EPDK Başkanı açıkladı! 'Teşvik dönemi bitmiştir'

6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Rüzgarda teşvik dönemi bitmiştir" dedi.

EPDK Başkanı açıkladı!  'Teşvik dönemi bitmiştir'
EPDK Başkanı açıkladı! 'Teşvik dönemi bitmiştir'
GİRİŞ 01.11.2017 12:23 GÜNCELLEME 01.11.2017 17:45

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, rüzgar enerjisinden elektrik üretimini geliştirmek için geçmişte verilen teşviklerin amacına ulaştığını belirterek, "Bugün artık kurulmuş olan bu gücün bizlere memnuniyet verdiğini ve bizleri düzenleme konusunda hakikaten gayretlendirdiğini bilmenizi istiyoruz. Bugün artık teşvikler dönemi bitmiştir. Bundan sonra daha güzel düzenlemeleri daha şeffaf yapmak da elbette bizim görevimizdir." dedi.

Yılmaz, 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin açılışında konuştu.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması yolunda gösterilen çabalara tanıklık etmenin kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirten Yılmaz, "Çok geçmişe gitmemize gerek yok. 10 yıl önce rüzgar santrali kapasitemizin yok denecek kadar az olması böylesi bir toplantıya imkan vermiyordu." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE RÜZGAR EKEN KAZANÇ BİÇİYOR"

Bugün Türkiye'nin, sahip olduğu 48 bin megavatlık potansiyeli doğru şekilde kullanma iradesi ile rüzgardan enerji üretmede hızla ilerlediğini dile getiren Yılmaz, "Deyim yerindeyse bugün Türkiye'de rüzgar eken kazanç biçiyor. Günümüz itibarıyla rüzgar enerjisi, ülkemiz kurulu gücünün yaklaşık yüzde 8’ini, elektrik üretimimizin ise yüzde 6’dan fazlasını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Rüzgarın elektrik üretimindeki payını artırmak için çalışmalara devam edileceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu rakamları daha yükseklere çekme gayretimizi de aralıksız sürdürüyoruz. Bu süreç sonunda yürürlüğe giren yarışma yönetmeliğiyle “eksi teklif fiyatı” piyasamıza girdi. 11 bölgede yapılan yarışma kapsamında 18 projeye toplam 710 megavat kapasite tahsis edildi. Yarışmalar sonucunda bu 18 projeden 5 projeye ve önceden bağlantı bölgelerinde yarışma yapılmayan tekli 3 projeye de ön lisanslarını verdik. İnşallah, yıl sonuna kadar geriye kalan 32 bölgenin yarışmaları tamamlanacak ve bu projelere de önümüzdeki süreçte ön lisanslarını vereceğiz."

Yılmaz, rüzgar enerjisinde yapılan yarışmaların Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedelleri üzerinden eksiltme usulüne göre gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "İlk aşamada rüzgar sektörü bakımından, çoğunlukla yatırım yoğun olmayan bölgelerde yapılan bu yarışmalar sonucunda kazanan tekliflerin ağırlıklı ortalaması kilovatsaat başına 0,76 dolar/cent oldu. Bu rakamın, yarışmalara müteakip yapılan 1000 megavatlık rüzgar YEKA ihalesinde ortaya çıkan fiyat için bir referans fiyat oluşturduğunu da belirtmek istiyorum." dedi.

Piyasa perspektifi açısından bakıldığında eksi fiyat oluşumunun dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Sonuç olarak RES kurulumlarında ciddi bir artış gözlemlendi ve bunun gurur verici göstergesi olarak ülkemiz 2016 yılında RES kurulumunda Avrupa’da 3’üncü, dünyada da 7’nci sırada yer aldı." ifadelerini kullandı.

 "TEŞVİKLER DÖNEMİ BİTMİŞTİR"

EPDK'nın katı ve tepeden bakan bir kurum olmadığını söyleyen Yılmaz, "Bugün artık rüzgarda kurulmuş olan bu gücün bizlere memnuniyet verdiğini ve bizleri düzenleme konusunda hakikaten gayretlendirdiğini bilmenizi istiyoruz. Bugün artık teşvikler dönemi bitmiştir. Bundan sonra daha güzel düzenlemeleri daha şeffaf yapmak da elbette bizim görevimizdir." diye konuştu.

Büyük bir özenle ve çeşitli desteklerle büyütülüp geliştirilen rüzgar enerjisi sektörünün artık, "Biz yeterli gelişim sağladık ve piyasa koşullarında yaşamaya hazırız" mesajını verdiğini dile getiren Yılmaz, "Hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki teşvikler hedefine başarıyla ulaşmıştır. Çünkü teşvikler piyasanın oluşumu ve gelişimini sağlamak için kullanılan araçlardır. Yarışma sonuçları bu araçların belirlenen amaç doğrultusunda doğru ve yeterli şekilde kullanıldığını bizlere ispat etti." dedi.

Yılmaz, yarışmalar sonucunda eksi teklif fiyatlarıyla kapasite tahsisinin piyasa katılımcılarının elektrik piyasasına olan güvenlerinin göstergesi olarak okunması gerektiğini kaydetti.

ELEKTRİKTE RES'LERİN PAYI YÜZDE 10 OLACAK

Türkiye'nin rüzgar enerjisi santral sayısının 186'ya, kapasitesinin de 6 bin 300 megavat düzeyine ulaştığını aktaran Yılmaz, "Mevcut projelerle birlikte önümüzdeki dönemde alınacak önlisans başvurularının bir kısmının da devreye girmesi sayesinde RES’lerin elektrik üretimindeki payının yüzde 10 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Yılmaz 2015 yılında rüzgar enerjisi santrallerine tahsis edilecek 3 bin megavatlık kapasite için ise "Bu kapasite için aldığımız başvuruların süreçleri de ilerliyor. Bütün bölgelerin teknik değerlendirmeleri sonuçlandırıldı. İlerleyen süreçte kalan bölgelerin yarışmalarının hızlı ve sorunsuz bir şekilde sonuçlandırılması için çalışacağız." ifadelerini kullandı

TOLERANS KATSAYISI KONUSUNDA ŞİKAYETLER ALIYORUZ

Geçmişte YEKDEM yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin sektörün daha etkin çalışmasına vesile olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle tolerans katsayısı konusunda bazı şikayetler Kurumumuza ulaştı. Konuya ilişkin bugünlerde kamuoyu görüşlerini topluyoruz, sizlerden de veriye dayalı görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Gerekli değerlendirmeleri hakkaniyetli biçimde yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."