Ekonomideki olumlu hava piyasaları uçurdu

Türkiye'nin, dünyaya parmak ısırtan büyüme ivmesi ve yaşanan tüm zorluklara karşın artan tüketici ve yatırımcı güveninin desteği ile rekor üzerine rekor kıran Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alım iştahı artarken, döviz kurları da sakin bir seyir izliyor.

Ekonomideki olumlu hava piyasaları uçurdu
Ekonomideki olumlu hava piyasaları uçurdu
GİRİŞ 30.01.2018 15:46 GÜNCELLEME 30.01.2018 15:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin, dünyaya parmak ısırtan büyüme ivmesi ve yaşanan tüm zorluklara karşın artan tüketici ve yatırımcı güveninin desteği ile rekor üzerine rekor kıran Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alım iştahı artarken, döviz kurları da sakin bir seyir izliyor.

Türkiye'nin, 2017 yılında yaşanan tüm zorluklara karşın yüzde 6 ile yüzde 7 arasında bir büyümeyi yakalamış olabileceği öngörülürken, son dönemde Suriye'de yaşanan gelişmelere karşın tüketici güveninin artması ve imalat sanayisinin öncü göstergelerinden olan kapasite kullanım oranının ocak ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 yükselmesi 2018'in ilk çeyreğine ilişkin beklentileri de pozitif etkiliyor.

 

 

Ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliklerin artması Borsa İstanbul pay piyasalarında da kendisini gösterirken, şirketlerin yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin büyümesinden bulacağı desteği fiyatlamaya çalışan yatırımcıların alımları güçlendi. Bu dönemde güçlenen alımlarla yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki takas payları yüzde 66 sınırına kadar çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi, ocakta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 11,1 artış gösterirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Reel Kesim Güven Endeksi de önceki aya göre 5 puan artarak 108,3 seviyesine çıktı.

Türkiye, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 büyürken, 2017 yılına ilişkin büyüme beklentileri de yüzde 6 ila yüzde 7 arasına yerleşti. TCMB Beklenti Anketi'ne göre, 2018 yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya yükseldi.

2018 ihracat için rekorlar yılı olabilir

Geçen hafta yayımlanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda da küresel büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'ye "Yükselen ve Gelişen Avrupa" başlığı altında yer verildi. Söz konusu ülke grubundaki büyümenin, geçen yıl özellikle Türkiye’nin beklenenden hızlı büyümesine paralel olarak yüzde 5’i aştığına dikkati çekilen raporda, 2018 ve 2019 beklentilerinin de daha önceki tahminlere kıyasla güçlendiği kaydedildi.

Dünya Bankası da 10 Ocak'ta yayımladığı raporda Türkiye’nin 2017 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 6,7’ye yükseltirken, 2018 beklentisini ise yüzde 3,5’te sabit bırakıldı.

Özellikle Türkiye'nin büyümesine ihracat tarafında gelen destek ekonomistler tarafından öne çıkarılırken, 2017 yılındaki zor şartlara karşın bir önceki yıla göre yüzde 10,22 artışla 157,1 milyar dolara çıkan toplam ihracatta sağlanan başarının 2018'de artarak devam etmesi bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ocak ayına ilişkin ihracat verileri için "Son derece olumlu bir gidişat var. Tam kesin olmamakla beraber yüzde 15 civarında bir ihracat artışı açıklamayı hedefliyoruz ve 12 milyar doların üzerine çıkacağız. İnşallah 2018 yılında her ay ihracat artışı açıklayacağız ve her ay rekorlar olacak. Büyüme rakamlarında da, diğer rakamlarda da inşallah bu yıl çok olumlu bir yıl olacak." şeklinde konuştu.

Borsada, son 6 işlem gününde 5 kez rekor kırıldı

Analistler, Türkiye'nin bütün dünyaya parmak ısırtan büyüme ivmesinin 2018'de aynı ölçüde devam etmese dahi Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 5,5'e yakın bir büyüme rakamının yakalanabileceğini, bunun da pay piyasalarını desteklediğini ifade etti.

Bu gelişmelerle ocak ayının ilk 4 haftasında Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 50 milyar lira artarak 940 milyar liraya ulaşırken, BIST 100 endeksi de tarihinde ilk kez 121.000 puanın üzerini gördü.

Borsada işlem gören pay piyasalarının, kasım ve aralık aylarında özellikle jeopolitik risklerle emsallerinden negatif ayrıştığını ve bunun da BIST 100 endeksinin görece ucuz kalmasına neden olduğunu aktaran analistler, Afrin'de başlayan Zeytin Dalı Harekâtı'nın başlaması ile terör riskinin azalacağı beklentilerinin fiyatlanmaya başladığını söyledi.

BIST 100 endeksi, son 6 işlem gününün 5'inde “tüm zamanların en yüksek seviyesi” rekorunu kırarak 121.531 puana kadar çıkarken, kapanış rekorunu da 120.845 seviyesine taşıdı. Bu dönemde Borsa İstanbul'da hesaplanan sektör endeksleri arasında "bankacılık"ın öne çıktığı görüldü. Banka pay piyasaları Kredi Garanti Fonu'nun, değişiklikler olsa da 2018 yılında devam edeceğine ilişkin beklentiler ve büyüyen Türkiye'den en hızlı şekilde fayda görecek sektörlerin başında olması nedeniyle yıl başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 12 kazandırdı.

Turizme ilişkin beklentiler arttı, sektör endeksi yüzde 15 yükseldi

İhracatla birlikte turizm sektöründe de 2018 yılının rekorlar yılı olabileceğine ilişkin beklentiler piyasalardaki pozitif havayı desteklerken, yatırım kuruluşları tarafından yukarı yönlü revize edilen ekonomik öngörüler hisse ve sektör bazlı hareketlere neden oluyor.

Turizm sektörü politik gelişmelerle 2016 yılında çok kötü bir yıl geçirmesinin ardından 2017 yılında yaraları sarsa da terör riskinin azalması ve Avrupa ülkeleri ile olan diplomatik ilişkilerde pozitif anlamda sağlanan ilerleme sayesinde asıl büyümeyi 2018 yılının yaz aylarında gerçekleştirmesi ve son zamanların rekorlarını kırması bekleniyor.

Sektör temsilcileri ve yurt dışındaki acentelerın açıklamalarına göre 2018 yılında bahar ayları ile birlikte hızlanacak turist girişlerinin yaz aylarında zirveye çıkacağını tahmin ediyor. Bu beklentilerle Borsa İstanbul'da hesaplanan sektör endeksleri içinde "turizm" yıl başından bu yana yüzde 17,2 ile yatırımcısına en fazla kazandıranlardan biri oldu.

Analistler, döviz kurlarında, küresel piyasaların da desteğiyle yıl başından bu yana sakin bir seyir izlendiğini, bunun da döviz borçluluğu yüksek şirketlerin karlılıklarına ilişkin tedirginlikleri azalttığını belirterek, 2017 yılının 4’üncü çeyrek ve 2018 yılının ilk çeyreğinde olumlu gelmesi beklenen bilançoların, pay piyasalarında hisse ve sektör bazlı alımları desteklediğini dile getirdi.

Bankacılık endeksinin son iki aydır etkili olan hızlı yükseliş trendine karşın halen 2013 yılındaki zirveyi göremediğine dikkati çeken analistler, sektör endeksinin dolar bazlı zirvesine göre halen yüzde 140 potansiyeli olduğunu söyledi.

2010 yılında 119.971 puanla tarihi zirvesini gören dolar bazlı bankacılık endeksi, dünkü kapanış itibarıyla cari kurla 50.500 puan seviyesinde bulunuyor.

Bilançolar açıklanmaya başlıyor

Analistler, bu hafta açıklanmaya başlayacak 2017 yılı 4'üncü çeyrek şirket bilançolarının pozitif görünüm ve beklentileri desteklemesi durumunda pay bazlı hareketlerle BIST 100 endeksinin yükseliş trendi içindeki hareketini sürdürebileceğini vurguluyor.

Cari kurla 31.900 puan seviyesinde bulunan dolar bazlı BIST 100 endeksinin tarihi zirvesinin 51.070 puanda olduğuna dikkati çeken analistler, yabancı ve kurumsal yatırımcıların ilgisinin devam etmesi durumunda yılın ilk çeyreği boyunca rekorlarını devam ettirmesinin beklenebileceğini dile getirdi.

Analistler, şirket bilançolarının yanı sıra kısa vadede yurt içinde enflasyon, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi gibi önemli makro ekonmomik verilerin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Analistler, başarılı bir halka arzdan sonra borsada işlem görmeye başlayan Trabzon Limanı'nın ardından Enerjisa ve Medical Park&Liv Hastanesi gibi halka arz süreci başlayan ve halen onay sürecinde olan birçok büyük şirketin de Borsa İstanbul'da derinliği ve kurumsal yatırımcıların ilgisini artırabileceğini söyledi.

YORUMLAR 1
  • Abdülhamit 6 yıl önce Şikayet Et
    Dolar ve Euro düşmedikten sonra Borsa yükselse ne olur ki...
    Cevapla