İşte Merkez'in formülü
01 .
Merkez Bankası, bugün ilk kez Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satış ihalesi düzenliyor. 1 aylık 150, 3 aylık 100 ve 6 aylık 100 milyon dolarlık ihale yapılacak. İhale öncesinde Merkez Bankası, ihalenin formülünü açıkladı. Hedef, reel sektörü kur riskinden mümkün olduğunca korumak.
02 .

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde toplam teklif 637,0 milyon dolar, toplam gerçekleşen tutar 350,0 milyon dolar oldu.

Merkez Bankasının bugün ilk kez açtığı 1, 3 ve 6 ay vadeli TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri sonuçlandı.

1 Ay vadeli ihalede teklif 321,0 milyon dolar, gerçekleşen tutar 150,0 milyon dolar oldu. İhalede ortalama fiyat 3,94521, en düşük fiyat 3,93500, en yüksek fiyat 4,01980, tekliflerin ortalama fiyatı 3,92810 oldu.

3 Ay vadeli ihalede teklif 166,0 milyon dolar, gerçekleşen tutar 100,0 milyon dolar oldu. İhalede ortalama fiyat 4,02226, en düşük fiyat 4,01750, en yüksek fiyat 4,02900, tekliflerin ortalama fiyatı 4,00433 oldu.

6 Ay vadeli ihalede teklif 150,0 milyon dolar, gerçekleşen tutar 100,0 milyon dolar oldu. İhalede ortalama fiyat 4,13625, en düşük fiyat 4,12800, en yüksek fiyat 4,15400, tekliflerin ortalama fiyatı 4,10766 oldu.

03 .
İşte Merkez'in formülü

3 MİLYAR DOLARLIK 

Merkez Bankası reel sektörün kur riskini yönetmek için bu yılın sonuna kadar 3 milyar dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz ihalesi düzenleyecek. 15 dakika sürecek ihaleye, miktar ve vadeli kur içerecek şekilde teklif verilecek. Her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 20’si ile sınırlı olacak.

04 .

 Merkez Bankası’nın blog sitesinde dün yayımlanan “Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım-Satım İhalelerine’ne Genel Bakış” başlıklı çalışmada, ihalelerin reel sektörün basit, derinliği olan ve etkin bir ürüne erişimini kolaylaştırarak döviz kuru riskini yönetme kapasitesini artırmasının beklendiği ifade edildi.

İşte Merkez'in formülü
05 .

Çalışmada, sistem, “Vadeli döviz alım-satım işlemleri, bir para biriminin diğer bir para birimi karşısında önceden belirlenmiş bir vade sonunda gelecekteki değerini bugün itibarıyla üzerinde anlaşılan fiyattan alma veya satma yükümlülüğü getiren bir türev üründür” şeklinde tanımlandı. Çalışmaya göre; bankalar Merkez Bankası’ndan aldıkları dövizleri döviz kuru riskine karşı finansal koruma sağlama adına reel sektöre ya da yurtdışı piyasalara ters pozisyon olarak aktarabilecek.

06 .
İşte Merkez'in formülü

 Vade tarihindeki spot kurun ihalede oluşan kur seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, Merkez Bankası karşı tarafa spot kur ile vadeli kur fiyatı arasındaki farkı TL olarak ödeyecek. Vade sonunda spot döviz kurunun üzerinde anlaşılan seviyenin altında gerçekleşmesi halinde ise, Merkez Bankası karşı taraftan ödeme tahsil eden konumda olacak. Her iki durumda da vade tarihinde herhangi bir döviz ödemesi gerçekleştirilmeyecek.

07 .

DERİNLİK KAZANDIRACAK

MERKEZ Bankası’ndan Uğur Namık Küçük, İbrahim Ethem Güney, Doruk Küçüksaraç’ın hazırladığı çalışmada, TL uzlaşmalı vadeli döviz alım-satım ihalelerinin finansal piyasalarda mevcut olan vadeli döviz işlemlerine derinlik kazandıracağı belirtilerek, “Merkez, net döviz uzun pozisyonun avantajını kullanarak vadeli döviz piyasalarında yeni bir aktör olarak işlem hacim ve sürekliliğinin artmasına katkıda bulunacak.

İşte Merkez'in formülü
08 .
İşte Merkez'in formülü

 Böylelikle piyasa derinliği ve etkinliğinin artmasını sağlayabilecektir. Bankalar Merkez Bankası’ndan sağladıkları vadeli döviz uzun pozisyonları tezgâh-üstü piyasalarda reel sektöre veya yurtdışı piyasalarda satış yönünde devredebilecektir. Bu bakımdan ürün yurtiçi finansal piyasalarda dönem dönem yaşanan dalgalanmalar karşısında artabilen hedge davranışının piyasa oynaklığı üzerindeki etkisini dengelenmede katkı sağlayacaktır. İlgili ürünün döviz kurlarında gözlenen oynaklıkları yumuşatma yoluyla mevcut politikalara destekleyici yönde yarar sağlayarak fiyat istikrarına katkı verebileceği de değerlendirilmektedir” denildi.

09 .
İşte Merkez'in formülü