Avrupa Parlamentosu döner kararını verdi!

Avrupa Parlamentosu, fosfat katkı maddesi kullanıldığı için dondurulmuş döner etinin yasaklanmasına yol açabilecek düzenleme talebini geri çevirdi.

Avrupa Parlamentosu döner kararını verdi!
Avrupa Parlamentosu döner kararını verdi!
GİRİŞ 13.12.2017 17:03 GÜNCELLEME 13.12.2017 17:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Parlamentosu, Avrupa’da dönerin kaderini belirleyecek olan kararını verdi.  Fosfat katkı maddesi kullanıldığı için dondurulmuş döner etinin yasaklanmasına yol açabilecek düzenleme talebini geri çevirdi. Türk lezzeti döner, Avrupa restoranların dönmeye devam edecek.

Avrupa Parlamentosu’nun çevre koruma komisyonunda, döner kavgası yaşanmıştı. Sosyalist ve Yeşillerli gruplar, dönerin dondurulmasında ve daha sonra büfelere verilmesinde kullanılan fosfatın kaldırılmasını istemişti. Etin içindeki suyla çeşitli et ürünlerini bir arada tutan fosfatın döner sektöründen çıkarılmasıyla, artık dönerin dik olarak durmasının mümkün olmayacağı, etlerin dağılıp döküleceği ve kuruyacağı açıklanmıştı.

Avrupa Birliği Komisyonunun eğilimi, “Fosfat sadece dondurulacak döner ürünü için kullanılsın” yönündeyken, Sosyalistler ile Yeşiller, “Özellikle kan dolaşımı ile kalp gibi konularda sağlığı tehdit eden birincil nedenlerden” dolayı fosfatın tamamen kaldırılmasını istiyordu.

AVRAPALI GÜNDE 500 TON YİYOR

AB içinde şu anda günde 500 ton döner eti tüketiliyor ve bunun yüzde 80’i Almanya’daki Türkler tarafından üretiliyor. Döner üretim sektöründe ise yaklaşık 110 bin kişi çalışıyor.

‘KOLADA DAHA ÇOK’

Gıda mühendisleri, fosfatın katkı maddesi olarak konserveden pastaya, dondurulmuş et ürününden kolaya kadar pek çok gıdada kullanıldığını belirtiyor. Örneğin kolada çok daha yüksek oranda fosfat bulunduğunu kaydeden gıda mühendisleri, AB’de başlayan tartışmanın önyargı içerdiğini savunuyor.

100 BİN KİŞİ... 35 BİN İŞYERİ...

Aavrupa Döner Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Koyuncu, fosfatın döner açısından ‘yapı taşı’ olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Avrupa döner sektöründe üretim ve satış yapan işletmelerin toplam cirosunun yıllık yaklaşık 13 milyar euro olduğunu belirten Koyuncu, şunları söyledi: 

“100 bine yakın kişi bu sektörden gelir elde ediyor. Bizim hesaplamalarımıza göre Avrupa’da 35 binden fazla döner dükkanı var. Üretici sayısı konusunda kesin bir rakam yok ama 600 civarında olduğu tahmin ediliyor. Fosfat kullanımı da döner açısından bir yapı taşı olarak değerlendirilebilir. Bunu çıkarınca o ürünü yapmak zorlaşıyor. Fosfat, tuz gibi bir madde, onu kullanmadığımızda dönerin tadını bulamayız.” 

Koyuncu, fastfood pazarında dönerin payının, hamburger gibi kalemlere göre fazla olduğuna işaret ederek, “Bu pazarda pastanı büyütmek istiyorsan birisine darbe vurman gerekiyor. Bu rastgele gündeme getirilmiş bir teklif değil” diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • isviçreli 6 yıl önce Şikayet Et
    Burada dönerin hiç lezzeti yok .Yenilebilmesi icin basiyorlar sosu.Yani avrupada döner olmasada olur.
    Cevapla
  • Tarik reisbey 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen Hollandada ayni Almanyada ayni birde bazilari doner kebap diyorlarya...
    Cevapla