla
  • kantaroğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    onuda sen yap ne çok biliyosun harcanıyor resmen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle