Bakan açıkladı! Sıfır faizle kredi verilecek

Et ithalatındaki artış hükümeti harekete geçirdi. Küçük işletmelere sıfır faizle kredi verilecek. Eğer ahır yoksa ahırı da devlet yapacak. Hayvan sayısı artacak, ithalat azalacak

Bakan açıkladı! Sıfır faizle kredi verilecek
Bakan açıkladı! Sıfır faizle kredi verilecek
GİRİŞ 10.11.2017 06:03 GÜNCELLEME 10.11.2017 06:05
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Türkiye, 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 aralığında, 1 yılda 41 bin ton karkas et ithal etti. Buna karşılık 20 Temmuz-31 Ekim 2017 aralığındaki 4 aylık süreçte ithal edilen karkas et miktarı 33 bin tonu geçti. Bir yıl ile 4 aylık süreç karşılaştırıldığında hızla artan kırmızı et ihtiyacı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Ak Parti grup toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yeni bir proje açıkladı. ‘Ucuz et’ projesiyle kamuoyu gündeminde olan bakanlık, 81 ildeki ‘küçük aile işletmelerine’, destek verecek.

Sürekli artıyor

Bakan Fakıbaba sunumda, üretimin artırılması, küçük aile işletmelerinin rehabilite edilmesi kapsamında yapılacak destekleri açıkladı. 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 arasında 500 bin büyükbaş ile 41 bin ton et ithal edildi. 20 Temmuz-31 Ekim 2017 arasında ise 150 bin büyükbaş ile 33 bin ton et ithalatı yapıldı. Artan kırmızı et talebinin karşılanması amacıyla aile işletmelerine destek verilmesi planlandı. Bakanlığın artan et ihtiyacı üzerine yapacağı yeni çalışmaları arasında, “besili hayvan ithal etmek, hayvan hastalıkları ile etkin mücadele ederek hayvan ve buzağı ölümlerini azaltmak, küçük aile işletmelerini teşvik kapsamına almak, genç çiftçi uygulamasına devam etmek” yer alacak. ‘Küçük aile işletmelerine destek’ başlığındaki projede öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Desteğin finansmanı için, ‘sıfır faizli kredi’ veye ‘Ziraat Bankası’nın düşük faizli kredileri’ düşünülüyor. Aile işletmelerinin destekten yararlanabilmesi için, damızlık sığırların kaba yem ihtiyaçlarını kendilerinin temin etmesi gerekecek. TÜRKVET’e kayıtlı olacak işletmenin fiziki altyapısına, dağıtılacak hayvanların gelişmesine ve bakımına uygun barınma yerlerinin bulunup bulunmadığına bakılacak. Eğer uygun ahır yoksa, bakanlık ahır yapımını da üstlenebilecek.

3 YILDA SÜRÜ OLUŞACAK

- Proje, 3 yıl sürdürülecek. Damızlık yetiştiriciliği yapan 25 bin işletmede uygulanacak.

- İşletmeye, 5 büyükbaş, 30 küçükbaş hayvan verilecek. 3 yıl sonunda her aile işletmesinde ya 15’er başlık büyükbaş ya da 75’er başlık küçükbaş sürüler oluşturulması hedeflenecek.

- Projenin amacı; et talebini karşılamak, damızlık üretimini artırmak, hastalıklarla etkin mücadele, meraları rasyonel kullanmak, yem bitkisi üretimini teşvik ve ihracat bazlı büyümek olarak belirlendi.

Kadın çiftçilere destek

- Damızlık, besilik hayvan alımı ile yemin temini TİGEM, ESK, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılacak. 

- Sözleşmeli işletmelerin, besi sonunda hayvan kesimleri ESK tarafından yapılacak. 

- ESK, üreticiye kazanç sağlayabileceği fiyattan alım garantisi verecek. Hayvanlar TARSİM’E sigorta ettirilecek. 

- İşletme sahibi kadın ise, SGK kapsamına alınması konusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile karara bağlanacak. 

YORUMLAR 33
  • TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeler bu işe girmeli altyapı belediyelerden teşfik devletten kooperatif modeli ile çalışan belediyeden bu iş için maaş alacak ayrıca yetiştirilen kesilen satılan üretilen her şeyden karını alacak kısacası çalışan kendi adına çalışacak belediyeden askari ücret alacak. Bu durumda hayvancılık teşfik edilir, kırsal göç başlar belediye kooperatif işbirliği büyük ahır hara tesisler oluşmyş olur.
    Cevapla
  • zeki 6 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar çocuklarının hayvan yetiştirmesini istemiyor. Doktor öğretmen olmasını istiyor. Hayvancılık geriliyor. Az olan bir şey pahalıdır. Ticaretin değişmez kuralı. Bence devlet asla teşvik vermemeli. Tembelliğe sebep. Uyanıklar eş dost talan ediyor. Devletten geçinen asalaklar nemalanıyor. Et dışardan ve bol miktarda alınmalı. İnsanımız zeytin portakal ve domates yetiştirmeyi seviyor. Dünyaya yetecek kadar sebze meyve üretebiliriz. Bunları dışarı satmalı. Etide dışardan almalıyız.
    Cevapla
  • Ert68 6 yıl önce Şikayet Et
    Markete yeterli et gelmiyor yarın kuyruklar başlar çözümünü şimdiden bulun bakanım derim sadece duruma bakan bir bakan değilsin seni sevdik çalışkan bakanım başarılarının devamını dilerim
    Cevapla
  • evet_isyan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu bakanı sevdik.. Ancak kredinin doğru yerlere gitmesi lazım. Yine tanıdık eş dost, referansla iş görülürse onca destek çarçur olur. Ayrıca yalandan ahır gösterip destek parasını başka yerlerde kullananlar çok oluyor gerçekten denetim mekanizması iyi olmalı. Biz çoğu zaman devlete kızıyoruz da vatandaşımız bazen devletten daha yamuk. İŞi yapmak yerine yapmadan para almaya bakıyor.
    Cevapla
  • harika 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel gelişme. Allah reisten bakanlarımızdan razı olsun. Burada yazılan olumsuz yorumlara bakmayın vatandaş halinden memnun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle