Sudan’a Kız Kulesi modeli

Sudan’daki Sevakin Adası’nın yenilenme çalışmalarında saha tetkik çalışmaları tamamlandı. Adanın yeniden inşa edilmesinin ardından Sanganeb deniz feneri de restore edilecek

Sudan’a Kız Kulesi modeli
Sudan’a Kız Kulesi modeli
GİRİŞ 01.02.2018 07:40 GÜNCELLEME 01.02.2018 07:40

Türkiye'nin Sudan'daki Sevakin Adası'nı aslına uygun olarak yeniden ihya edeceğini ilan etmesinin ardından aynı bölgedeki Osmanlı eseri deniz feneri de restore edilecek. Port Sudan'daki Sanganebdeniz feneri restorasyonla birlikte, İstanbul'daki Kız Kulesi gibi cazibe merkezi olacak. 

SANGANEB SIRADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan'a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), Sevakin Adası'nın tarihi ve kültürel geçmişine uygun olarak yenilenmesi çalışmalarına başladı. Adanın restorasyonu kapsamında ilk aşama olan saha tetkik çalışmalarını tamamlayan TİKA, Sevakin'den sonra Sanganeb deniz fenerinin de restorasyonunu gerçekleştirecek. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kızıldeniz üzerindeki gemilerin kayalara çarpmaması için inşa edilen ve hac yolundaki hacı adaylarını koruyan tarihi deniz feneri, güçlendirme çalışmalarıyla birlikte eski haline kavuşacak. İstanbul'daki Kız Kulesi'yle benzer bir görünüme sahip olan Sanganeb, Sudan'da bir çekim merkezi olarak bölgede turizm patlaması yaşatacak. TİKA' nın restorasyonunu yürüteceği Sanganep'teki çalışmaların kısa süre içerisinde başlamasıyla beraber bölge ekonomik, kültürel ve turistik yönden tekrar ayağa kalkacak.

ANLAŞMA ARALIKTA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24-26 Aralık 2017'de Sudan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, iki ülke arasında adanın aslına uygun olarak yeniden inşa ve ihya edilmesini öngören anlaşma imzalanmıştı. Türkiye, 2011'den bu yana adayı turizm sektörüne kazandırmak isteyen Sudan'a destek veriyor.

KAYNAK: SABAH