Türkiye artık onu da yapıyor!

Türkiye artık bir taraftan fiziki olarak makine teçhizatı yaparken, diğer taraftan bunları yöneten akıllı sistemleri, yazılım sistemlerini de üretiyor.

GİRİŞ 27.11.2017 17:18 GÜNCELLEME 27.11.2017 17:35
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin her alanda geleceğe güvenle bakan bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Türkiye artık eski Türkiye değil. Savunma sanayisi alanında da son 15 yılda, önceki dönemlerde temeli atılan hem işletmelerle hem projelerle, bu projelerin gelişmesiyle, işletmelerin büyümesi ve yeni çalışma yöntemlerini keşfetmesiyle önemli mesafe katedildi." diye konuştu.

"İstediğimiz kadar piyade tüfeği üretebilecek durumdayız"

Hiçbir ülkenin herhangi bir alanda kendisine yüzde 100 yetkinliğinden bahsedilemeyeceğine işaret eden Altunyaldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel dünya artık entegre çalışıyor. F-35 uçağının belli parçalarını biz üretiyoruz. Dünyadaki başka projelerin belli parçalarını biz yapıyoruz. Bizdeki belli ürünlerin parçalarını dünyanın başka bir ülkesi yapıyor. Yetkinliklerinizi belli seviyeye ulaştırmanız, entegre bir çalışma anlayışı içerisinde bu hedeflere varmanız lazım. Bugün yüzde 60’sınız. Bunu yüzde 70-80’lere hatta gerektiğinde yüzde 100'e çıkarabilecek durumdasınız. Önemli olan; birim başına verimlilik, ekonomik ölçek ve karlılıktır. Buradaki amaç, savunma sanayisinde üretim yapmak. Örneğin kendi piyade tüfeğimizi yapabilmek ki şu anda 3 tane firmamız üretir durumdadır ve artık istediğimiz kadar üretebilecek durumdayız."

 "Yapabildiğimizi gördük ve gururlandık"

Altunyaldız, komisyon olarak ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve TAI’yi ziyaret ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu ziyaretlerde, ülkemizin savunma alanında ihtiyaç duyduğu her türlü teçhizatı, helikopterden tanka, denizaltından füze yapımına her alanda büyük yetkinlik geliştirdiğimizi, bunları yapabildiğimizi gördük ve gururlandık. Bunları yapabiliyoruz ama bütün bunları yönetecek akıllı sistemleri üretebiliyor muyuz? Herkesin aklında bu var. Makineyi, teçhizatı üretiyor ya da alıyoruz, uluslararası projelerin parçası oluyoruz ancak bunları kumanda eden, yöneten sistemleri yapabiliyor muyuz? Evet artık bunları da yapıyoruz. Türkiye artık bir taraftan fiziki olarak makine teçhizatı yaparken, diğer taraftan bunları yöneten, yapılış amaçları doğrultusunda kullanımını etkin şekilde sağlayan akıllı sistemleri, yazılım sistemlerini de üretiyor."

Savunma sanayisinde gelinen noktanın, inançlı ve bilinçli çalışmanın sonucu olduğunun altını çizen Altunyaldız, üniversiteler ve özel şirketlerle birlikte çalışıp, bütün firmaları paydaş yaparak sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını aktardı.

Altunyaldız, savunma sanayisinde yapılan çalışmaların diğer alanlarda da artarak devam edeceğini ifade ederek, "Ülkemiz, hedefler doğrultusunda, küresel dünyada, üreten, ihraç eden, kendi markaları, tasarımıyla arzu ettiğimiz hedeflere, hem ekonomik büyüklük olarak hem de marka sahipliği olarak ulaşacak. Türkiye hem istihdamıyla hem ihracatıyla hem de büyümesiyle müreffeh, gelişen bir ülke konumunda yoluna devam edecek." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • Deli 6 yıl önce Şikayet Et
    Evet çok başarılıyız. Önce tank yapıp sonra " yaw buna bir motor lazım deyip" motor aramaya başlıyoruz.
    Cevapla
  • Ersoy21 6 yıl önce Şikayet Et
    Kıskananlar çatlasın.
    Cevapla
  • ÇAYCI 6 yıl önce Şikayet Et
    En kısa zamanda ÇiP ( bellek ) üretimini yapabilmeliyiz, çünkü akıllı cihaz dediğimiz makinaları akıllı yapan şey ÇiP tir....
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    çaycı ya bak sen çip mip diyor ne milletiz arkadaş olmayan aklıyla koca devlete akıl vermeyi ne çok biliyorsunuz çip görseniz ne olduğunu bilmezsiniz kahvede duyduklarınızla memleketi kurtarırsınız. git çayını yap kardeş sen
    Cevapla
  • alim 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikalilar Marsa bir kac dane Cinliyi yolayacakmis.Biz ozaman Venuse gitmemiz gerek.
    Cevapla
  • vatan perest 6 yıl önce Şikayet Et
    rulman ureten ulke dunyaya hakim olur
    Cevapla
  • İNADINDA RULMAN 6 yıl önce Şikayet Et
    Rulman yapan dünyaya hakim olur haklısın kardeş, masuralı rulman yaparsak kainata hakim oluruz. Yapacağız hedefimiz bu 15 yıl önce hayaldi nerdeee..
    Cevapla
  • 1000 göllü 6 yıl önce Şikayet Et
    rulman ne biliyor musun..?
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    al bir tane daha rulman ne la stres çarkı yapıp dünyaya mı hakim olacan hey allahım sen akıl ver bunlara...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle