2018 çeyiz parası ne kadar? Evlenme yardımı kimlere verilir, nasıl alınır?

Çeyiz yardımı olarak bilinen evlenme yardımı ödeneği devlet tarafından SGK aylığı evlilik nedeniyle kesilecek olan yetim-ölüm aylığı alan kız çocuklarına verilir. Peki, çeyiz parasına nasıl başvurulur, nasıl alınır? Evlenme yardımı kimlere verilir? 2018 sgk çeyiz parası ne kadar? İşte, devlet tarafından verilen evlilik yardımı detayları...

2018 çeyiz parası ne kadar? Evlenme yardımı kimlere verilir, nasıl alınır?
2018 çeyiz parası ne kadar? Evlenme yardımı kimlere verilir, nasıl alınır?
GİRİŞ 06.08.2018 15:12 GÜNCELLEME 06.08.2018 15:12
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Devlet tarafından ödenen çeyiz ödeneği, SGK'dan yetim aylığı (ölüm aylığı-gelir) alan kız çocuklarının evlenmeli sonucu kesilmesi sonucu alınır. Sosyal güvenlik mevzuatında ölüm sigortası kolundan sağlanan yardım olan evlenme yardımı yalnızca kız çocuklarına verilen bir ödenektir. Erkek çocuklarının evlenme yardımı almak gibi bir hakları yoktur. Çeyiz parası olarak da adlandırılan evlenme yardımı bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilir. Peki, 2018 yılı evlenme aylığı ne kadar oldu? Çeyiz parası kimlere verilir? Çeyiz parası almak isteyen vatandaşlar nereye başvuracaklar? Evlenme yardımına başvuruda bulunmak isteyenler bu yardımın nasıl alınacağını merak ediyorlar. Peki, çeyiz parası nasıl alınır? İşte, evlenme yardımı (çeyiz parası) hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

EVLENME YARDIMI (ÇEYİZ PARASI) NEDİR?

 

 

Halk arasında çeyiz parası olarak adlandırılan evlenme yardımı kısaca, SGK'dan aldığı aylık evlilik nedeniyle kesilen yetim kız çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere devlet tarafından aldıkları aylığın iki yıllık tutarı şeklinde tahsis edilen ödenektir. Peşin olarak ödenen evlenme yardımı almak isteyenlerin öncelikle beyanda bulunmaları gerekmektedir. Yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri durumunda bu aylıkları kesilir. 

EVLENME YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

-Anne veya babasının vefatı sonucunda onlardan ölüm- yetim aylığı alan kız çocukları evlenme yardımından yararlanabilir. Aynı durumda olan erkek çocuklarının böyle bir hakkı yoktur. 

-Evlenme ödeneğine başvuruda bulunmak isteyen kız çocukları için yetim aylığı alma koşulu vardır. Yalnızca kızlara verilen evlenme yardımı, işten ayrılan ve yetim aylığı alanlara da verilebilir. 

-Çeyiz parası almak isteyenlerin eğer  4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında hak sahibi olma durumları varsa başvurularını SGK Merkez Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri'ne yapmaları gerekir. 

-Kısaca ödeneği almanın iki koşulu vardır; birincisi anne veya babadan ölüm-yetim aylığı almak ve ikincisi ise bu aylığı alırken evlenmiş olmaktır. 

-Bu konuda sıkça sorulan sorulardan biri de dul kimselerin evlenme yardımından yararlanma durumudur. İkinci evliliğini yapacak olan kişilerin bu yardımı alması söz konusu değildir. 

-Evlenme yardımı almak için belirtilen herhangi bir yaş sınırı yoktur. Bazı yayın organlarında yer alan 25 yaş sınırı uygulaması gerçeği yansıtmamaktadır. Evlenme aylığı alabilmekteki temel esas ilk defa evlenmiş olmaktır. 

ÇEYİZ PARASI NASIL ALINIR? BAŞVURU İÇİN...

Evlenme yardımı almak isteyen kişilerin mutlak surette başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu ödeneğe başvurmayanlar, haklarını kesin olarak kaybederler.

Çeyiz parası için başvuruda bulunacakların, SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. 

Başvuruda hak sahiplerinden çeyiz parası başvuru dilekçesi (Evlenme Ödeneği Talep Dilekçesi) istenir. şayet yapılan evlilik henüz nüfus kütüğüne işlenmediyse, başvuruda evlilik cüzdanı da istenir. Evlilik nüfus kütüğüne işlendiyse evlilik cüzdanına gerek yoktur, başvuruda talep dilekçesi yeterli olur.

2018 ÇEYİZ PARASI NE KADAR OLDU?

Evlenme yardımı tutarı, başvuruda bulunan kişinin aldığı yetim aylığına göre hesaplanır. Hesaplama şu şekildedir; en son alınan yetim aylığının iki yıllık tutarı yani bir aylığın 24 katı hesaplanır. Yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutar bir defalığına ve peşin olarak ödenir. Bu durumda örnek vermek gerekirse; 500 lira ölüm aylığı alan kıza 12 bin lira tutarında çeyiz parası verilir. 

Çeyiz parasının nereye yatırılacağı ve hangi bankadan alınacağı sıkça sorulan sorulardan biri. Evlenme aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Ziraat Bankası'na yatırılır. Şahsi hesabı olanlar kendi hesaplarından tahsil ederken; olmayanlar vezneden TC. kimlik numarası aracılığı ile alabilmektedir.

YORUMLAR 31
  • bahar 4 yıl önce Şikayet Et
    benim babam ocagin beşinde vefat etti ceyiz parasi alabiliriyim
    Cevapla
  • baharpek 4 yıl önce Şikayet Et
    benim babam vefat etti yyetim parasialabuliyim ceyizparasi
    Cevapla
  • Merhaba 1997 01/06 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba vermiş olduğum doğum tarihi olan kızım için ben 2010 yılında boşandım çocuklarımın velayeti benim üzerime kayıtlı kızım için hiçbir şey yapamadım çeyiz yardımına nasıl başvurabilirim r alabilir miyim hiçbir gelirimiz yok üzerimize herhangi bir kayıtlı bir şeyimiz yok sadece devlet yardımıyla ayakta duruyoruz
    Cevapla
  • DİLEK DEMİRCİ 5 yıl önce Şikayet Et
    ben babamdan yetim aylığı alıyordum iki yıldır çalışıyordum kesilmişti şimdi işten ayrıldım 2 aydır yetim aylığı alıyorum ve çalışmıyorum bu şartlarda çeyiz yardımından yararlanabilirmiyim.
    Cevapla
  • Hayriye 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim babam 8 yil obce vefat etti ve bende yetim ayligina yazildim bana yetim ayligi vermediler annem dul ayligi aldigi icinmis .simdi ise evledim 5 ay oldu.ceyiz parasindan yararlanabilir miyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle