Bitcoin yasaklanıyor mu? Nobel ödüllü ekonomistten çarpıcı açıklama!

Gündemden düşmeyen sanal para bitcoine rağbet edenler kadar karşı çıkanlar da oldukça fazla. Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz 'bitcoin yasaklanmalı' dediği açıklamasıyla merak uyandırdı. Peki, bitcoin yasaklanıyor mu? Bitcoin neden çakıldı?

Bitcoin yasaklanıyor mu? Nobel ödüllü ekonomistten çarpıcı açıklama!
Bitcoin yasaklanıyor mu? Nobel ödüllü ekonomistten çarpıcı açıklama!
GİRİŞ 02.12.2017 09:45 GÜNCELLEME 02.12.2017 09:45

Uzun zamandır gündemi meşgul eden kripto para birimi bitcoin geçtiğimiz gün rekor seviyelere çıkarak 11 bin dolar seviyesini aşmıştı. Dünden sonra hızlı bir düşüşe geçen bitcoin, 9 bin dolar seviyelerine gerileyerek adeta çöktü. Bitcoini olan olmayan herkesin gözü bitcoin fiyatlarındayken, Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'den çarpıcı açıklamalar geldi. Bitcoin yasaklanmalı diyen Stiglitz, bir anlamının olmadığını ifade etti. Peki, üzerinde uzun tartışmalar yapılan bitcoin yasaklanır mı? Geçtiğimiz gün bir fetva hattına gelen bitcoin sorusuna cevaben helal olmadığını söyleyen Diyanet'ten yeni bir hamle gelecek mi? İşte, dünyanın en çok tartışılan borsası olan bitcoin ve dijital para dünyası...

TALEP SİTELERİNE ERİŞİM SORUNU

Bitcoin borsalarının sıkıntı yaşaması ile beraber düşen bitcoin değerlerinin düşmesiyle gözler kuruluşlara çevrildi. New York merkezli Gemini de bazı hizmet sorunları olduğunu ancak tüm müşterilerinin varlıklarını güvende olmaya devam ettiğini, erişim sorunlarını çözmek için çalıştığını ifade etti.  Bunun yanında Gazete Habertürk'ün haberine göre Bitstamp, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özellikle erişim konusunda yaşanan sorunun çözüldüğü belirtildi.

bitcoin yasak

BİTCOİN HEMEN YASAKLANMALI!

Dijital para birimlerimleri üzerinde tartışmalar sürerken, en çarpıcı açıklamayı profesyonel bir ekonomist yaptı. Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada başta Bitcoin olmak üzere dijital para birimlerinin tehlikelerine işaret ederek “Devletin öncelikli görevlerinin başında bir para birimi oluşturmak gelir. Bitcoin ise aynı benzerleri gibi sadece bir balon. Ayrıca sosyal bakımdan da herhangi bir anlam taşımıyor. Bu nedenle de hemen yasaklanmalı” dedi.

KRİPTO BORSALAR DÜŞTÜ, BİTCOİN ÇÖKTÜ

En büyük kripto para borsalarından Coinbase ve Gemini'nin çökmesi, tarihin en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin fiyatlarının çakılmasına sebep oldu

Hafta başında 11.400 dolar (45.500 TL) ile tarihinin en yüksek değerine ulaşan Bitcoin, 2.000 doların üzerinde değer kaybederek 9.200 (36.400 TL) dolara geriledi. Coinbase ve Gemini borsaları, kripto paranın değerini 11.000 doların üzerine çıkarmasının ardından çöktü ve birçok kullanıcı Bitcoin alım-satım işlemleri yapamadı.

bitcoin fiyat

Lüksemburg merkezli Bitcoin borsası Bitstamp ile Coinbase'in profesyonel Bitcoin ticareti platformu GDAX'ın çökmesi kripto paranın değerinin çakılmasına sebep oldu. 2012 yılından bu yana 50 milyar dolar değerinde kripto para transferine ev sahipliğine yapan Coinbase, Bitcoin fiyatlarının 11.000 doları aştıktan sonra kullanıcıların GDAX'e akın ettiklerini ve bu nedenle sistemin kısmi olarak aksadığını söyledi.

BİTCOİN YARIŞLARI SÜRÜYOR

Diğer yandan Bitcoin vadeli kontraları işleme açmayı planlayan borsalar arasına Nasdaq da katıldı. Daha önce CME ve CBOE yıl sonuna kadar Bitcoin vadeli kontratlarını işleme açmayı hedeflediklerini duyurmuşlardı. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Nasdaq ve bir aracı kurum olan Cantor Fitzgerald LP, Wall Street’teki Bitcoin yarışına katıldılar. Nasdaq, Bitcoin vadelilerini 2018 ilk çeyrekte işleme açmayı amaçlıyor. Cantor Fitzgerald da Bitcoin türevlerini kendi sahip olduğu bir borsada 2018’in ilk yarısında işleme açmayı değerlendiriyor.

bitcoin

DİYANET " BİTCOİN CAİZ DEĞİLDİR!"

Son zamanların en çok tartışılan konularından olan bitcoine yönelik gelen sorulara karşın Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı fetva hazırladı.

"Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibarıyla kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımının caiz olduğu belirtilen fetvada, para olarak bilinen değişim aracının, özünde, yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, aldatma aracı şeklinde kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmamasının önemine değinildi. "

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan dijital kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü bu genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerektiği kaydedilen fetvada şöyle denildi: 

"Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir."