Dünya Bankası'ndan tarihi itiraf Ortalık karışacak

Dünya Bankası başekonomistinin hazırladıkları "İş yapmak için en kolay ülkeler" listesinin, yıllardır siyasi nedenlerle manipüle ediliyor olabileceğini itiraf etmesi büyük tepki çekti.

Dünya Bankası'ndan tarihi itiraf Ortalık karışacak
Dünya Bankası'ndan tarihi itiraf Ortalık karışacak
GİRİŞ 14.01.2018 13:44 GÜNCELLEME 14.01.2018 13:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dünya Bankası Başekonomisti Paul Romer, "İş yapmak için en kolay ülkeler" listesinin siyasi nedenlerle manipüle ediliyor olabileceğini belirterek, listeyi hazırlarken kullandıkları hesaplama yöntemini değiştireceklerini açıkladı.
 
Wall Street Journal'a konuşan Romer, listenin "adaletsiz ve yanıltıcı" olabileceğini söyleyerek, son dört yıldaki listeleri yenileyeceklerini belirtti.
 
Dünya Bankası'nın "İş Yapmak" isimli listesinde, iş yeri açmanın, inşaat izni ve kredi almanın ve vergi kurallarının en kolay olduğu ülkeler sıralanıyor. Listede iş yapmaya yönelik sınırlamalar ve zorluklar getirdiği belirtilen ülkelere bazı cezai yaptırımlar uygulanabiliyor.

 


ŞİLİ RESMİ SORUŞTURMA İSTİYOR 
 
Listeye en büyük tepki, son yıllarda sıralamada hızla gerileyen Şili'den geldi. Dünya Bankası Başekonomisti Romer, Şili'nin gerilemesinde Dünya Bankası yetkililerinin siyasi görüşlerinin etkili olabileceğini ve bununla ilgili hatanın düzeltileceğini söyledi.
 
Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ise, Twitter mesajında, "Olayın ciddiyetini göz önüne alarak Dünya Bankası'nın konuyla ilgili resmi soruşturma başlatmasını isteyeceğiz. Şili'ye yönelik olumsuz etkisi bir yana, bu mesele Dünya Bankası'nın güvenilirliğine zarar vermiştir" ifadesini kullandı.
 
Şili, sağcı Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın iktidarda olduğu 2010-2014 yılları arasında Dünya Bankası listesinde 34. sıradaydı ancak solcu Bachelet’nin iktidarı sırasında 57. sıraya kadar geriledi.

YORUMLAR 6
  • Selim 6 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeler Dünya bankasından neden kredi alır. Demek ki ülkede para yok! Olsaydı faiz ödeyerek para alınmazdı. Neden IMF yada dünya bankası ? Cevabı basit daha az faiz ödendiği için. Vatandaş kredi çekecek. Neden kredi çekiyorsun cebinde para varken denmez! Demek ki yok olsaydı zaten kredi çekmezdi. Neden Banka seçiyorsun da denmez! Faizlere bakılır hangisi cazipse oradan kredi alınır.
    Cevapla
  • saffet kara 6 yıl önce Şikayet Et
    dünya bankası sana para verir faiziyle alır kendi paranla iş yapıyorsan en güzeli o bence
    Cevapla
  • Arif 6 yıl önce Şikayet Et
    Manupilasyon isi bizim merkez bankasin da bitmistir. 350 gun sonrasi icin dolar tahmini yapabiliyorlar. Hangi akla hizmetse. Vay bee
    Cevapla
  • Haskad 6 yıl önce Şikayet Et
    dünya bankasının neden ABD de olduğunu hiç anlamıyorum. pekala avrupaya taşınabilir. Niwyor un kira ücretleri çok yüksek. çalışanlara da doğal olarak çok yüksek ücretler vermek gerekiyor. siyasi faktör de cabası
    Cevapla
  • ASİLBEY_06ÇUBUK 6 yıl önce Şikayet Et
    IMF ve Dünya bankası bankacılık hizmeti,kalkınmakta olan ülkelere yardım etmek,finans sağlamak için kurulmuş değildir.Başta Amerika olmak üzere Batı ülkelerinin menfaatini korumak,uluslarası tefecilik yaparak ülkeleri sömürmek,cezalandırmak istedikleri ülkeye aba altından sopa göstererek yaptırım uygulamak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle