Yıldırım: Onbinlerce kişiye ihtiyaç olacak

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da düzenlenen "Netaş 50. Yıl Etkinliği"ne katıldı. Yıldırım, siber güvenliğe duyulan ihtiyacı anlattı.

GİRİŞ 29.11.2017 13:08 GÜNCELLEME 29.11.2017 14:55
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

"Yerli yazılım platformuna sahip olmamız lazım" diyen Binali Yıldırım, "Bunu başaramazsak teknolojide istediğimiz yere varamayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, büyük veri analiz altyapısının oluşmasıyla mümkün  bunun da kararını verdik. Gelecek 5 yılda onbinlerce siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız olacak" ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bugün küresel etki alanı oluşturan önemli konuları ele alıyoruz. Bilgi teknolojilerinin dününü ve bugününü konuşmacılar değerlendirdi. Konvensiyonel hizmetler gibi değil, ışık hızı ile tüm küreyi birinci dereceden etkilemeyi sürdürüyor. Bu değişim ve dönüşümü 3 maddede ele alabiliriz. Birinci aşama bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması.  İkinci madde de kullandığımız yazılım ve sistemlerde verilerin birikmesi ve bu verilerin analizi oldu. Bu analiz ve raporlar, bize çalışmalarımız, süreçler ve karar mekanizmalarımız hakkında bilgi verdi. sağlıklı sonuçlara ulaşmamıza destek oldu. Böylece, birer önemli araç olmakla beraber, karar alma mekanizmalarımızda da yer almaya başladı. Bir bakıma bize akıl vermeye başladı. 

Üçüncü aşama ise yeni bir dönemi müjdeliyor. Önceleri işimizi gördüğümüz yönetirken destek aldığımız bu teknolojiler, hayatımızı doğrudan parçası haline geliyor. Hatta geldi bile! İleride bunun etkilerini çok daha çarpıcı şekilde göreceğiz. 

Öyle ki, bu teknolojiler olmadan günlük hayatımızı bile devam ettirmemiz zorlaşıyor. Buna yeni nesil sanayi devrimi... Devir artık nesnelerin internet devri. Bu süreci meydana getiren dört ana etmen var. 

Birincisi bilgisayar teknolojilerindeki köklü değişim. Süper bilgisayarlar... Mikroçip teknolojisindeki değişimler ve iletişim teknolojilerdeki artış. Yapay zeka teknolojileri geleceğimizi bu alanlarda şekillendirip belirleyecek.

Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuz ile sürekli bilgi toplayacak. Yolda giderken bir kabine girdiğimzide ya da aracımızın içinde bir sağlık merkezine bağlanıp, doktor ile yüzyüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz. Mesela, bugün bu organizasyona katılacağımızı arkadaşlar programa yazmışlar. Ben de program dahilinde 11'de burada olmam gerekiyordu. Biraz da geç kaldım. Bu teknolojileri tam kullanamıyoruz. Geleceğin teknolojisinde yol durumu, haav durumu, saati anlatacak ve zamanlıca bana aktaracak ve süreçle ilgili detayları verecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızdaki hacmi gittikçe devam edecek.

YERLİ TEKNOLOJİ VURGUSU 

Yerli yazılım geliştirme platformuna muhakkak  sahip olmamız lazım. Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip  olamayız, bilgiyi başkalarının kullanımına, istifadesine sunma imkanımız olmaz.  Bundan sonraki öncelikli hedeflerimizin başında bu platformların geliştirilmesi  olacak.

2023 HEDEFİ

Elektrikli araçlar hayatımıza girdi. Yakında sürücüsüz araçların devri başlayacak. Araçların yanı sıra yollar da akıllanacak.  Teknoloji konusunda 2003 yılından beri çarpıcı kayda değer ilerlemeler getirdik. 

2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma  hamlesini gerçekleştirmemiz şart. En çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına  yoğunlaşmalıyız. Bunun için de bilgi tabanlı bir kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. En çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına yoğunlaşmalı ve yatırım yapmalıyız. Büyüme hamlemizi daha çok akıl teri ile gerçekleştirebiliriz. Bakınız, 15 yılda uluslararası kuluçka merkezleri kurduk. Yerli çip üretimi için çalışmalara başladık. Uzaya gönderdiğimzi uyfularımız ile filo kurduk ve bu konuda yatırım yaptık. 64 teknopark, 40 bin Ar-Ge personelinden oluşan dev bir teknoloji ekibi kurduk. 80 yılda hayal dahi edemediklerini 15 yılda hayata geçirdik. 

Türkiye olarak bu yatırımlarla büyük bir dönüşümü hızlı bir şekidle gerçekleştiriyoruz. 2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'de idim. Orada internet hızı daha yavaş. Şimdi genişbant internet var, mobil internet var. Bu alandaki 21 milyar liralık ciromuz 100 milyar lirayı aşmış durumda. 10 yıl gibi süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru ilerliyoruz. Etkin e-devlet ile ve eylem planını hayata geçirdik. Günü kurtaran değil geleceği inşa eden önemli adımlardır. Bunlarla yetinmeyeceğiz ve birinci önceliğimiz yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek. NETAŞ ST birlikteliğinin de önemi burada ortaya çıkıyor. 

Türk mühendisinin akıl teri ile yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak ve bu ürünleri Türkiye'nin dahil olduğu ve 4 saat uçuş ile 56 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın, gelirin olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz. Yani Türkiye iç pazar ile ekmek yediğiniz bir yer değil, tüm küresel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacaktır. Bundan sonraki hedef bu olmalıdır. 

Bilim bilgi iletişim teknolojileri alanında belirlenen politikaları en üst karar vericilerin dikkatine getirdik ve uygulamaya koyduk. Yeni yaptığımız yasal düzenlemeler ile buradaki sıkıntıların önünü açtık. Önümüzde bir uzay kanunu ile bilim teknoloji kanunu var. En kısa sürede çıkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermiş olacağız. Kamu ağırlıklı değil özel sektör ağırlıklı gelişmesinin önünü açmış olacağız.

Ulusal genişbant strateji belgemizi de güncelliyoruz. Tüm bu işler olurken akıl teri hamlesi yapılırken, akıl yolları bunu taşıyacak kapasitede olmalıdır. O yüzden akıl yollarını geleceğin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştıracağız. Yerli yazılım ve teknoloji üretimine başladık. Bilgi ekonomisi tabanlı bir ekosistem oluşması için, uluslararası internet trafiği geçiş bağlantısı haline getireceğiz. Bir yandan da büyük veri merkezi işletmeciliği sektörünün ülkemizde gelişmesi ve yerleşmesini teşvik edeceğiz. Dünyanın en büyük içerik sağlayıcıları servislerine daha hızlı ulaşsın diye bu hizmetleri ülkemize taşıyacaklar. Çünkü ekonomi ve rekabetçi küresel piyasa bunu gerektiriyor.

ONBİNLERCE SİBER GÜVENLİK UZMANINA İHTİYAÇ OLACAK 

Bu konudaki açığımızı koşar adımlar ile giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, büyük veri analiz altyapısının oluşmasıyla mümkün  bunun da kararını verdik. Gelecek 5 yılda onbinlerce siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız olacak.

Siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel  verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu  artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik.

ÇİN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ 

Çin-Türkiye ilişkilerinin çok köklü bir geçmişi var. Bazen kavga etmiş bazen beraber iş yapmışız, benzer kültürü paylaşarak bugünlere gelmişiz. İpek ve baharat yolu ile başlattığımız bu birliktelik, bir yol bir kuşak projesi ile modern teknolojinin verdiği imkanları kullanarak yeniden inşa ediliyor.Bir yandan Çin'den başlayan Orta Asya boyunca devam eden bu orta koridorun Kafkaslar, Anadolu coğrafyası ve Balkanlara kadar olan kısmını Türkiye olarak inşa ediyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu hayata geçirdik. 2013'de Marmaray'ı devreye aldık. Bu da Asya ile Avrupayı denizin altında bağlayan önemli bir halkasıdır. Yol ve kuşak projesi Çin'den Uzak Doğu'dan Avrupa'nın batısına kadar inşa ediliyor. Şimdi Çin Halk Cumhuriyeti ile daha kapsamlı bir demiryolu altyapı projesini gerçekleştirme arzusundayız. Çalışmalarımız karşılıklı olarak sürüyor. Burada da her iki ülkeyi tatmin edecek bir noktaya geliriz ve böylece daha anlamlı bir döneme girmiş olur.

YORUMLAR 13
  • 2019 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kurumlarının pek çoğunda bilgisayarlar çok kısıtlı. Düşmanı burdan görüyoruz ama birşey yapamıyoruz. elimiz kolumuz bağlı, yetki ve güç bizde değil maalesef
    Cevapla
  • seyirci 6 yıl önce Şikayet Et
    çalıştığımız işyerlerinden bile destek veririz imkan ve altyapı sağlamanız yeterli bize sayın başkanım
    Cevapla
  • Ben. 6 yıl önce Şikayet Et
    İsrail aleyhine bir yazı çıkıyor, orada gece yarısı olmasına rağmen onlarca tepki mesajı yağıyor. Çünkü adamların internet bekçileri var. Bize de hiç değilse 100 genç alın. İyi ingilizce bilmeleri yeter. Bir haberi 20 dakikada siteden kaldırttık Elhamdülİllah. Zor değil. Yeter ki devlette o vizyon olsun. Devir algı devri. Onlar da bunu iyi kullanıyor.
    Cevapla
  • Ben. 6 yıl önce Şikayet Et
    DİKKAT ÇOK ÖNEMLİ: Beyaz hacker'lar kadar, Ülkemiz aleyhine yazıları takip edip, anında cevap verecek (iyi ingilizce bilen) gençlere ihtiyaç var. Paralel'in amerikan yahoo.news'de çıkan yüzlerce yalan haberini patlattık Elhamdülİllah. Bir haber 20 dakikada siteden kaldırıldı ki, tarihte başka örneği var mı bilmiyorum. Ama devlet memurları olarak çoğu siteye erişimimiz yasak. Taşlar bağlı, onlar serbest. İngilizce bilen 100 genç alın, siteleri 7/24 paylaşıp, takip etsinler. Yahudiler, paralelciler yapıyor.
    Cevapla
  • Mağdur 6 yıl önce Şikayet Et
    Hastanede bilgi işlem olarak görev yapmaktayız gerekirse devletimizin ihtiyaç duyması halinde desteklerimizi vermekten çekinmeyiz.....Çağın teknoloji çağı olduğu bir dönemde biz bilgi işlemci arkadaşların haklarının yenildiğini de söylemek isterim bizim çalışma alanımız bir çok kesime fayda sağladığı gibi ülkenin kalkınması ve bekâsı için çok önemli bir iş olduğunu belirtmek isterim...!!!!TAŞERON!!kadrosunda bizede YER !!!VERMEYECEKLERİNİ!!düşünüyorum.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle