59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı

BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile ekim ayında toplam 59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı.

59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı
59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı
GİRİŞ 18.11.2017 13:43 GÜNCELLEME 18.11.2017 13:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile ekim ayında toplam 59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı. 

BKM bu yılın ekim ayı verilerini açıkladı. Verilere göre, ekim ayı sonunda Türkiye’de 61,5 milyon kredi kartı, 128 milyon banka kartı kullanılıyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6 artış gösterirken, banka kartı sayısında ise yüzde 12’lik artış görülüyor.

Banka kartları ve kredi kartları ile ekim ayında toplam 59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 52,9 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 6,6 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı kredi kartı ile ödemelerde yüzde 16 oldu. Banka kartı ile ödemeler ise yüzde 45 arttı ve toplam kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 11'i geçti.

İnternetten kartlı ödemelerde yüzde 45 artış

BKM verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde toplam 81 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme gerçekleştiği görüldü. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla internetten kartlı ödemelerde yüzde 45 artış gerçekleşti. Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 11 olarak gerçekleşirken, 2017 yılının ilk 10 ayında yüzde 14’e çıktı.

İnternetten yapılan alışverişler dikkate alındığında 2010 yılında yüzde 18 olan 3D Secure ile yapılan güvenli ödeme işlemlerinin bu yılın ilk 10 ayında yüzde 54’e çıktığı görüldü. Sanal işyerlerindeki dönüşümle beraber bugün internetten yapılan kartlı ödemelerin çoğu 3D Secure ile güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.

BKM dolandırıcılık istatistikleri dikkate alındığında yurt içi fiziki POS’larda gerçekleşen her 1 milyon TL’lik kartlı ödemenin 2010 yılında 33 TL’sinde dolandırıcılık gerçekleşmekteydi.

2017 yılının ilk 10 aylık verilere göre ise her 1 milyon TL’lik işlemde yalnızca 7 TL dolandırıcılık işlemine maruz kalındı. Kredi kartlarının, ATM’lerin ve POS’ların tamamının chip&pin teknolojisine sahip olduğu Türkiye'de, bankaların dolandırıcılık izleme ve önleme yöntemlerini oldukça etkin bir şekilde uygulaması ve kartlı ödeme sektörü alt yapısının oldukça gelişmiş olması sayesinde dolandırıcılık rakamları en alt seviyelerde seyrediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Kurt 6 yıl önce Şikayet Et
    İnteraktif olan ve olmayan tüm bankacılık sistemlerinin tamamı istisnasız yahudi şirketlerine ait. Yani bol komisyon elde ettiler.
    Cevapla