Kerkük - Ceyhan hattı için geri sayım!

Irak Petrol Bakanı Luaybi, Kerkük-Ceyhan boru hattının onarımı ve sevkiyatın yeniden başlaması ile ilgili açıklama yaptı.

Kerkük - Ceyhan hattı için geri sayım!
Kerkük - Ceyhan hattı için geri sayım!
GİRİŞ 03.11.2017 15:23 GÜNCELLEME 03.11.2017 15:40

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının hızla onarılmasına önem verdiklerini belirterek, petrol ihracatında tek sorumlu kurumun devlete ait Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) olduğunu ifade etti.

Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Luaybi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ile bir araya geldi.

Luaybi, Kerkük-Ceyhan boru hattının onarımı ve petrol sevkiyatının yeniden başlaması için görevlendirilen teknik heyetin çalışmaları ve saha araştırmalarını yakında tamamlayacağını belirtti.

'VERDİĞİMİZ ÖNEMİ DİLE GETİRDİK'

Irak ile Türkiye arasında konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğüne işaret edilen açıklamada Luaybi'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a, "Türk yönetiminin ikili ilişkilerin geliştirilmesi, özellikle petrol ve enerji alanında iş birliği alanlarının genişletilmesi hususuna verdiği önemden dolayı teşekkür ve övgü mesajı" gönderdiği kaydedildi.

Luaybi, "Bu mesajımızda ayrıca Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatının yeniden başlamasına verdiğimiz önemi dile getirdik. Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatından sorumlu tek kurum SOMO'dur. Hiçbir tarafın Kerkük ve diğer kentlerde petrol sevkiyatıyla ilgilenmesine izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Iraklı Bakan, Türk şirketlerinden ülkedeki rafinerilerin geliştirilmesi, yatırım ve altyapı çalışmalarında geniş katılım arzuladıklarını dile getirdi.

Büyükelçi Yıldız da petrol ve gaz alanında Irak ile iş birliğine değinerek, Kerkük'ten Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatının yeniden başlamasına değer verdiklerini aktardı. Yıldız, "Türkiye, iş birliği alanlarının genişletilmesine önem veriyor" dedi.

KAYNAK: AA