Emekliye 355 lira

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Anayasa Mahkemesi, Meclis’i adres gösterdi. 355 liraya varan intibak zammı, yasa çıkarılarak yapılabilecek.

Emekliye 355 lira
Emekliye 355 lira
GİRİŞ 20.02.2018 08:51 GÜNCELLEME 20.02.2018 09:04
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi. Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı.

Öncelikle ombusmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi.

YARGI YOLU KAPANDI

 

 

Mahkeme, "Anayasa'nın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" diyerek intibak başvurusunu kabul etmedi. Posta'nın haberine göre, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek. Düzenleme yapılırsa, milyonlarca emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, önceki intibakta olduğu gibi 355 liraya varan zamlardan yararlanabilecek.

5 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

YORUMLAR 18
  • Nerli 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben esimdn emekliim 4 sena oldu vefateti.devlet memruidi.bekciidi.ilk okulmeznuidi.en dusuk mars 1900 olajak dedilar.ben mas hep farlli aliorum bu aida 1730 aldim 150 lira her ai farkli aliorum soriorum bankada benim mars nekadar ne icin deisturio her ai kimsidan jeva aslamiorum.nilen varm .
    Cevapla
  • m y 6 yıl önce Şikayet Et
    bankadan maaş bodronu al yazar orda maaşın veya sgk dan ogren
    Cevapla
  • Gülsüm aytaç 6 yıl önce Şikayet Et
    İstendiği zaman bile bir günde yaşa çıkarılıyor elinizi kolununuzi sıcağın bakalım birazda s g k emeklisi için yasa çıkartın bakalım da sizi görelim devlet baba
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    İntibak demek Emekliyi ikiye bölen,ayrımcılık yapan bir yasa demektir.
    Cevapla
  • EMEKLi 6 yıl önce Şikayet Et
    Artık anladım mahkeme de emir kulu ne yapsın acıdım mahkemeye...
    Cevapla
  • akenaton 6 yıl önce Şikayet Et
    eyt linin hiç bir yerde adı bile geçmiyor bu kadar insanın hakkı yeniyor bu vebal değilmi arkadaş 11 milyon kişi yiz hiç bir yerde eyt nin adı bile geçmiyor anca oylar düşüse geçince akıllara gelecegiz yedek oy olarak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle