'HAK' resmen yürürlüğe girdi

Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

'HAK' resmen yürürlüğe girdi
'HAK' resmen yürürlüğe girdi
GİRİŞ 18.11.2017 09:39 GÜNCELLEME 18.11.2017 16:03
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin dünyadaki helal ürün pazarından pay alması için oluşturulacak Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), Türkiye ve yurt dışında helal uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşların akredite edilmesini sağlayacak.

Kanuna göre, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslarası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslarası alanda kabul edilmesini sağlamak amacıyla Helal Akreditasyon Kurumu kurulacak. Kurum, idari ve mali özerkliğe sahip olacak.

Ekonomi Bakanlığı tarafından kurulacak HAK, Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olacak. Kurum, Türkiye ve yurt dışında helal uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşlara helal akreditasyon hizmeti sunmak, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleyerek, uygulamakla görevli olacak.

HAK, faaliyet alanı kapsamında, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri nezdinde Türkiye'yi temsil etmek, bunlara üye olmak, yönetimlerinde görev almak veya bu kuruluşlara merkezi olarak hizmet vermek, akreditasyon kuruluşu bulunmayan ülkelerdeki helal akreditasyonla ilgili kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kurmak gibi görevleri de yerine getirecek.

HAK tarafından, halel akreditasyon konusunda her türlü bilimsel ve teknik inceleme yapılacak, helal akreditasyonun önemini artırıcı eğitim, araştırma, seminer gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.

Kanuna göre, HAK, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği faaliyetleri icra edemeyecek, verdikleri hizmetleri sunamayacak, bir helal uygunluk değerlendirme kuruluşunda hissedar olamayacak ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti veremeyecek.

HAK, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve Genel Sekreterlik olmak üzere üç organdan oluşacak. Yönetim kurulu, başkan ve dört üye olmak üzere Ekonomi Bakanı'nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanan toplam 5 üyeden oluşacak. Yönetim Kurulu üyeleri, iki üye kamu kurum ve kuruluşlarından, iki üye de özel sektörden olmak üzere Danışma Kurulu üyeleri arasından atanacak. Başkan, Danışma Kurulu üyesi olup olmadığına bakılmadan, kamu görevlileri veya uhdesinde herhangi bir kamu görevi bulunmayanlar arasından atanabilecek.

Danışma Kurulu'nda ilgili bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri yer alacak. HAK'ın yurt dışında akreditasyon hizmeti vermesi için yurt dışı ofisler de açılacak. Yurt dışı ofisler, Ekonomi Bakanı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla kurulacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Mahmut Akar 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal size
    Cevapla
  • PaYiTaHT 6 yıl önce Şikayet Et
    cok sukur
    Cevapla
  • Orhan Ates 6 yıl önce Şikayet Et
    Bravo, akrediteyi herkes ne oldugunu biliyordur kesin.
    Cevapla