İş arama izni vermeyen ücret ödemek zorunda

İşten çıkarılacak olan işçiye işveren tarafından iş arama izni veriliyor. İş arama izni vermeyen işveren, bunun ücretini çalışana ödemek zorunda.

İş arama izni vermeyen ücret ödemek zorunda
İş arama izni vermeyen ücret ödemek zorunda
GİRİŞ 09.01.2018 17:38 GÜNCELLEME 09.01.2018 17:38
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

İş sözleşmesinin feshi üzerine kendisine tanınan bildirim süresi içinde işçinin bir yandan çalışıp bir yandan da iş aramasının güçlüğü dikkate alındığında bu sürede yeni bir iş bulması için kendisine izin verilmesi gerekliliği bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. İş Kanunu’na göre, ister işçi ister işveren fesih bildiriminde bulunsun, bildirim süresi içinde işveren işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini çalışma saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermek zorunda.

İŞ ARAMA İZNİ NE KADAR?

İş Kanunu’na göre iş arama izninin en az iki saat olması gerektiğini söyleyen Uzm. Arb. Av. Sümeyye Öcal, “İşçi isterse izin saatlerini birleştirerek topluca kullanabilir. Bu takdirde işçi bunu işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlatmak ve durumu işverene bildirmek zorunda. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. Eğer işveren iş arama iznini kullandırtmazsa ve bu iznin ücretini ödemezse çalışanlar arabuluculara başvurup işverenden iş arama izni ücretini en yüksek faiziyle talep edebilir. İşveren izin vermiyorsa ya da bu iznin parasını ödemiyorsa çalışanlar arabulucuya başvurabilir” dedi.

HAFTA TATİLİNDE İŞ ARAMA İZNİ VERME ZORUNLULUĞU YOK

Uzm. Arb. Av. Öcal, iş arama izniyle ilgili teknik bir detayın olduğuna dikkat çekerek, “Yargıtaya göre, kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin iş arama izinleri orantı kurularak hesaplanmalı. Yargıtaya göre, işçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu yoktur ve işçi bu günler için ayrıca iş arama izni ücretine hak kazanamaz” şeklinde konuştu.

İŞ ARAMA İZNİ SIRASINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRILAMAZ

İş arama izni sırasında işverenin işçiyi çalıştıramayacağını ifade eden Uzm. Arb. Sümeyye Öcal, “Kanuna göre, işveren iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder belirtmek gerekir ki, iş arama izninin kullandırıldığını işveren ispat etmek zorundadır” diye görüş verdi.

YORUMLAR 53
  • abuzittin azaçudur 6 yıl önce Şikayet Et
    İşveren olarak, iş mahkemesine bir düşün bakalım, dediğiniz hiç dinleniyor mu? Bir sürü iftira ve yalana muhatap olmuşsunuz, bunu anlatmak ve böyle olmadığını ispatlamak durumundasınız fakat, konuşturulmuyorsunuz.
    Cevapla
  • Bomba 6 yıl önce Şikayet Et
    Haber yapılıyorda bunun kaç saat veya kaç güne tekabül ettiği belirtilmiyor. İş bulamazsa ömür boyumu sürecek?
    Cevapla
  • komik 6 yıl önce Şikayet Et
    aynı şeyi düşündüm ve kızdım sonra senin yorumu gördüm. Katılıyorum kardeş 2 saat yazıyor kaç gün her gün mü 2 saat
    Cevapla
  • zafer 6 yıl önce Şikayet Et
    çoğu işveren,bilhassa ufak iş yerleri,işçiye yıllık izin ve izin parası,hatta devamlı girdi çıktı yaptırarak kıdem tazminatını bile zor veriyorlar. kaldıki bu parayı verecekler.
    Cevapla
  • bay x 6 yıl önce Şikayet Et
    işçinin dikkatine işveren işçinin kölesi değil şirketi istediği yere taşıyabilir işçiye mi soracak nereye taşınalım diye
    Cevapla
  • bay bay 6 yıl önce Şikayet Et
    işçi işverenin kölesi değil ama atıp tutmayı iyi bilirsiniz "şu kadar kişiye ekmek veriyorum". ulan eşşek gibi senin için çalışıyorlar. birde esnaf yakınması "bu yıl zarar ettik" zararıda şöyle geçen yıl %50 kar etmiş bu yıl %30 kar etmiş fakat geçen yıla oranla %20 zarardaymış. Güler misin ağlar mısın.
    Cevapla
  • sozcan 6 yıl önce Şikayet Et
    Işçinin hakkını verdikten sonra istediği yere gidebilir.
    Cevapla
  • sozcan 6 yıl önce Şikayet Et
    Hakkını verdikten sonra istediği yere taşınabilir . Kime ne!!!!!
    Cevapla
  • Sozcan 6 yıl önce Şikayet Et
    ISVERENLERIN DIKKATINE --- 16 kişi çalışıyor işyerinde. Toplam kıdem ve ihbar tazminatı en fazla 160 bin lira yapar. Bu pozisyonda işverenin yaptığını yazıyorum.... Isveren - Tasiniyorum 55 km ileriye, avrupa dan anadolu yakasına. Devam etmek isteyen gelsin istemeyenler istifasını versin. Hiç bir hakkınız yok.sonucta buyuksehir belediyesi sınırları içerisinde tasiniyorum. Istifa edenler icin bu kadar emek verdiniz teşekkür anlamında bir maaş ekstradan verecegim. Istifa dilekcenizdede diger sebeplerden dolayi istifa edeceksiniz.... SIMDI böyle işverenler var. 15 kişiyi ikna etti. Bir kişiyi ikna edemedi mahkemelik oldular şimdi. Patronun 160 bin verecek gücü olmasa tamam dersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle