Çalışana bir günde tazminat

Yasa Meclis’ten geçti. Artık işçi-patron arasındaki kıdem ve ihbar tazminatı gibi anlaşmazlıklar için mahkemeden önce ‘arabulucu’ya gidilecek.

Çalışana bir günde tazminat
Çalışana bir günde tazminat
GİRİŞ 23.10.2017 10:55 GÜNCELLEME 23.10.2017 11:00
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Halk arasında ‘arabuluculuk’ düzenlemesi olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Meclis’ten müjdelerle geçti. Çünkü artık, kıdem ve ihbar tazminatı gibi konular bir günde de çözüme kavuşabilecek.

Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yılbaşı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyi 15 milyon sigortalı çalışanın bilmesi gerekiyor. Yasa, ücret ve tazminat alacağı, işe iade gibi birçok konuda mahkemeden önce arabulucuya gitmeyi zorunlu hale getiriyor.

454 GÜN SÜRÜYORDU

Avukat Arabulucu Burcu Mete, iş davalarının ortalama 454 günde sonuçlandığını söylerken, “Artık kıdem gibi anlaşmazlıklar 1 günde çözülecek. Maddi yetersizlik nedeniyle dava açamayanlar para ödemeden haklarını arayabilecekler. Arabuluculuk işçiye de işverene de fayda sağlayacak” diye konuştu.

Kıdem, ihbar tazminatlarında veya ücret alacaklarında 5 yıl içinde arabulucuya başvuru yapılabilineceğini söyleyen Mete, "İşe iade davalarında ise 1 ay içinde başvuru şartı var. Adliyelerde arabuluculuk merkezleri kuruldu. İşçi, alacaklarıyla ilgili işverenin (karşı tarafın) bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk merkezine başvuru yapacak.

Sistem, Adalet Bakanlığı listesindeki bir arabulucuyu otomatik atıyor. İşçi ve işveren anlaşırsa istedikleri bir ismi seçebilecekler" dedi.

YORUMLAR 7
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Yine her zaman olduğu gibi işvereni destekleyen işçinin haklarını sabote eden bir düzenleme işçiyi kim dikkate alıyor ki?
    Cevapla
  • osmanli 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen katiliyorum..bu isverenler milletvekili olduktan sonra işciye kimse bakmaz
    Cevapla
  • hayir 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayir hayir hayir
    Cevapla
  • Erzurum 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne müjdeymiş ama
    Cevapla
  • isci 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu benim gibi iscilerin talebidir isciyi sumuren hakini vermeyen patron bes yildan asagi olmayacak sekilde hapisle yargilanmali
    Cevapla
  • isci 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu issciye bir zulumdur 550 vekil patrondur baska ne beklenirdi bu sumurudur yazik gunah isciyi mahkemeye bile cikarmiyacaklar al gulum ver gulum mahkemede tasironlasti derhal geri cekilmesi gerekir iscinin hakini yiyen patronlar hapisle cezalandirilmasi gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle