Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ocak ayı toplantısında faiz kararı açıkladı. Merkez Bankası faiz seviyesini sabit bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
GİRİŞ 18.01.2018 14:04 GÜNCELLEME 18.01.2018 14:51
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, PPK'nın, Merkez  Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandığı bildirildi.

Duyuruda, kurulun, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika  faizi) yüzde 8, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının (faiz koridorunun alt  bandı) yüzde 7,25 ve marjinal fonlama oranının (faiz koridorunun üst bandı) yüzde  9,25 seviyesinde sabit tutulduğu belirtildi.

Geç Likidite Penceresi (GLP) uygulaması çerçevesinde, Bankalararası  Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası  borçlanma faiz oranının yüzde 0 ve borç verme faiz oranının 12,75 düzeyinde sabit  tutulduğu kaydedildi.

"SIKI DURUŞ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEK" 

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin gücünü  koruduğuna işaret ettiği belirtilerek, "İç talep büyümeye devam ederken dış  talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyon ve  enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları  üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Bu çerçevede kurulun, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına  karar verdiği bildirilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki  bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve  geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana  kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon  beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki  gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal  sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin,  kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği  önemle vurgulanmalıdır."

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Merkez Bankası kararının beklentiler dahilinde olması nedeniyle dolarda ilk etapta önemli bir hareket yaşanmadı, sonrasında ise düşüş biraz daha hızlandı. Karar açıklanmadan önce 3.7985 TL seviyesinde olan kur, karardan sonra 3.7975 TL'ye çok hafifçe gevşedi. Dolar saat 14.05 itibariyle de 3.7975 TL'den el değiştirirken, hemen arkasından 3.7915 TL'ye indi.  

ARALIK AYINDA YÜKSELTMİŞTİ

Merkez Bankası Aralık toplantısında GLP faizini yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e yükseltmişti. Kararın ardından Dolar/TL 3.83'ten 3.89 seviyelerine, euro da 4.53'ten 4.59'lara yükselmişti.

YORUMLAR 8
  • xxx 6 yıl önce Şikayet Et
    Kısa vadede faizin düşüşü enflasyonu yükseltebilir ancak uzun vadede ters etki oluşacaktır
    Cevapla
  • Dolar 6 yıl önce Şikayet Et
    Doların düşmesini istiyorsaniz 250 milyar dolar olan ithalatın bitirilmesi gerekir ..
    Cevapla
  • aziz yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    tabi..zaten bilgisayar işlemcisinden,motosiklet kaskına...kulaklıktan,kauçuğa..tamamını üretiyoruz ya..ithalat yapmayalım..hollanda 100 milar dolarlık tarım ürünü ihraç ederken ,nüfüs ve yüzölçümü olarak,dev Türkiye 5-10 milyarlık tarım ürünü ihraç ediyor..geçin!!sadece bina dikiyoruz!!
    Cevapla
  • erdem 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl fikir versin sert tepki bumu???
    Cevapla
  • zmc 6 yıl önce Şikayet Et
    mekez bankası ve devlet bankalarını bir türlü çözemedim. Faizleri düşürmek için kıllarını kıpırdatmıyorlar
    Cevapla
  • Mehmet Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Bas 50 baz puanı oku doların canını bizde bir nefes alalım dolar borçluları olarak
    Cevapla
  • fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    dolar borçlandın diye faizlerin artmasını istemek millete ihanettir.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Faiz düşerse dolar çıkar, faiz inerse dolar yükselir. Böyle bir sistemde ikisine de bulaşmayacak şekilde borçlanmak akıllıca olacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle