Albayrak talimatı verdi! 1780 yer kapatıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hayata geçirdiği yeni modelle madenlere yönelik denetimlerini artırdı. Bakanlık bu kapsamda bin 780 madenin faaliyetlerini durdurdu.

Albayrak talimatı verdi! 1780 yer kapatıldı
Albayrak talimatı verdi! 1780 yer kapatıldı
GİRİŞ 18.11.2017 10:56 GÜNCELLEME 18.11.2017 16:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bakan Berat Albayrak'ın talimatıyla sil baştan ele alınan maden denetimlerinde ilk sonuçlar alınmaya başlandı.

Ağustostan itibaren hayata geçirilen "Risk Yönetimi Yol Haritası" kapsamındaki denetimlerde, madenlerdeki güvenlik risklerine ve eksiklere müsamaha gösterilmedi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ekiplerince, bu süreçte 5 bin 467 maden sahası denetlendi, 258 kömür madenine faaliyet durdurma cezası verildi.

Toplamda ise yapılan denetimler sonucu bin 780 maden işletmesinde faaliyet durduruldu.

Bakanlık, işletme faaliyeti açısından tehlikeli durumlar tespit edilmesi, ruhsat sahası için daimi nezaretçi atanmaması, ÇED, mülkiyet, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı gibi izinlere sahip olunmaması durumlarında "üretim veya madencilik faaliyetlerini durdurma" cezalarını uyguladı.

Maden ocaklarını işletme güvenliği açısından tehlike içeriğine göre üçe ayıran bakanlık, yılda bir kez denetlenmesi gereken madenleri risk gruplarına göre “kırmızı, sarı ve mavi” renkli gruplara ayırmış, ve her risk grubunu ayrı sıklıklarda denetlemeye başlamıştı.

Yeni modelde kırmızı grup yılda 4 kez, sarı grup 2 kez, mavi grup ise bir kez denetlenmeye başlanmıştı.

Denetimler artacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine göre, denetimler 2018'de artarak devam edecek.

Bu kapsamda 69 yeni yer altı maden uzmanı istihdam eden MİGEM, uzmanları ruhsat sahalarında inceleme ve denetim işlerinde görevlendirmeye başladı.

MİGEM’in yıl sonuna kadar 6 binden fazla denetimi tamamlaması öngörülüyor. 2018 için ise en az 7 bin sahada denetim hedefi konuldu.

Bakanlığın yeni denetim modelinde uygulamaya geçirdiği bir ilk de baskın denetimler oldu.

Bakanlık, yeni dönemde yüksek risk grubundaki sahalara habersiz ve anlık baskın denetimler gerçekleştirmeye başladı. Bu uygulamayla madenlerde güvenlik önlemlerinin dönemsel değil, kalıcı hale getirilmesi ve risk barındıran madenlerin en iyi şekilde tespit edilerek işletme güvenliği açısından tehlike içermeyecek şekilde yapılanmasının sağlanması amaçlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • bilal 6 yıl önce Şikayet Et
    Meclis ne işe yarar kanun çıksın hepsini toptan kapatalım tüccar vekiller her madeni ithal etsinler çin malı ithal edelim.Maden önemli Samandan Saman Bile geldi..
    Cevapla
  • kantaroğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    ne diyorsun sen yaa değişik
    Cevapla
  • Stop 6 yıl önce Şikayet Et
    kapatmak durdurmaktir, yetmez..maden gibi degerli bir isi kafana gore nasil acarsin? vatana ihanettir, acilan yerdeki madenlerin kime nereye satildigini nerden biliyoruz? madeni acan ve isletenlerin vatan hainliginden cezalandirilmasi lazimdir..
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten kapandimi acaba? bir ay sonda gizlice gidip incelemek lazım. bir çoğu zaten kaçak çalışıyor.
    Cevapla
  • birisinin arkadaşı 6 yıl önce Şikayet Et
    işkazaları ile ilgili İş güvenlik uzmanları bakanlıktan ücretini almalı işverenler de çalışan kişi başına ücretini sisteem yatırmalı. madenlerin kapatılması değil ıslah edilerek güvenli bir şekilde çalışması önemlidir
    Cevapla
  • Maçkalı 61 6 yıl önce Şikayet Et
    Zonguldak daki kaçak madenleri de kapatın hırsızlık devam ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle