EPDK'dan flaş karar! Artık serbest oldu

EPDK, 3 kVA’ya kadar olan güneş paneli ve rüzgâr türbininde trafo kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı.

EPDK'dan flaş karar! Artık serbest oldu
EPDK'dan flaş karar! Artık serbest oldu
GİRİŞ 30.12.2017 16:51 GÜNCELLEME 30.12.2017 16:51
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yılın son toplantısında konutlarda ve küçük işletmelerde aylık elektrik faturalarına büyük destek olacak önemli bir adım attı.

Habertürk'ün haberine göre EPDK, konut ve işyeri çatılarına 3 kVA’ya kadar güneş paneli ve rüzgâr türbini montajına yönelik taleplerde, trafodan kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı.

Elektrik dağıtım şirketleri, bu yönde gelecek tüm talepleri geri çeviremeyecek. Abone, karar uyarınca çatısına 10 kVA’ya kadar koyacağı panel ya da türbin için de bulunduğu bölgedeki elektrik dağıtım şirketiyle temasa geçecek. Dağıtım şirketi, gerekli teknik düzenlemeleri yapacak ve 5 megavat trafo kapasitesi doluncaya kadar tüm talepleri karşılayacak.

Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan, 3 kVA’lık bir güneş panelin aylık 150 kilovatsaat elektrik tüketen bir abonenin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayabileceğini belirterek, “Güneş paneli 8 saat elektrik üretse, gündüz saatlerinde elektrik ihtiyacını karşılar. Abone, güneşin olmadığı saatlerde, sistemden parasıyla elektrik kullanmak zorundadır” dedi.

Doğan, 10 kVA’lık bir güneş panelinin saatte 9 kilovat elektrik üreteceğini belirterek, “150 metrekarelik bir dairenin; çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolabı, televizyon, ütü gibi diğer cihazları için gerekli elektrik ihtiyacını karşılar. Hatta bir miktar da elektrik artar” dedi. Doğan, 10 kVA’lık bir panelin küçük esnafın da rahatlıkla elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini vurguladı.

EVDE ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN FAZLASI SATILABİLECEK

EPDK kararı, panellerden kendi elektriğini üretenlerin, ihtiyaçlarının üzerindeki miktarı YEKDEM kapsamında sisteme satabilmesinin de önünü açtı. Doğan, “Vatandaşın, böyle bir olanağı var. Güneş paneli, depolama sistemi olan pille birlikte izleyen yıllarda daha da yaygın olarak kullanılacak. Vatandaş, bu sistem sayesinde gündüz üretecek, ihtiyacını tüketecek, kalanını depolayacak, akşam da pilden kullanmaya devam edecek” diye konuştu. 

YORUMLAR 22
  • SOLARCOİN :)) 6 yıl önce Şikayet Et
    Uzak durun. Dünyanın en verimli sistemi de olsa bu ülkede zararlı çıkma garantisi var :))
    Cevapla
  • cahit57 6 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş da para mı kaldı bu sistemi kuracak. .
    Cevapla
  • Abdullah Birkul 6 yıl önce Şikayet Et
    Haklısınız. Son model iPhone vb. telefon, tv almaktan para mı kaldı?
    Cevapla
  • musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu paneller ve depolama aküleri kaç tl? ömürleri kaç yıl? gerçekten söylendiği gibi çam. mak. - bul. mak. - buz dolabı gibi çok elektrik çeken cihazları çalıştırabilir mi? bunları öğrenip bir maliyet hesabı yapmak lazım. Şahsi fikrim bence maliyeti kurtarmaz.
    Cevapla
  • Muhammed 6 yıl önce Şikayet Et
    Maliyeti taş çatlasa 4bin TL akü dahil
    Cevapla
  • cccx 6 yıl önce Şikayet Et
    değerli kardeşim internette araştırırsan 10kva lık bir sistem 50binliraları rahat buluyor. Paneller sonuçta ithal ve pahalı, Aküler pahalı, elbette kurtarmıyor masrafı, malzeme ucuz olsa barajlara ne gerek kalacak ? vergiyi kim ödeyecek ?
    Cevapla
  • Nezih 6 yıl önce Şikayet Et
    Çevre kirliliğine yol açmayan çok güzel sistem.Devletin rüzgar ve güneş enerji sistemi kuranlardan ,eğer biresel ise,malzemeleri vergiden muaf ve faizsiz banka kredisi ile desteklemelidir.Bir sistem akü sistemi hariç en az 25 yıl kullanımlıdır.Verimlilik açısından.50 yıla kadar verim alınabilen sistemler de varmış.
    Cevapla
  • Abdullah 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi bir karar. Elektrik tekelinden de kurtulmuş oluruz. depo pil olması da ayrı güzel. maliyette iyi ise herkes tercih eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle