Nutella'dan Türk fındık üreticilerine kötü haber

Nutella markasıyla dünyanın en büyük fındık alıcıları arasında yer alan İtalyan Ferrero şirketi, Türkiye'ye bağımlılığı azaltmak için yeni tedarikçilere yöneliyor.

Nutella'dan Türk fındık üreticilerine kötü haber
Nutella'dan Türk fındık üreticilerine kötü haber
GİRİŞ 03.11.2017 22:30 GÜNCELLEME 03.11.2017 22:31
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Dünyaca ünlü çikolatalı fındık ezmesi markası Nutella'nın üreticisi Ferrero SpA, fındık tedarikinde yeni pazarlar arayışında.

TÜRKİYE'YE BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN KANADA, ŞİLİ VE AVUSTURALYA'YA YÖNELDİLER

Üretimdeki fındık ihtiyacını büyük oranda Türkiye'den karşılayan İtalyan şirket, Türk pazarına bağımlılığı azaltmak için Kanada'nın doğu bölgelerinden Şili ve Avustralya'ya yeni fındık kaynakları üzerinde çalışıyor.

DÜNYA FINDIK ÜRETİMİNİN YÜZDE 70'İNİ TÜRKİYE YAPIYOR

Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye, 2 milyar 800 milyon dolar değerindeki fındık piyasasının en önemli aktörü. Dünyanın en büyük fındık müşterileri arasında yer alan Ferrero ise kırılgan fiyatlar ve tedarik sıkıntılarının eşlik ettiği piyasada tek üreticiye bağımlılığı azaltmak istiyor.

NUTELLA KANADA'YA ÜÇ ÇEŞİT FINDIK DİKTİ

İtalyan şirketin bu doğrultuda Kanada hükümetiyle Ontario bölgesinde üç çeşit fındığın denenmesi amacıyla proje başlattığı, Kanada'nın projeye 500 bin Kanada doları yatırarak destek verdiği belirtildi. Şirketin Kanada'da şu an ekili olan 161 hektarlık alanı 2027'ye kadar 10 bin hektara yükseltmeyi hedeflediği bildirildi.

FARKLI ÜLKELERDE DE ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Ferrero Kanada şubesinden tarım uzmanı Barb Yates, fındık ekili alanlarını genişletmek için Sırbistan, Şili, Avustralya, Güney Afrika ve ABD'nin New Jersey eyaletinde de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

ŞİLİ'DE ÜRETİM BEŞE KATLANDI

Şilili tarımcılık şirketi Agricola La Campana'nın sahibi Jaime Armengolli de herkesin fındık üretimi için yeni alanlar peşinde olduğunu belirterek, "Hasat iyi, maliyet düşük. Üreticiler son derece iyimser" diye konuştu.

Şili'de ayıklanmış fındık ihracatı resmi verilere göre 2016 yılında önceki yıllara göre beşe katlanarak 6 buçuk tona yükselmişti.

TÜRKİYE'DEKİ FINDIK

Türkiye'de 2014 yılında yaşanan don olayı hasatı vurmuş, fiyatların yükselmesine neden olmuş ve fındık alıcılarında alarm etkisi yapmıştı. Bunun üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatları dengelemek için fındık alımlarına başlamıştı.

TÜRKİYE'DE VERİMLİLİK VE MASRAFLAR SORUNU

Ferrero sözcüsü Francesca Fulcheri, şirket stratejisinin kısa vadeli olaylarla belirlenmediğini belirterek, Türkiye'nin önemli bir fındık tedarikçisi olarak kalacağı beklentisini dile getirdi.

Fındık sektörü temsilcileri, Türkiye'de işletmelerin genelde küçük, iş gücü masraflarının yüksek ve hasatın göreceli olarak düşük miktarlarda olduğuna dikkat çekerek, fındık piyasasındaki küresel genişleme eğiliminin Türk fındık sanayisini gölgelediği görüşünü dile getiriyor.

Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Kadir Durak da Türk fındık sektörünün tehdit altında olduğunu belirterek, verimlilik artırılıp masraflar düşürülemezse durumun kötüye gideceği öngörüsünde bulundu.

YORUMLAR 76
  • G.antep 27 6 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bu markayi almiyorum.gecen yil da icinde palm yagi cikti filan diye haber cikmisti.Hic bakmiyorum bile bu markaya
    Cevapla
  • Şamil 6 yıl önce Şikayet Et
    Nutella yiyenler bu haberi okur umarım. Yerlisi var ve daha güvenliyken içinde yabancı, genetiğiyle oynanmış fındık bulunan nutelli deneni almayın alırlen nereye para gönderdiğinizi düşünün belki birgün hesabı sorulacak bilmiyordum diyemeyeceksin..
    Cevapla
  • Mustafa Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Nutella almamamız gerekiyor!
    Cevapla
  • Kurt 6 yıl önce Şikayet Et
    Yerli malı ne güne duruyor. Sanki içine fındık koyuyor. 300 TL verin Tarım İl Müdürlüğü'nde analiz yaptırın, bakın. Kendi fındığınızı kendiniz ezin, daha lezzetli karışımlar yaparsınız. En azından lezzetli olmasını sağlayan zararlı palmiye yağından kurtulmuş olursunuz.
    Cevapla
  • TRABZONLU 6 yıl önce Şikayet Et
    Nutella zaten piyasadaki tüm fındığı iç ediyor ucuza alıyordu. Sanki para kazandırıyor da bir de şekillere giriyor. Güle güle git nereden alırsan al.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle