Asgari ücret son dakika! 2018 asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret karşılığı çalışan milyonlarca çalışan asgari ücret yeni yıl zamlarını merakla bekliyor. Peki, 2018 asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2018 Ocak asgari ücret kaç TL'ye çıkacak? AGİ nedir, nasıl hesaplanır? Görüşmeleri başlayan asgari ücrete ilişkin ayrıntılar haberimizde..

Asgari ücret son dakika! 2018 asgari ücret ne zaman açıklanacak?
Asgari ücret son dakika! 2018 asgari ücret ne zaman açıklanacak?
GİRİŞ 29.12.2017 16:05 GÜNCELLEME 08.03.2018 17:20
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesi gazetecilerin asgari ücret alan vatandaşların vergi dilimine girmesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Vergi dilimine girmeyen asgari ücretliler için çalışmaların Ağustos ayı itibariyle başladığıni ifade eden Sarıeroğlu, asgari ücrette asgari geçim indirimi ödenmesi hususunda da önemli açıklamalarda bulundu. Sonrasında yapılan açıklama ile Aralık ayı itibariyle asgari ücret yıl başı zamları görüşmelerinin başladığı duyuruldu. Bu doğrultuda 2018 asgari maaşı kaç TL olacak? 2018 asgari maaş brüt maaş ne kadar? AGİ ödemesi nedir ve kimlere yapılır? İşte, 2018 Ocak asgari ücret son dakika...

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN TARİH BELLİ OLDU!

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2018 asgari ücret zammı için beklenen tarih belli oldu. Asgari ücret zammı için nihai karar 29 Aralık'ta gerçekleşecek olan 4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından açıklanacak. Son olarak 22 Aralık Cuma günü 3. toplantısını gerçekleştiren komisyon, toplantıda asgari ücret zammı hakkında karara varamamıştı. Bu tarihten bir hafta sonra toplanacak olan komisyon 29 Aralık Cuma günü asgari ücret için belirlenen rakamı paylaşacak.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Başbakan Yıldırım asgari ücret konusunu görüşmek üzere Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile bir araya gelecek. Bugün gerçekleştirilecek görüşmede önümüzdeki günlerde açıklanacak olan 2018 yılı asgari ücret kararının gündemde olması bekleniyor

Asgari ücrette Türk-İş'in teklifi bin 893 lira olması yönünde iken, DİSK'in teklifi de 2 bin 300 lira. Hükümetin masasında da hangi ücret olacağı merak ediliyor. Başbakan Yıldırım, daha önce yaptığı açıklamada asgari ücretin en az enflasyon kadar olacağını söylemişti ve hesaplamalara göre bu da bin 600 TL'ye tekabül ediyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK GÜN! GÖZLER İŞVERENDE

Asgari ücret görüşmelerinde 3.toplantı bugün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK)'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Bir önceki görüşmede işçi sendikalarının teklifi dinlenirken, bu görüşmede işverenlerden teklif beklenecek. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanacak komisyonda, işçileri temsil eden Türk-İş heyetine Nazmi Irgat, işverenleri temsil eden TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık edecek. 

Türk-İş'in ev sahipliğinde geçen hafta yapılan ikinci toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanları, bir kişinin asgari geçim endeksinin Kurum tarafından bin 893 lira 90 kuruş olarak hesaplandığını Komisyonla paylaşmıştı. Türk-İş ise bu rakam üzerinde mutabık olmak üzere adım atmıştı. 

BAKAN SARIEROĞLU, "POZİTİF HAVA UYANDIRACAK BİR RAKAM..."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda yaptığı açıklamada asgari ücretle ilgili çok önemli açıklamada bulundu. Sarıeroğlu açıklamasında, "(Asgari ücret) Yılın  sonunda pozitif hava uyandıracak, etki yapacak bir rakamı Allah açıklamayı nasip  eder inşallah. Bu hafta açıklayacağız, 1 Ocak itibarıyla da uygulanmaya başlayacak." sözlerine yer verdi.

TİSK'İN TALEBİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret Komisyonu; 22 Aralık günü 3.kez toplandı. TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmelerde Türk-İş'in talep ettiği rakam uygun bulunmadı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) “Türk-İş’in talebi Türkiye gerçeklerine uygun bir rakam değil” açıklamasını yaparak önerilen rakama karşı çıktı.

İşverenler asgari ücretin yılın tamamı yerine altışar aylık dilimler halinde belirlenmesini isteyerek, yeni asgari ücrette enflasyon verileri dışında işsizlik oranları, ekonomik riskler ve rekabet gücünün de dikkate alınması gerektiği görüşünde olduklarını belirtti.  

"ENFLASYONUN ALTINDA ÜCRET YOK"

Başbakan Binali Yıldırım Bangladeş ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada asgari ücret konusuna değindi. "Hükümetimiz hiçbir zaman enflasyonun altında ücret vermedi diyen Yıldırım en iyi rakam üzerinde mutabakata varılacağını belitti. İşte, Başbakan Yıldırım'ın dakika açıklaması;

"Asgari ücret yeni sene girmeden önce işçi-işveren ve hükümet ilgili bakanlığımız arasında yapılan müzakerelerle belirleniyor. bu noktada TÜRK-İŞ teklifini sundu, DİSK de teklifini sunacak daha sonra taraflar bir araya gelecekler, en uygun şekilde tarafları bakanlığımız bir araya getirecek. En iyi şartlardan ne gerekiyorsa bu rakam üzerinde mutabakata varılacak. Hükümetimiz yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir. Bu sefer de aynı şekilde makul olan, ülkenin şartlarını da dikkate alarak en uygun şekilde sonuçlandıracak." dedi.

2018 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeyeceğini belirtmişti. Buna göre GVK Geçici 87'nci madde ile sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere ödenen 1.404,06 TL net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutarı, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Sonuç olarak Eylül ayından itibaren Torba kanun yasalaşacağı tarihe kadar asgari ücret 1.404,06 liranın altında kalacak. Ücret bordroları mevcut gelir vergisi dilimlerine ve AGİ hesaplamasına göre yapılacak. 

Mevcut durumda asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira. 2018’de ne kadar artacağına dair bir açıklama bulunmuyor ancak geçen seneki oranlar çerçevesinde artarsa 1.510 lira civarlarına yükselmesi öngörülüyor. 

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE İKİNCİ TUR

İŞÇİ, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını 15 Aralık Cuma günü gerçekleştirdi. Toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaştı. 

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.Toplantıda, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri komisyon ile paylaşıldı.

TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET TALEBİ BİN 893 TL

Önümüzdeki günlerde de devam edecek Komisyon toplantıları ile 2018 yılında uygulanacak asgari ücretin 31 Aralık 2017 öncesi netlik kazanması öngörülüyor. Mevcut durumda bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 1,404 lira olarak uygulanan asgari ücret için sendikaların talepleri de gelmeye başladı. Asgari ücret görüşmelerine ev sahipliği yapan Türk-İş asgari ücret için taleplerinin 1,893 TL olduğunu açıkladı. 

ARALIK AYI SONUNDA BELLİ OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bakan Sarıeroğlu, asgari ücret görüşmeleri ve işçi kesiminden gelen taleplere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu;

"En doğru sonuç için garantör olacağız. İşçi ve işverenlerden fedakarlık veriyoruz. İnşallah bu yılki toplantımızda ülkemiz için ortak bir sonuçta karar kılacağımızı umuyorum. Tespit edilecek ücretin toplumumuzun tüm kesimlerine hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Aralık ayının sonunda tüm kesimleri memnun edecek rakamı açıklarız" dedi.

Sarıeroğlu, "Son 15 yılda asgari ücret oransal bazda reel artış yüzde 83, nominal yüzde 662 oldu. 2002'de 184 lira olan asgari ücreti bin 404 liraya yükselttik. Asgari ücretin tüm kesimlerinin kazanacağı bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum" diye konuştu. İşçi kesimi talep listesiyle masaya otururken, işveren ise asgari ücrete teşvikin sürmesini istedi. Pazarlıklar aralık sonuna kadar sürecek ve yıl sonunda yeni asgari ücret belirlenecek.

jülide sarıeroğlu asgari ücret

İŞÇİLERDEN 9 ÖNERİ VAR

  • Geçim şartlarına uyulmalı.

  • İnsanlık onuruyla bağdaşacak bir tutar olmalı.

  • Hesaplamalar da TÜİK verileri kullanılmalı.

  • Net harcama tutarı, işçinin eline net geçecek biçimde düzenlenmeli.

  • Asgari ücret, ayrım yapılmadan tek olarak belirlenmeli.

  • Sosyal bir ücret olmalı.

  • Gerekli bir iyileştirme ayrıca eklenmeli.

  • Refahtan pay verilmeli.

  • En düşük memur maaşı dikkate alınmalı.

BAKAN SARIEROĞLU'NDAN ASGARİ MAAŞ AÇIKLAMASI

Asgari maaş ve vergi dilimine girmesi konusunda daha önce yapılan çalışmalardan da bahseden Bakan, asgari ücretin ülkemiz açısından da hassas bir konu olduğunu bildirdiği açıklamasında, “Başbakanımızın asgari ücret tespit edildiği zaman yılbaşında zaten bir açıklaması vardı. ‘Asgari ücretli kardeşlerimiz ocak ayında ne alıyorsa aralık ayında da bu ücreti net olarak almaya devam edecekler’ diye. Bugüne kadar AK Parti olarak bütün verdiğimiz sözlerin arkasında durduk. Asgari ücret konusu da ülkemiz açısından hassas bir konu” dedi.

TORBA YASA KARARI, BİN 404 LİRANIN ALTINA DÜŞMEYECEK

Dün gece yarısı meclisten geçen kanun tasarısına göre, asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek. Asgari ücretlinin maaşının düşmemesi için asgari geçim indiriminde iyileştirme yapılacak. Yasayla beraber, çalışanların ücretlerinin 2017 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında bin 404 liranın (net asgari ücret) altına düşmesi nedeniyle ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na geçici madde eklendi. Buna göre, gerek bekar ve çocuksuz asgari ücretliye, gerekse net ücreti bin 404 liranın altına düşecek ücretlilere, elde edecekleri net ücretleri bin 404 lirayı tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK GÜN BELLİ OLDU!

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret konusunun görüşüleceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı günleri belli oldu. Komisyon ilk toplantısını cuma günü saat 10.00’da yapacak. Toplantıya işçi, işveren ve hükümet temsilcileri katılacak. Komisyonun Aralık ayı boyunca süren toplantıları sonrasında, mevcut durumda bin 404 TL olan asgari ücretin 2018 zammı hususu görüşülecek.

naci ağbal

BAKAN AĞBAL'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, milyonlarca asgari ücretle çalışanı etkileyecek asgari ücret görüşmeleri için komisyonun toplanmasına günler kala devlet desteğiyle ilgili açıklama yaptı. Bakan Ağbal 2018 yılında asgari ücrette işverene yönelik devlet desteği öngörülmüyor dedi. İşverenleri üzecek bu açıklamda Ağbal, 2 yıldır verilen asgari ücret desteğinin artık olmayacağını söyleyerek, “1 Ocak’tan 2018’den sonrası için öngörü yok. Geçici olarak bir defalığına getirmiştik” dedi. 2015 ve 2016 sezonunda verilen destek, 2016 yılı itibariyle brüt 3 bin 300 TL’ye kadar olan maaşlar için işverenlere 100 TL şeklindeydi. Bu düzenlemeden yaklaşık olarak 11 milyon çalışan faydalanıyordu.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE EL KOYAN PATRON YANDI!

Çalışanlara ödenen asgari ücretten kesinti yapmak amacıyla, asgari geçim indirimi ödemesini kesen patronlara ilişkin de yaptırımların artacağına işaret etti. Yapılan kesintiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Sarıeroğlu,  Çalışanın 'asgari geçim indirimine' hileli şekilde el koyan patronlar yandı. Çalışana "asgari geçim indirimi" ödemeyerek asgari ücretin altında ücret veren işletmelere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacağını ifade etti. 

Bu konuyla alakalı olarak bakanlığa gelen ihbar, şikâyetler doğrultusunda program dışı teftişler yapıldığı belirtildi. AGİ ödemesi mevzusunda en çok ihlal yapılan alanlar tekstil, inşaat sektörü ağırlıklı olmak üzere işletmelerin işçilere ek kart çıkartarak, asgari geçim indirimi ücretini ödemeyerek buraya yatırdığı belirlendi.  Asgari ücret ödemeyen ve eksik ödenen her işçi başına ise, aylık 162 lira ceza kesiliyor.

AGİ NEDİR? 

Asgari Geçim İndirimi medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

asgari geçim indirimi tutarı

AGİ NE KADAR OLACAK?

2018 yılı itibariyle her maaş ve ek ödemeye gelecek olan zam, asgari ücrete de gelecek. Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Asgari ücret, artış geçen yılki gibi yüzde 8 olursa, brüt bin 919 lira 70 kuruşa çıkacak. Buna bağlı olarak da en düşük asgari geçim indirimi tutarı 133,31 liradan 143,97 liraya ulaşacak. En yüksek tutar ise 226,63 lira yerine 244,76 lira olacak. 

agi ne kadar

AGİ NASIL HESAPLANIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranların toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.

YORUMLAR 140
  • Emrah 5 yıl önce Şikayet Et
    1604 lira neyimize yetmiyor sizde biraz sukredelim
    Cevapla
  • Serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    AsGari ücret le çalışan sayısı 6 milyon sandıkta ağırlığı yok herhalde iktidar partisi önemsemiyor bunların büyük çoğunluğu iktidara oy vermiyor sanırım 6 milyonda emekli vatandaş var ama bunların kacı düşük maaş alıyor
    Cevapla
  • Zeki 5 yıl önce Şikayet Et
    1kutu mama 100tl 1000tl kira şükür insanlar ölsün
    Cevapla
  • adanalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bukadar suç oranının artmasının sebebi hep madi sıkıntılar suriyelere yaptıgınızın yarısını bizlere yapsanız yeterli ne yapak sastık kaldık allahım hepimize yardım etsin
    Cevapla
  • ak adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis te buna el atmassa bitmişiz agi içinde 1600 kime yeter patronlar saltanat sürsün biz sefalet adalet bumu o bakan o sendika başkanları bu ücretle geçinebilirmi 1 ay reisimiz el ay lütfet Allah var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle