Faturasını ödeyen vatandaşa kötü haber!

Anayasa Mahkemesi, “Elektrik kayıp-kaçak bedelinin tüketicilerden alınması anayasaya uygundur” dedi.

Faturasını ödeyen vatandaşa kötü haber!
Faturasını ödeyen vatandaşa kötü haber!
GİRİŞ 16.02.2018 15:50 GÜNCELLEME 16.02.2018 17:31
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

AYM'nin milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren kararı dünkü Resmi Gazete'te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelinin tüketiciden alınmasına olanak sağlayan 6719 sayılı Kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

AYM kararına göre, kayıp-kaçak bedelinin elektriğin bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenmesine ilişkin düzenleme anayasaya aykırı görülmedi. Bu nedenle de iptal istemi reddedildi

 

 

27 İPTAL BAŞVURUSU BİRLEŞTİRİLDİ

AYM, 2016’da 26 mahkemenin kayıp-kaçak bedeli ve dava sınırlamasına ilişkin başvurularını birleştirerek, 28 Aralık 2017’de görüştü. AYM kararında kayıp-kaçak bedeli düzenlemesinin, kanun karşısında kimseye ayrım yapmayıp, ayrıcalık tanımadığı için anayasanın eşitlik ilkesine uygun olduğu vurgulandı.

KAMU YARARI DIŞINDA AMAÇ YOK

Kararda şu cümleler dikkat çekti:

“Devlet, elektrik enerjisinin kaliteli, sürekli, kesintisiz, düşük maliyetli şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması ve bunun için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Dağıtım tarifeleri içerisinde öngörülen maliyet ve hizmet bedelleri, elektrik enerjisinin dağıtım sistemi üzerinden naklinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kişilere uygulanması öngörüldüğünden kuralda eşitlik ilkesine aykırılık bulunmamaktadır. İptal taleplerinin reddi gerekir.”

DAVA SINIRLAMASINA İPTAL

Ancak AYM, tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin açtıkları davaların sınırlanmasına ilişkin hükmü ise adil yargılanma hakkını ihlal edip, hak arama özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle iptal etti.

FATURANIN YÜZDE 40'I KAYIP, KAÇAK, SAYAÇ OKUMA

Tüketici dernekleri, elektrik faturalarındaki bedelin yüzde 40'ının kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız bir şekilde vatandaştan alındığı iddiasıyla "Elektrikte soyguna son" davaları açmıştı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da tüketicileri haklı bulunca, yasa değişikliği yapılmış ve bu bedellerin alımı mümkün hale getirilmişti. Ancak 26 mahkeme değişiklikleri Anayasa Mahkemesine götürmüştü.

YORUMLAR 10
  • Alper 6 yıl önce Şikayet Et
    10 üzerinden 0 vermiş Türk halkı,şimdi size soruyorum,dağıtım şirketleri,elekr. parası toplamak için neden riske girsin?nasıl olsa başkası tıpış tıpış ödüyor.Zaten yeni koop. dairemize dağıtım şirketi elekt. vermedi,1500 tl cepden verdik,haram zıkkım olsun.bu paraları da yasa yapıcılardan ahirette alaçağız İnşallah.
    Cevapla
  • taka41 6 yıl önce Şikayet Et
    aym şirketlerin ortagı herhalde bir günde millet adına karar verse günahamı girerzehir zıkkımolsun helal etmiyorum 1 tl için insan yok ediyorlar şuraya bak toptancılık yapmışlar
    Cevapla
  • Ayyıldız 6 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa mahkemesi ve diğer mahkemeler kendilerini ve memurları ilgilendiren konularda farklı işçi ve sıradan halkla ilgili farklı karar veriyorlar...sinsice
    Cevapla
  • Babayorum 6 yıl önce Şikayet Et
    Resmi hırsızlar iş başında.. Firavun Sistemi devam ediyor. Piramitler yükseliyor..
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak elektrik kullanana ve buna teşvik edene hakkım helal değildir. Kaçak elektriğin en çok kullanıldığı yerde bile saatimi bağlattım. Haram zıkkım olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle