Altında 110 TL'lik oyun! Paranız boşa gidiyor

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı, vatandaşın altın takıları süsleyen ve tek başına hiçbir değeri olmayan cam boncuklara boşa para verdiğini söyledi.

Altında 110 TL'lik oyun! Paranız boşa gidiyor
Altında 110 TL'lik oyun! Paranız boşa gidiyor
GİRİŞ 15.01.2018 09:23 GÜNCELLEME 15.01.2018 09:26
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Altın takıların üzerinde bulunan ve hiçbir özelliği olmayan cam parçalarının işlenmiş takının üzerinde fiyatlandırılmasıyla binlerce liranın havaya uçtuğunu ve büyük bir dolandırıcılığın yapıldığını belirten Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı, Elazığ’da kuyumcuların artık taş ve altın gramlarını ayırdıklarını açıkladı.

CAMIN GRAMINI 100 TL'DEN TARTIYORLAR
Habertürk'ün haberine göre Çakmakcı, “Takılarda genellikle 14 ayar altın kullanılıyor. İşçiliksiz gram fiyatı 110 lira civarı. 10 gramlık bir takıda 4 gram cam kullanıldığını düşünürsek, 440 lira kayıp var. 4 gramlık cama insanlar bu parayı ödemiş oluyor. Ayar yüksekse fiyat da yükselecektir. Göz kolyede durum bu şekilde. Su yolu denilen kolyelerde de 30 gram tartılıyorsa bunun 5 gramı taş ağırlığıdır. Tek taş yüzüklerde de aynı durum geçerli” dedi.

 

ÇAKMAKCI: TAŞ VE CAMA PARA YOK

Bu tarzda bir alışverişin hatalı olduğunu düşündüklerini ifade eden Çakmakcı, Elazığ’da yeni geçtikleri sistemi şöyle anlattı: “Kente gelen toptancılardan, satmaya çalıştıkları üründeki taşın gramını toplam altın gramından düşmelerini istiyoruz. Bu şekilde alıp satıyoruz. Alan kişi sadece altına para vermiş oluyor. Barkodu olmayan ürünleri almıyoruz. Barkotta gram bilgileri var. Tüm kuyumcu odası başkanlarına da bilgi verdik. Herkesi bu yola teşvik ediyoruz. Bu işi yapanlar kuyumcular değil imalat atölyeleridir. Kuyumcular barkotsuz ürünleri almazsa sorun kalmaz.”

‘KUYUMCULAR DA ÖDEME YAPIYOR’

Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç da taşlı ürünlerde parayı imalatçıların kazandığını belirterek sistemin yanlış olduğunu vurguladı. Kuyumcuların ürünleri alırken toplam ağırlık üzerinden ödeme yaptığını kaydeden Koç, “Talep olduğu için mecburen bu taşlı ürünler alınıyor. Müşteri satmak istediğinde taşlar sökülerek tartılıyor. Toptancılar bizden geri alırken taşları sökerek alıyorlar. 3.5 gramlık bir yüzüğün 1 gramı taş ise bunun belirtilmesi gerekir. Elazığ, doğru bir sistem başlatmış. Bu sistemi büyükşehirlerde uygulamak zor. Elimizde yasal bir düzenleme yetkisi yok. Odalara üye olmayan kuyumculara karışamıyoruz. Teşvik ediyoruz” diye konuştu.

DEĞERLİ TAŞLAR FARKLI

Bileklik, kolye, küpe vb. ürünlerin üzerinde pırlanta, elmas, zümrüt gibi değerli taşlar kullanılınca fiyat da ona göre hesaplanıyor. Yani değerli taşın fiyatı ayrı, üzerine yerleştirildiği altının fiyatı ayrı hesaplanıp etiketleniyor. Sertifika alındığında sadece değerli olan madenlerin bilgisi kayda alınıyor. Müşteri takıyı satmak istediğinde ise taşlar sökülerek tartılıyor. Renkli camlar özellikle ‘su yolu’, ‘göz bileklik’ ve ‘taşlı kolye’ gibi takıların üzerinde sık kullanılıyor. Taşlı ürünlerde esas parayı imalatçılar kazanıyor. Kuyumcuların da şikâyetçi olduğu durumdan zararlı çıkansa müşteri oluyor.

YORUMLAR 14
  • Ayaz 6 yıl önce Şikayet Et
    bankaların zamanında direk altının kendisini alıp satmasıyla ilgili düzenlemeye kuyumcuların neden feryat edip karşı çıktığını düşünüyorsunuz?milleti böyle yoluyorlar işte.
    Cevapla
  • Uyy 6 yıl önce Şikayet Et
    Gitti benim tek taslar
    Cevapla
  • cuma 6 yıl önce Şikayet Et
    oda bir şey mi altın satın alınırken 24 ayardan satılıp artı işçilik alınıyorlar, kendileri alırken 22 ayardan hesaplayıp hurda olarak alıyorlar üstüne üstük altın diye sattıkları değersiz boncukları da satarken altın olarak satıyorlar alırken elinize tutuşturuyorlar..
    Cevapla
  • 360 6 yıl önce Şikayet Et
    bahsettikleri pırlanta değil normal cam taş süslemeleri
    Cevapla
  • recep 6 yıl önce Şikayet Et
    Selamünaleyküm ben İstanbul da altın gümüş imalatı yapan bir atölyeciyim. biz taşlı malları toptancıya düşük işçilikle veriyor taşsız malları normal işçilikle veriyoruz. toptancılar eğer perakende kuyumcuya taşlı malları taşsız malla aynı fiyata veriyor ise onu bilemem ama bu Elazığ Lı beyfendinin dediği gibi taşlı malı atölyeciler kazanmıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle