Emlak vergisi nasıl hesaplanır? 2018 Emlak vergisi ödeme ve sorgulama

Mülk sahibi vatandaşlar emlak vergisi son ödeme tarihine az bir zaman kala emlak vergisinin nasıl sorgulandığını merak ediyor. Peki, emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi ödeme ve sorgulama işlemi nereden yapılır? İşte, emlak vergisine ilişkin tüm ayrıntılar

Emlak vergisi nasıl hesaplanır? 2018 Emlak vergisi ödeme ve sorgulama
Emlak vergisi nasıl hesaplanır? 2018 Emlak vergisi ödeme ve sorgulama
GİRİŞ 16.01.2018 17:32 GÜNCELLEME 16.01.2018 17:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Emlak sahibi olan milyonlarca vatandaş her yıl düzenli olarak ödenen emlak vergisini ödeme konusunu araştırıyor. Her yıl düzenli olarak ödenen ve son ödeme tarihine az bir zaman kalan emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi nereden ve nasıl ödenir? İşte, emlak vergisi sorgulama, ödeme ve tüm işlemlerin ayrıntıları...

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen emlak vergisi, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin; Büyükşehir belediyesine bağlı bir mülk için binde 4 vergi alınırken, normal belediyelerde rakam binde 2 üzerinden hesaplanıyor. Bunun yanında vergi ödemesi arsa, arazi, mesken ve iş yerleri için farklı oranlarda, vergi yılı içerisinde asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanarak ortaya çıkarılıyor. 

EMLAK VERGİSİ

Emlak vergisi, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin (b) fıkrası uyarınca; “takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek bizzat yapıldığı gibi, aynı belediyenin hesabının bulunduğu bankanın şubelerinden de gerçekleştirilebilir. Bunun yanında emlak vergisi ödemelerini; PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak yapılabilir. Ayrıca E-Belediye sistemiyle de ödemeler gerçekleştirilebilir. 

EMLAK VERGİSİ NEREDEN VE NASIL SORGULANIR?

Emlak vergisi borcu sorgulama ve teyit etme işlemi gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet portalı üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirler. e-Devlet üzerinden emlak vergisi sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden yapılabilir. Bunun yanında ödeme işleminde olduğu gibi bizzat ilgili belediyeye gidilerek de işlem gerçekleştirilebilir. 

EMLAK VERGİSİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

emlak vergisi

2017 EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME GÜNÜ 30 KASIMDI!

2017 yılına ait emlak vergisi ikinci taksidi ödememiş olan vatandaşlar için son gün 30 Kasım'dı. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2017 tarihinde son buldu. Belediyelerce belirlenen tarihte ödeme yapmayan kişilerin banka hesaplarından otomatik olarak vergi borcu tahsil edilebiliyor. Yıl içerisinde 2 taksit şeklinde ödenen emlak vergisinin 2017 için ilk taksidi 31 Mayıs tarihinde son bulmuştu. Yarın sona erecek ikinci taksit sonrasında 2018 vergilerinin ne zaman ödeneceği merak ediliyor.

2017 yılında ev alan bir vatandaş yıl içerisinde ödeme yapar mı?

Mülk sahipleri yeni aldıkları konut-işyerini ilgili belediyeye bildirmek zorunda. İlk yıl alıcı vergi ödemiyor. 2017’de alım yapan alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2018’de başlıyor.

2018 EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Her yıl iki taksit şeklinde ödemesi yapılan emlak vergisi, 2017 yılında birinci taksiti mart ayında, 2. taksiti ödemeleri ise Eylül ayında yapılmıştı. İlk taksidi ödemeyen mükelleflerin, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemeleri gerekti. Bunun yanında 2018 yılı emlak vergisi ödemelerine ilişkin takvim henüz yayınlanmadı.

Emlak Vergileri her sene iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. 2017 yılında emlak vergisinin birinci taksiti mart ayında, 2. taksiti ödemeleri ise Eylül ayında yapılmıştı. Ancak yayınlanır yayınlanmaz haberimizin detayında yer alacaktır.

emlak vergisi ödeme

EMLAK VERGİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi başvurusunda bulunacak olan mükelleflerin bizzat belediyeye giderek başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bunun yanında emlak vergisi ödemek isteyen mükellefler, belediyelerden temin edilen formu da eksiksiz doldurarak işlemlerini gerçekleştirirler.

Başvuru için gerekli belgeler ise şunlar:

-Tapu fotokopisi,

-Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,

-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)

-Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,

-Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN KİŞİLER;

Bakanlar Kurulu tarafından 2006 yılında alınan karara göre;

-En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olanlar,

-Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,

-SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)

-Engelliler,

-Gaziler,

-Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar.

YORUMLAR 1
  • kemal 5 yıl önce Şikayet Et
    ben 11 yıldır işsizim gelirim yok tek mesken sahibiyim. madem böyle bir kanun anayasayada var. neden? dilekçe vermemiz gerekiyorki! herşey ortada devlet herşeyi görüyor.
    Cevapla