2018 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parasına nasıl başvuru yapılır?

Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere destek amaçlı verilen doğum parası nasıl alınır? 2018 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parası almanın herhangi bir şartı var mıdır? Doğum parasına başvuru nasıl ve nereden yapılır? İşte, doğum parası hakkında tüm merak edilenler ve e-Devlet'ten doğum parası sorgulama işlemi ayrıntıları...

2018 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parasına nasıl başvuru yapılır?
2018 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parasına nasıl başvuru yapılır?
GİRİŞ 11.07.2018 10:57 GÜNCELLEME 11.07.2018 11:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çalışan annelere teşvik amacı ile tahsis edilen doğum parası ödemesi 300 ile 600 lira arasında değişiyor. Doğum parasına ek olarak verilen 149 TL süt parası ile annelere verilen bu desteğin 2018 yılında ne kadar olduğu merak ediliyor. Birkaç zamandır devam eden doğum parası desteğinin 2018 yılında kaç TL olacağı hususunda bakanlık tarafından herhangi bir açıklama gelmedi. Peki, 1, 2 ve 3. çocuğa göre miktarı değişen doğum parası ne kadardır? Doğum parasına nasıl başvurulur? Doğum parasına kimler başvurabilir? İşte, e-Devlet'ten doğum parası sorgulama işlemi detayları...

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

 

Çalışan ve doğum yapan annelerin doğum yardımı almaları için öncelikle başvuruda bulunmaları gerekiyor. Doğum yardımı başvurularının alınacağı başlıca noktalar;

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri

-Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden,

-Sosyal Hizmetler Müdürlükleri,

-İlçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, şeklindedir.

Başvuru esnasında yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı getirilmelidir. Aynı zamanda online başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi internet adresi üzerinden yeni doğan çocuğun TC. kimlik numarası ile başvuruda bulunabilirler. 

DOĞUM PARASINA KİMLER BAŞVURABİLİR? ŞARTLARI...

Doğum parası almak isteyen vatandaşların bazı kriterleri de yerine getirmiş olmaları gerekiyor. Bu durumda Türk vatandaşı olan herkesin başvurabildiği doğum yardımı alacak yeni doğan çocuğun anne ve babasının Türk olması gerekmiyor. Anne ve babadan herhangi birinin yahut ikisinin de Türk olması yeterli oluyor. 

Doğum yardımı alacak çiftten anne ya da babanın SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi bulunması gerekiyor. 

DOĞUM PARASI NE KADAR ÖDENİYOR?

Devlet tarafından anneye 15 Mayıs 2015'ten sonra doğan;

*Birinci çocuklarından dolayı 300 TL

*İkinci çocuklarından dolayı 400 TL,

*Üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı da 600 TL veriliyor. 

Bunun yanında tutarlar özel durumlarda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından artırılabiliyor. 

DOĞUM PARASINI YALNIZ ANNE ÇEKEBİLİYOR

Doğum parası almaya hak kazanan anneler bu yardımı PTT şubelerinden kendi adları ile giderek çekebiliyorlar. Bu ücret yalnızca anne adına yatar ve bunu ancak anne çekebilir. 

e-DEVLET DOĞUM YARDIMI NASIL SORGULANIR?

Doğum parası almaya hak kazanan ve ödemesinin yapılıp yapılmadığını merak eden vatandaşlar bu işlem için e-Devlet'e başvurabilirler.

Bu işlemi yapmak için “www.turkiye.gov.tr” adresine gidin. Ardından sayfanın sağ üst kısmında yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın ve açılan ekranda belirtilen alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın.

Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz. 

DOĞUM YARDIMI BAŞVURU SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUMLAR 4
  • Zehra 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim 3 çocuğum var daha önce çocuk parası almadım çocukların 7 .4 .yaşları ve 3 aylık ben hangisine yardım alabilirim
    Cevapla
  • Eda 5 yıl önce Şikayet Et
    Eda
    Cevapla
  • 05386190037 5 yıl önce Şikayet Et
    Eda
    Cevapla
  • engin kaya 6 yıl önce Şikayet Et
    hala bürokrasi doğum yapanın çocuğu zaten nufusa işlenir o zaman parayı verirsiniz devletteki bu memurlar neden bu kadar geri zekalı hala vatandaşı süründürüyorlar yaw teknoloji var artık kullanın şu teknolojiyi.süründürmeyi bırakın vatandaşı
    Cevapla