E-ticaret sitelerine izleme sistemi geliyor

E-ticaret sitelerine ETBİS’e (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kayıt zorunluluğu getirilecek.

E-ticaret sitelerine izleme sistemi geliyor
E-ticaret sitelerine izleme sistemi geliyor
GİRİŞ 31.10.2017 11:29 GÜNCELLEME 31.10.2017 11:33

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari elektronik ileti gönderiminin engellenmesi, bu alanda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması amacıyla alıcıların ticari elektronik ileti tercihlerini yönetmelerine imkân veren sistemi oluşturma veya oluşturtma hususunda yetkilendirilecek.

Sistemin oluşturulmasıyla hem vatandaşlar hem işletmeler tek platform üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin süreçleri yönetebilecek. Böylece mevzuata uygun şekilde ileti gönderimi yapılabilecek ve vatandaşların rahatsızlığı en aza indirilecek.

KAYIT ZORUNLULUĞU

Elektronik ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin Bakanlığa bildirimde bulunmasına yönelik yükümlülük getirildi.

Buna göre, Bakanlık tarafından istenilen bilgileri sunmayan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında 5 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Düzenleme, e-ticaretin gelişimini izlemeye ve değerlendirmeye imkân sağlayacak.