2018 maaşlar ne kadar zamlanacak? En yüksek zam alan sektör...

Özel sektör maaş zamları büyük oranda belli oldu. 2018 yılına az bir zaman kala yeni yılda çalışan vatandaşlar maaşlarına gelecek zam oranlarını merak ediyor. Peki, 2018 özel sektör maaş zam oranları ne kadar olacak?

2018 maaşlar ne kadar zamlanacak? En yüksek zam alan sektör...
2018 maaşlar ne kadar zamlanacak? En yüksek zam alan sektör...
GİRİŞ 19.01.2018 14:27 GÜNCELLEME 19.01.2018 14:27
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Özel sektör insan kaynakları yöneticilerinden birebir alınan veriler doğrultusunda zam oranları öngörüsünde bulunan Korn Ferry Hay Group, her yıl gerçekleştirdiği Ücret ve Yan Haklar" araştırmasının sonuçları geldi. Büyük ölçüde geçerliliği olan tahminler, özel sektör çalışanlarının yüzünü güldürecek. Peki, 2018 özel sektör maaş zam oranları ne kadar?

ÖZEL SEKTÖR MAAŞINA YÜZDE 11 ZAM!

Korn Ferry Hay Group’un Aralık ayında gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye genelinde 2018 yılında maaşlarda yüzde 11 artış beklendiğini ortaya koydu. Korn Ferry Hay Group’un Kasım ayında gerçekleştirdiği araştırmada ise bu oran yüzde 10 olarak tahmin ediliyordu. İki araştırma arasında ortaya çıkan farklılığın, enflasyon beklentilerinde son dönemde yaşanan artıştan kaynaklandığı belirtildi. Araştırma, şirketlerin yıllık enflasyon beklentilerinin artmasına bağlı olarak maaş zamlarını revize ettiklerini gösterdi.

KASIM AYI VERİLERİ YÜZDE 10 DİYORDU

Korn Ferry Hay Group tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre, 2018 yılı özel sektör maaş zam oranı yüzde 10 civarındaydı. Türkiye ekonomisinin önde gelen yerli ve yabancı bin 578 şirketinin insan kaynakları yöneticileri ile birebir görüşmelerle topladığı güncel veriler baz alınarak gerçekleştirilen araştırmasının sonuçları; yerli ve yabancı şirketlerin bu yıl aynı oranda maaş artışına gideceğini ortaya koyarken, aynı zamanda zamların iş alanlarına göre farklılık gösterdiği de belirtildi. 

Türkiye ekonomisinin önde gelen yerli ve yabancı 390 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, önümüzdeki yıl en çok hangi sektörlerin maaş artışına gideceği, hangi sektörlerin ise maaş artışında biraz daha geride kalacağını da net bir şekilde ortaya koydu. Buna göre Otomotiv Ana Sanayi yüzde 13 ile en yüksek zam oranını yapacak sektör olurken, kimya, enerji dağıtım ve perakende, otomotiv yan sanayi, metal, sigorta ve teknoloji Türkiye ortalamasının üzerinde zam yapmayı planlayan sektörler oldu.

EN YÜKSEK ENERJİYE EN DÜŞÜK ÇAĞRI MERKEZLERİNE

Ulusal ve uluslararası katılımla elde edilen ankete göre; özel sektörde son yıllarda en çok maaş artışı gösteren alan enerji dağıtım ve perakende. Yüzde 11,7 ile en yüksek rakama sahip olan enerji sektörünü takip eden birimler ise savunma sanayi, petrokimya ve gaz, lastik üretimi, madencilik ve liman olarak görülüyor. Bunun yanında en düşük maaş zammına sahip olacak sektörler ise yüzde 9 oran ise emeklilik-hayat sigortası ve çağrı merkezi sektörleri.

özel sektör maaş zammı

ENFLASYONUN SEKTÖREL ETKİSİ

Bu yıl baz ücret artış bütçesinde belirgin farklılaşmanın olmadığına dikkat çeken Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, “Geçmiş yıllarda sektörler arasındaki ücret artışına ayrılan bütçeler yüzde 5 ile yüzde 10 arasında, daha net ifadeyle iki kata kadar değişirken bu yıl bu dağılımın yüzde 9 ile 12 arasında olduğunu gözlemlediğimizde sektörler arasındaki temel ücret farkların azalacağını öngörebiliriz. Buna ek olarak içinde bulunduğumuz dönemde yönetim kurullarının ana önceliği olan karlılığı destekleyecek şekilde, insan kaynakları politikalarında performans yönetimine daha fazla önem verileceğini ekleyebiliriz." 

Araştırma dahilindeki şirketlerden bazıları boş kadroların doldurulamadığını ifade ederken, bazı bölümlere de talep fazlasının olduğunu dile getirdi. İstihdam edilecek kişinin bulunamadığı pozisyon olarak Bilgi Teknolojileri alanı işaret edilirken; talep fazlası en çok olan pozisyon ise Finans ve Muhasebe olarak kaydedildi.

YORUMLAR 5
  • Mutlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde on açıklar ama yüzde üç nasıl olacak?
    Cevapla
  • Arda 6 yıl önce Şikayet Et
    özel sektör memurdan iyi zam alıyor
    Cevapla
  • yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    espri yapmıyorsun galiba
    Cevapla
  • ak fedai 6 yıl önce Şikayet Et
    Şükürler olsun. Ekonomimiz kötü olsa bu zamlar yapılabilir miydi? Son zamanlarda ekonomimizle ilgili olumsuz algı operasyonları yapıyorlar. Bu onlara güzel bi cevap olmuştur. Durmak yok yola devam.
    Cevapla
  • YLDS YUSUF 6 yıl önce Şikayet Et
    Verilen zamanlar geri senden fazlasıyla alınıyor bende bunu belirtmek isterim bu hafta elektrik,su,doğalgaza zam geldi neden yıl başında zam olacak millet aaa maaşim arttı zam oldu diye sevinecek. Ama bilmiyolarki aldıkları kadar fazlasının gittiğini.
    Cevapla