Zeybekci'den faiz indirimi önerisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Paranın ilk giriş ve satış maliyetleri arasındaki kamu kaynaklı vergi gibi yükler sıfıra indirilmeli." dedi.

Zeybekci'den faiz indirimi önerisi
Zeybekci'den faiz indirimi önerisi
GİRİŞ 30.10.2017 13:58 GÜNCELLEME 30.10.2017 13:59
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Paranın ilk giriş maliyetiyle satış fiyatı arasındaki fark için çalışma yapılması gerektiğini belirten Zeybekci, "Mevduata ödenen ya da başka şekilde temin edilen paranın giriş maliyetiyle satış fiyatı arasında bir bölüm var. O bölümü oluşturan enstrümanlarda kamunun da maliyeti var; vergiler, harçlar gibi. Paranın ilk giriş ve satış maliyetleri arasındaki kamu kaynaklı vergi gibi yükler sıfıra indirilmeli." diye konuştu.

"Kamu bankaları ön alabilir"

Zeybekci, ekonominin bu kadar rahatladığı bir ortamda karşılık oranlarının da örtülü maliyet oluşturduğuna işaret ederek, "100 lira kredi verirken 10 lirası depo olarak yatırılıyor. Siz bunun da maliyetini ödüyorsunuz. Bu da örtülü maliyet." ifadesini kullandı.

Yüzde 10'luk faizde bir puanın karşılık oranlarından kaynaklanabildiğine dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Vergiler, harçlar indirilmeli, sıfıra yakın hale getirilmeli. Karşılık oranı da makul seviyeye indirilmeli, biraz daha dokunulabilir oraya. Diğer taraftan kamunun maliyetleriyle ilgili yapılabilecek bir bölüm var. Kamu olarak sen bunu yaptıktan sonra tüm bankacılık sistemine 'Karlarınızı da yarı yarıya indirin, siz de fedakarlık yapın.' denebilir."

Karla ilgili kamu bankalarının ön alıp liderlik yapabileceğini vurgulayan Zeybekci, "Kamu bankaları böyle adım atınca diğer bankalar da ister istemez takipçisi olurlar. Şu anda rahatız. Karşılık oranlarıyla ilgili adım atılacak ve hareket edilecek bir bölüm var." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranının AB'deki 25 ülkeden iyi olduğunun altını çizerek, "Hakikaten iyi noktadaysam, bununla ilgili sıkıntılarım yoksa, niye o zaman 2-3 puan daha orada hareket alanımı değerlendirmiyorum, kullanmıyorum. Her şeyi hesaplamamız lazım." dedi.

Bu çalışmanın Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği gibi tarafları olduğunu dile getiren Zeybekci, "Ben sadece önerilerimi söylemekle yetinirim. Maliye Bakanlığı veren taraf olacak. Çünkü 'bunlardan vazgeç' dediğin zaman orada kendi dengelerini kurmak zorunda." diye konuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • halk 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet faizsiz kredi versin ipotek karşılığında , en azindan.memurlara bu imkan sağlanmalı
    Cevapla
  • TURK 6 yıl önce Şikayet Et
    Memur ha. Memlekette başka insan yok sanki. Yattığınız yerden para kazanmaya alıştınız. Birde devletimizin parasını alında daha çok yatarak para kazanın. İlk önce çalışarak para kazanmayı öğrenin. (Çalışan memurlara lafım yok. Çalışanlar kendini biliyor zaten. Alnının teriyle kazanana lafımız yok zaten)
    Cevapla
  • Reis 6 yıl önce Şikayet Et
    Bütün kamuda çalışanların ve emeklilerin aylığını devlet bankalarından verin o zaman ister istemez kredi kartı, kredi vs mecbur çalıştığı bankadan alacak.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Faizle mahvettiniz milleti, yeter artık çözecekseniz çözün bu haram işi.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu işleri düzenleyecek kurumların başındakilerinde hayıflanması hiçte inandırıcı gelmiyor,demek belediye başkanlarından başka kişilerinde değiştirmesi gerekli!
    Cevapla
  • adil 6 yıl önce Şikayet Et
    ben bu sorumluların açıklamasına itibar etmiyorum elinde 3 tane devlet bankası var kardeşim halkı kandırma darbe zamanı ziraat bankası 0,60 a çekti faizi digerleride hemen uydu ozaman sen yapacaksın ki digerleride yapsın lavacımı yok eveleyip gevelemeyecen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle