Rusya ve Türkiye'den bir ilk daha

Rusya'nın Rostov limanından kalkan ve Samsun'a gelen buğday yüklü geminin navlunu Bitcoin ile ödendi. Bitcoin böylelikle ilk kez uluslararası bir taşımacılık ödemesinde kullanıldı

Rusya ve Türkiye'den bir ilk daha
Rusya ve Türkiye'den bir ilk daha
GİRİŞ 24.01.2018 17:47 GÜNCELLEME 24.01.2018 17:47
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Kripto para birimleri gıda emtia ticaretinde de kullanılmaya başlandı. Prime Shipping Foundation’a göre geçen ay Rusya’dan Türkiye’ye yapılan bir buğday ticaretinde taşıma masrafı ödemesi Bitcoin ile yapıldı. Böylelikle dünyada ilk kez bir navlun ücreti Bitcoin ile ödenmiş oldu.

Prime Shipping Foundation CEO’su Ivan Vikulov Bitcoin işleminin emtia ticaretinde uygulamaya koydukları pilot uygulamanın bir parçası olduğunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre kullanılan teknoloji, ödemelerin ve dijital para birimlerinden başka para birimlerine dönüşün hemen gerçekleştirilmesini sağlıyor. Grup, kendi dijital para birimini oluşturma planları olduğunu da açıkladı.

Telefonda görüş veren Vikulov, "Şu an mevcut olandan daha hızlı ve kolay bir sınırlararası ödeme sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu kripto para birimlerinde bugüne kadar gerçekleşen ilk taşıma masrafı ödemesi oldu" diye konuştu.

TİCARETTE BLOCKCHAIN KULLANIMINA YENİ ÖRNEK

Açıklama, 166 yıllık ticaret şirketi Louis Dreyfus Co.’nun tarımsal emtia ticaretinde ilk kez blockchain kullandığını duyurmasının ardından geldi. Şirket bu hafta ABD menşeli soya fasulyesinin Çin merkezli Shandong Bohi Industry’ye satışında teknolojinin kullanıldığını duyurdu.

Prime Shipping’in kripto para birimi kullanılan işleminde 3.000 ton buğday Rusya’nın Rostov-on-Don limanından Samsun limanına taşındı. Küçük bir miktar olsa da bu işlem kripto para birimlerin tarımsal emtiada rol oynayabileceğine yönelik işaret oldu. Suriye gibi ülkeler uluslararası yaptırımlar dolayısıyla dolara kısıtlı erişime sahip. Bu da bu ülkelerin gıda ithalat kapasitesini sınırlıyor.

Prime Shipping Foundation, en kripto para dostu düzenlemelere sahip bölgelerden biri olan Cebelitarık’ta bankacılık lisansı almayı planlıyor. Vikulov’a göre bu lisans kripto para birimlerinin klasik para birimlerine dönüştürülmesini kolaylaştıracak.

Vikulov 2018 ortalarında kendi kripto para birimlerini çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Vikulov dalgalı bir piyasaya sahip olsa da kripto para birimlerinin CME Group tarafından işletilen vadeli piyasaları olduğuna dikkat çekerek, hedge imkanının olduğunu vurguladı. Bitcoin fiyatları Aralık zirvesinden yüzde 40 aşağıda bulunuyor ve 24 Ocak sabah 09:00 itibarıyla 10.750 dolar civarında işlem görüyor

YORUMLAR 19
  • Hakki 6 yıl önce Şikayet Et
    Rus bugdayi turk bugdayindan kalitelidir.... fakat lezzeti yoktur..... bence turkiyede artik bugday uretilmemeli meyvecilik ve sebze ilik on olana hatta kanatli hayvancilik on plana cikarilmali...
    Cevapla
  • Kayı boyu 6 yıl önce Şikayet Et
    Tarım bakanlığı verilerine göre Türkiyenin buğday üretimi rakatlıkla kendine yetmektedir. Söz konusu ithalat İhracat yapabilmek için aldığımız nitelikli buğdaydır. Yani Makarna ,büsküvi ve diğer işlenmiş ürünleri ihraç edebilmek için buğday ithal ediyoruz. Buğdaya katma değer katıyoruz. Yorumculara duyurulur.
    Cevapla
  • Murat Han 6 yıl önce Şikayet Et
    Buğday alanlarına farklı bitkiler ekiliyor örnek zeytin , Akhisar ovasında buğday ekilecek boş tarla kalmadı hepsi zeytin oldu.
    Cevapla
  • son_durak 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence de en büyük sorun her gün 5 milyon, yılda yaklaşık 2 milyar ekmeğin çöpe atılması, kaç bin ton buğdayın çöpe gittiğini siz hesap edin.
    Cevapla
  • Bey 6 yıl önce Şikayet Et
    Domatesler ne oldu gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle