Japon devi Türkiye'ye pişmanım dedi!

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ 'pişmanım, dedi. Türkiye pazarında rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle Rekabet Kuruluna başvurdu.

Japon devi Türkiye'ye pişmanım dedi!
Japon devi Türkiye'ye pişmanım dedi!
GİRİŞ 15.11.2017 11:57 GÜNCELLEME 15.11.2017 12:00
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurumu, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası dev bankaların kendi aralarında anlaşarak Türk firmalarına yüksek faizle kredi verdikleri iddialarının soruşturma sürecini tamamladı. Soruşturma ve inceleme öncesinde Japon devinin pişmanlık yasasından yararlanıp itirafta bulundu. Bunun üzerine Rekabet Kurumu harekete geçti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Soruşturmayı yürüten Rekabet Kurumu uzman heyeti, aralarında ABD, Almanya, Fransa, Japonya ve İngiltere merkezli uluslararası finans devlerinin olduğu toplam 8 bankaya ağır ceza kesilmesi için Rekabet Kurulu'na rapor sundu. Rekabet Kurulu, 20 Nisan 2016 tarihinde aldığı kritik bir kararla Türkiye'deki şirketlere kredi sağlayan uluslararası düzeydeki 13 banka hakkında, kredilerin faiz ve vadeleri konusunda kendi aralarında bilgileri paylaştıkları böylece rekabete aykırı hareket ettikleri iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi.

Soruşturmayı yürüten Rekabet Kurumu heyeti, yaklaşık 19 aylık incelemenin sonucunda 13 bankadan 8'inin rekabet kurallarını ihlal ettikleri sonucuna vardı ve söz konusu 8 bankaya yıllık cirolarının yüzde 2 ila yüzde 4 oranında ceza kesilmesi talebini Rekabet Kurulu'na sundu.

NET BİLGİ YOK

Soruşturma heyeti raporunda, banka personelinin kredi bilgilerini aralarında paylaştıkları, rekabeti kısıtlayıcı amaç taşıyan 8 ayrı, ikili anlaşma yaptıklarını ve uyumlu  eylemde bulunduklarını, bu eylemlerin de cironun yüzde 2 ila yüzde 4 aralığında idari para cezasını gerektirdiğini bildirdi. Cezanın bu bankaların uluslararası ciroları mı yoksa Türkiye ciroları üzerinden mi hesaplanacağı konusunda net bilgi verilmedi.

İTİRAFLA CEZASI SIFIRLANDI

Bankalar ile ilgili incelemenin 29 Kasım'da karara bağlanması bekleniyor. Soruşturma heyeti ayrıca Japon Mitsubishi Bank'ın pişmanlık yasasından yararlanıp soruşturma sürecine bilgi sağladığını, bu nedenle cezasının yüzde 100 oranında indirilmesini, yani cezanın tamamen sıfırlanmasını da Rekabet Kurulu'na iletti.

YORUMLAR 13
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Cok iyi bir ceza kesilmeli hicbiri dukkan kapatip gitmek dunyanin hicbir yerinde turkiye deki gibi para ve faiz kazanamazlar. Abd herseye ceza uyguluyor ab uyguluyor odesinler.
    Cevapla
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize bankalar hep darbe vurmuştur. Kardeşim paramı ben cebimde kendim taşırım. Sağol. Çok paraya ise sadece devlet sahip çıksın. Devlet aciz ise vay halimize!
    Cevapla
  • Yasin 6 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca Rotschild abiniz kendi bankası olan mitsubishiye dokundurmadan sessiz sedasız operasyon yaptı ve diğerlerini egale etti
    Cevapla
  • Sensoykırımyaptın 6 yıl önce Şikayet Et
    Adamı yanlış kelime kullandı diye eleştirdin de sen ne yaptın bi de ona bak.Bi tane düzgün cümle kullanmamışsın .
    Cevapla
  • turkceyi katlettiniz 6 yıl önce Şikayet Et
    ekarte etti diyecektin galiba..! yani uzaklastirdi kenara itti gibi anlamlari olan fransizac kokenli olan kelimeyi, tukce kelime kullanmiyorsun, tama! bari yabanci kelime kullanareken dogru yerde kullanin egale etmek esitlestirmek ayni hizaya gelmek demek fransizca..
    Cevapla
  • oğuz 6 yıl önce Şikayet Et
    hcbc citibank commerzbank bunlardan sanırım
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bankacılıktaki fetö cüler de temizlensin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle