Maaşlardaki zam pazarlığı başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayının ilk haftasında toplanacak.

Maaşlardaki zam pazarlığı başlıyor
Maaşlardaki zam pazarlığı başlıyor
GİRİŞ 16.11.2017 12:43 GÜNCELLEME 16.11.2017 12:43
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, aralık ayının ilk haftasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Bakanlıktaki toplantının ardından Türk-İş ve TİSK'in ev sahipliğinde de toplantılar yapacak Komisyon, son toplantısını aralık ayı bitmeden Bakanlıkta yaparak 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, yıl sonu enflasyon oranı ile bir işçinin net yaşam maliyetini gündeme getirecek, işverenleri temsil eden TİSK ise devletin işverenlere işçi başına verdiği aylık 100 liralık asgari ücret desteğinin 2018'de devam ettirilmesini isteyecek.

Asgari ücret nasıl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Mevcut asgari ücret net bin 404 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

YORUMLAR 23
  • Sakaryalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Açlık sınırı ve geçim sınırı ücretleri belli ama ücret 1404 TL bu ne perhiz bu ne lahana turşusu işçi ve emekli adam gibi zam bekliyor yoksa 2019 da hayal olursunuz
    Cevapla
  • Muhammet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir çalışanın eline geçecek net maaş en az 3.000 TL. olması gerek. Asgari ücret 1.404 TL, ortalama bir ev kirası 700-800 TL. Bu insanlar ne yiyip ne içiyor diye hiç mi düşünmezler. Bu millet herşeyin en iyisine layık, herşeyin en güzelini hak ediyor. Zenginler daha zengin olacak diye bu aziz millete sefalet çektirmeyin. İnşAllah gerçek manada bir ücret artışı olur.
    Cevapla
  • Memur 6 yıl önce Şikayet Et
    resmi kurumlarda beş kuruşluk iş yapmayan hatta çoğu iş yerine dahi gelmeyen çoğunun otuz yıldan fazla hizmeti olan mühendisten daha fazla maaş alan eski içiler için Devlet bir çözüm bulmayacak mı daha ne kadar bekleyecek
    Cevapla
  • enişte 6 yıl önce Şikayet Et
    net 110-120 lira zam yapılacağı belli zaten. Boşu boşuna polemik çıkarıyorlar
    Cevapla
  • Adil düzen 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir öğretmen olarak günümüz şartlarında asgari ücretin minimum 2000 tl olması gerektiğine inanoyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle